![](https://vitalnisenior.cz/wp-content/uploads/2025/01/krehke-nivove-krekry-1-624x327.jpg)
Sýr s modrou plísní Niva, který má české kořeny sahající až do roku 1948, je oblíbený pro svou jemnou ale zároveň výraznou chuť, kterou skvěle doplní i křehké krekry. Spolu s pomazánkami, různými dipy či s humusem a se zeleninou jsou skvělým odlehčeným pohoštěním, kterým oslníte nejen vaši návštěvu!
Pokud se už dlouho snažíte přijít na to, jak dovést přípravu křehkého pečiva k dokonalosti tak, aby vám při pečení nepopraskalo, ale zároveň si zachovalo své kýžené vlastnosti, dávejte nyní dobrý pozor. Hladká mouka na křehké pečivo Babiččina volba je vyvinuta přesně na míru těstům, která mají při vyvalování držet tvar. Těsto má jemnou strukturu, nelepí se a netrhá, a je proto vhodné k vykrajování drobných tvarů. Z těchto důvodů je skvělým pomocníkem při přípravě křehkých koláčů, quichů, sušenek, cukroví anebo například těchto snadných nivových krekrů. V případě, že byste mouku na křehká těsta nesehnali, můžete použít hladkou mouku této značky.
RECEPT:
Ingredience
- 200 g hladké mouky na křehké pečivo Babiččina volba
- 200 g bločku nivy
- 200 g studeného másla
- vejce k pomašlování
- lněné semínko, sezam nebo kmín
- hrubozrnná sůl
Postup
- Do mísy nastrouhejte studené máslo a nivu. Přidejte mouku a nejlépe rukama zapracujte do těsta. Takto připravené těsto vyválejte na asi 3–5 mm vysoký plát.
- Krekry krájejte rádýlkem a s rozestupy skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Každý krekr/tyčinku pomašlujte vejcem a posypte oblíbenými semínky nebo kořením.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut do zezlátnutí. Nechte zchladnout na mřížce.
Marta Molínová
Foto: archiv Babiččina volba