Káva je běžnou součástí našeho každodenního života. Pijeme ji ráno na probuzení i během celého dne na povzbuzení, doplnění ztracené energie či jen tak pro chuť. Víte, ale odkud se vzalo slovo káva, kdo ji objevil, či jaké jsou všechny její opravdové účinky? Luboš Martínek, šéfbarista kavárenské sítě CrossCafe, pro vás vybral 6 zajímavostí o kávě, které vás možná překvapí.
Slovo káva
Slovo káva pochází z arabského „kaweh“, které v překladu znamená sílu, pevnost a energii.
Podle legendy kávu objevili kozy
První zmínky o kávě pocházejí z Etiopie z 9. století a její objev byl dílem náhody. Podle legendy si místní pastevec všiml, že když jeho kozy snědí jisté červené bobule rostoucí na křovinách, jsou pak výjimečně skotačivé. Začal je tedy sám pojídat a zjistil, že je sám také nejen živější, ale i šťastnější.
Účinky kofeinu
Kofein je znám svými povzbuzujícími účinky na mozkovou činnost, ale má i řadu dalších účinků. Zvyšuje krevní tlak a produkci žaludečních kyselin, zrychluje puls, zlepšuje využití tukových zásob a tukové kyseliny uvolňuje do krevního řečiště. Tyto účinky mohou trvat od několika hodin až do dvanácti hodin, ale již po čtyřech dnech pravidelného užívání se tělo stane rezistentním. Tedy, i když kofein napoprvé zvýší krevní tlak a zrychlí tep, při jeho pravidelné aplikaci žádné změny patrny nebudou.
Nejvhodnější doba na pití kávy pro dodání energie
„Pokud pijete kávu zejména pro dobití energie, je kontraproduktivní pití kávy hned ráno po probuzení. Je to dáno hladinou kortizolu v krvi, ten se totiž ráno o naše probuzení postará i bez kávy. Hladina kortizolu však začíná zhruba hodinu po probuzení postupně klesat a pomalu přichází ideální chvíle na první šálek kávy, ten se doporučuje zhruba mezi půl desátou až půl dvanáctou. Další pokles hladiny kortizolu pak přichází mezi půl druhou a půl šestou odpoledne, kdy je ideální čas na další šálek,“ říká Luboš Martínek z CrossCafe.
Jaký byl hlavní důvod vzniku a růstu popularity ristretto?
Ristretto pochází z jižní Itálie, konkrétně ze Sicílie. Je velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je o něco menší – okolo 20 ml. Příprava ristretta je stejná jako u espressa, jenže s nižší dobou průtoku vody. Ristretto vymysleli italští jižané kvůli vysokým teplotám, které v kraji panují, kdy bylo potřeba nápoj ještě zmenšit, aby při pití nedocházelo ke zvyšování teploty organismu.
Víte, co jsou v našich končinách méně známé druhy kávy, Cortado, Breve a Con Panna?
Káva Cortado je specialitou španělsky mluvících zemí a jedná se v podstatě o zmenšeninu kávy latte či macchiato. Káva Breve je americkou variantou latte, jedná se o espresso s mlékem a smetanou. Espresso Con Panna je espresso se smetanou.