Stravujte se ekologicky. Není to těžké a čekají vás i zdravotní benefity

Představte si, že jdete nakupovat. Procházíte se mezi policemi plnými potravin a přemýšlíte, které produkty si vybrat. Zvažujete nejen chuť a kvalitu, ale také to, jak vaše rozhodnutí ovlivní naši planetu. To je přesně to, co se stane, když dáte přednost fair trade a ekologickým potravinám. 

Když nakupujeme potraviny, máme možnost volit. Naše rozhodnutí o tom, co si koupíme, může mít velký vliv na životy lidí vzdálených tisíce kilometrů, ale také na zdraví naší planety. To jsou důvody, proč stále více lidí začíná dbát na to, co nakupují, a dávají přednost fair trade a ekologickým potravinám. Ale co přesně znamenají tyto pojmy a jak můžeme přispět k udržitelnějšímu světu prostřednictvím svých nákupů?

Fair Trade: Spravedlivý obchod pro lepší budoucnost

Fair trade (česky „spravedlivý obchod“) je koncept, který se zaměřuje na zajištění spravedlivých pracovních podmínek a spravedlivých cen pro malé farmáře a pracovníky v rozvojových zemích. Cílem je zvýšit jejich životní úroveň a umožnit jim lepší budoucnost pro sebe i své rodiny. Když nakupujeme fair trade produkty, podporujeme tyto cíle a přispíváme ke snížení chudoby a nerovnosti ve světě.

Fair trade produkty jsou často označeny speciálním logem, které zaručuje, že byly vyrobeny podle fair trade standardů. Mezi nejběžnější fair trade produkty patří káva, čaj, čokoláda, ovoce a textilie. Když si například vyberete fair trade kávu, můžete být jistí, že farmáři dostali za svou práci spravedlivou odměnu a že pracovali v důstojných podmínkách. Jak se orientovat v kvalitě potravin u nás? Ověřte si označování výrobků na webu ministerstva zemědělství.

Ekologické potraviny: Ochrana planety na talíři

Ekologické potraviny, označované také jako biopotraviny, jsou výsledkem udržitelného zemědělství, které minimalizuje negativní vliv na životní prostředí. Pěstitelé ekologických potravin nepoužívají syntetické pesticidy, herbicidy ani umělá hnojiva, což snižuje znečištění půdy a vody a chrání biodiverzitu.

Jedním z hlavních principů ekologického zemědělství je minimalizace chemických látek a podpora přirozených procesů. To vede k tvorbě potravin s nižším obsahem reziduálních chemikálií, což je pro naše zdraví výhodné. Ekologické zemědělství také často zahrnuje praxi rotace plodin a udržování půdního zdraví, což má pozitivní vliv na udržitelnost zemědělství jako celku.

Začínat musíme u sebe aneb Jak podpořit udržitelnou produkci

To, kde jídlo kupujeme, má samozřejmě vliv na to, jak kvalitní je a odkud pochází. V dnešní době už není příliš těžké vybírat si opravdu kvalitní dodavatele potravin, a to i v případě, že toužíte po zahraničních specialitách. Obzvláště u nich se vyplatí obrátit se na specializovanou prodejnu, u které budete mít jistotu, že jsou produkty nejen ekologické, ale také čerstvé a kvalitní. “Zboží vybíráme vždy od renomovaných, popřípadě osvědčených rodinných firem. 90 % produktů, které máme v portfoliu, používají světově známí šéfkuchaři Ferran Adria, Martin Berasategui, Juan Mari Arzak apod.,” zmiňuje se majitelka e-shopu eDelikatesy Jaroslava Šnejdarová. Takže až zatoužíte například po olivách, vydejte se místo supermarketu do specializované prodejny, případně nakupujte na e-shopu, kde si můžete ověřit, odkud produkt opravdu pochází a jakým způsobem se pěstuje. Zapomínat byste samozřejmě neměli ani na farmářské trhy. Právě tam jste přímo u zdroje kvalitních potravin a podporujete tak lokální zemědělce, kteří usilují o udržitelné zemědělství. Nezapomínejte ani na to, že stejně jako při nákupu potravin můžete i při výběru restaurace dělat rozdíl. Stále více restaurací si uvědomuje důležitost udržitelnosti a začíná nabízet menu s fair trade a ekologickými potravinami. Pokud chodíte rádi do restaurací, můžete vybírat místa, která zdůrazňují etické a udržitelné zásady ve své kuchyni.

Vaše nákupy mají zkrátka moc. Můžete ovlivnit, jak se potraviny vyrábějí, a měnit tak svět k lepšímu. Volbou fair trade a ekologických potravin podpoříte spravedlivější svět pro všechny a chráníte planetu i pro budoucí generace. Každý malý krok má význam, a společně můžeme udělat velký rozdíl. Tak proč nezačít právě teď?

www.edelikatesy.cz

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.