Onemocnění ledvin je často chronické a bezpříznakové, takže o něm prakticky nevíme. Přitom postihuje 10 % populace. Patří mezi civilizační nemoci, stejně jako obezita, hypertenze a cukrovka, které jsou zároveň hlavními rizikovými faktory pro ledviny.
Základním preventivním opatřením pro všechny civilizační nemoci je zdravý životní styl v čele s vyváženou stravou, dostatečným příjmem vhodných tekutin včetně přírodních minerálek a pravidelným pohybem.
Co můžeme cíleně dělat pro zdraví svých ledvin?
„Kromě obecných doporučení se v péči o zdraví ledvin velmi vyplatí pravidelné preventivní prohlídky u praktických lékařů spojené se základním vyšetřením moči na přítomnost bílkovin či červených krvinek. Řada onemocnění ledvin totiž nebolí a jejich záchyt v časném stadiu je možný jen díky preventivním prohlídkám,“ vysvětluje prof. MUDr. Karel Krejčí, Ph.D., vedoucí nefrologického oddělení ve Fakultní nemocnici Olomouc, a dále doporučuje: „pokud je nám diagnostikováno onemocnění, které je často spojeno s poškozením ledvin, například cukrovka nebo vysoký krevní tlak, je nezbytná jeho správná léčba. Celkově mají nejvíce problémů s ledvinami a poškozením jejich funkce právě diabetici a lidé, kteří mají dlouhá léta vysoký krevní tlak.“
Zásadní nutriční doporučení pro ochranu zdraví ledvin je jednoduché: dostatečný pitný režim
Nejlepší je orientovat se podle barvy moči, která má být světle žlutá. Nedostatečný příjem tekutin (barva moči je tmavě žlutá až oranžová) vede k dehydrataci organizmu a negativně ovlivňuje funkci ledvin. Na druhou stranu nadměrný příjem tekutin (moč je průhledná, bezbarvá) může organizmus i ledviny zatěžovat. Zjistěte, jak jste na tom s hydratací: Indikátor pitného režimu.
Skladba pitného režimu by měla být pestrá, z poloviny tvořená vodou, nejlépe přírodní, bez obsahu cukru a chemických přídatných látek. Vhodnou součástí každodenního pitného režimu jsou tak určitě přírodní minerálky – slabě i středně mineralizované vody doplňují tělu důležité minerální látky (vápník, hořčík, draslík aj.), aniž by ho zatěžovaly. „Odborné práce dokazují, že voda s obsahem minerálních látek preventivně působí proti tvorbě ledvinových kamenů. Například vyšší obsah hořčíku nebo draslíku ve vodě vede k alkalizaci moči a zvýšenému vylučování citrátu, což brání vzniku kamenů. Není tedy pravda, že by minerální vody přispívaly ke vzniku ledvinových kamenů,“ vyvrací stále přetrvávající mýtus Mgr. Miroslava Karbanová, nutriční terapeutka se specializací na výživu při onemocnění ledvin ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.
Druhou polovinu pitného režimu mohou tvořit bylinné čaje, 100% pomerančová a jiné ovocné šťávy (jablečná a grapefruitová raději ne, zvyšují riziko vzniku ledvinových kamenů) nebo mléko. Často diskutované pivo mezi vhodné tekutiny nepatří, protože zvyšuje podíl kyseliny močové a nepříznivou kyselou reakci v moči, podporující vznik ledvinových kamenů. Navíc obsahuje velké množství sacharidů, které přispívají ke zvyšování tělesné hmotnosti.
„Mírná konzumace alkoholu ledvinám neublíží, ale jeho nadměrný příjem, který často pozorujeme právě při konzumaci piva, jim škodit může. Kvůli močopudným účinkům alkoholu může dojít k dehydrataci a nerovnováze elektrolytů, a tím i k zatěžování ledvin. Pivo a alkohol obecně může vést nejen ke vzniku ledvinových kamenů, ale také k rozvoji dny a zvyšování krevního tlaku, což časem přispívá k poškození ledvin. V kombinaci s některými léky nebo například při podchlazení pak existuje riziko i náhlého selhání ledvin. Druhotné postižení ledvin lze očekávat také tehdy, pokud si pitím alkoholu poškodíme játra,“ dodává prof. Karel Krejčí.
Strava podporující zdraví ledvin by měla být střídmá a pestrá, s optimálním příjmem energie a omezeným příjmem soli a bílkovin. „Pokud přijímáme nadměrné množství bílkovin, roste koncentrace močoviny a ledviny musí hodně pracovat, aby došlo k jejímu vyloučení. Vysoké množství bílkovin ledviny zároveň přímo poškozuje, a urychluje tak postup jejich chronického onemocnění. Zvláště opatrní na příjem bílkovin by měli být lidé s diagnostikovaným onemocněním ledvin nebo s dědičnou zátěží,“ varuje spolupracovnice AquaLife Institutu Mgr. Karbanová.
Co je naopak vhodné do jídelníčku zařadit?
„Luštěniny, které stejně jako přírodní minerálky snižují díky obsahu minerálních látek riziko vzniku ledvinových kamenů. Brusinky při zánětlivých onemocněních ledvin a močových cest, protože redukují odpadní látky v moči, a tím i tvorbu ledvinových kamenů, zabraňují přilnutí bakterií na sliznici močového měchýře, dezinfikují močové cesty. Olivový olej, který má protektivní účinek na ledviny a dokonce zmírňuje příznaky chronického onemocnění ledvin. Cibuli a česnek, protože jsou bohaté na velmi silné antioxidanty, chránící ledvinové buňky před poškozením,“ upřesňuje odbornice.
Desatero ledvin ve skvělé kondici
• dostatečný příjem tekutin, především čisté vody v čele s přírodními minerálkami (slabě i středně mineralizované vody lze pít dlouhodobě)
• umírněná konzumace alkoholu včetně piva
• omezený příjem soli na 4–5 g za den (pozor na potraviny, mohou obsahovat sůl v podobě stabilizátoru, konzervantu, dochucovadla nebo barviva)
• vyvážená strava s omezením denního příjmu bílkovin na 0,8–1 g/kg tělesné hmotnosti
• optimální energetický příjem jako prevence nadváhy a hlavně obezity (hodnoty BMI by se měly pohybovat v rozmezí 20–25)
• pravidelné cvičení nebo jakákoli fyzická aktivita
• nekuřáctví
• základní vyšetření moči v rámci pravidelných preventivních prohlídek u praktického lékaře
• správná léčba diagnostikované cukrovky, vysokého krevního tlaku a dalších onemocnění spojovaných s poškozením ledvin
• opatrnost v užívání léků, zejména volně prodejných
S přibývajícím věkem saháme častěji po lécích, ale v jejich užívání musíme být opatrní
„Celá řada léků může navodit akutní či chronické poškození ledvin, zejména ty volně dostupné, které bývají často nadužívané. K nejběžnějším rizikovým volně prodejným lékům patří léky proti bolesti (analgetika), protizánětlivé léky (nesteroidní antiflogistika) a léky proti pálení žáhy. Obzvláště analgetika, často užívaná jako kombinace několika léků, mají při dlouhodobém podávání vyšších dávek velmi nepříznivé účinky na ledvinovou tkáň a mohou vést k poškození ledvin i k jejich selhání,“ upozorňuje prof. Krejčí.
Nela Kleinová
Foto: Pexels