Játra patří k nejdůležitějším orgánům v lidském těle. Zjednodušeně si je můžeme představit jako velký filtr škodlivých látek, který je zachycuje a vylučuje z těla ven. Je proto potřeba jim jednou za čas ulevit a dopřát dostatek času na regeneraci. Farmaceutka radí, jak na to.
Játra vyčistí až 2 litry krve za minutu, mají zásadní funkci pro náš metabolismus a plní mnoho dalších klíčových úloh. S cílem dodržet alespoň měsíc zdravější životosprávu a ulevit tak svým játrům si proto spousta lidí během února odpírala alkoholické nápoje a pila pouze vodu, čaje nebo šťávy.
Alkohol však není jediným faktorem, který játrům škodí a zhoršuje jejich funkci. Játra totiž zatěžuje také kouření, konzumace nasycených tuků, potraviny s vysokým obsahem soli, nadměrné užívání léků, velké množství rafinovaného cukru, nadváha a málo pohybu. Přetížená játra pak vysílají varovné signály – problémy s trávením, nafouklé břicho, permanentní únava. Může vás trápit také nespavost v brzkých ranních hodinách, kdy játra nejvíce pracují.
„Kromě alkoholu proto omezte také průmyslově zpracované potraviny a svůj jídelníček zpestřete zařazením potravin bohatých na antioxidanty, jako jsou ovoce a zelenina, které chrání játra před vlivem škodlivého oxidačního stresu. Konkrétně například mrkev, řepa, česnek, brokolice nebo avokádo podporují tvorbu glutationu, antioxidantu důležitého pro detoxikaci jater,“ doporučuje potraviny vhodné k detoxikaci jater doktorka farmacie Beata Szkutová z Lékárny AGEL v Českém Těšíně a pokračuje: „Regeneraci a čištění jater můžete podpořit také šťávou nebo extraktem z artyčoku, který příznivě působí na trávení.“
Obecně se také doporučuje vyhýbat se kontaktu s toxiny ve svém prostředí, a to konzumací BIO potravin (neobsahují pesticidy), používáním ekologických čisticích prostředků a kvalitní kosmetiky. „Čemu byste se naopak vyhýbat neměli je pohyb, který podporuje cirkulaci krve v těle a napomáhá tak nejen játrům, ale i celkovému zdraví“, radí lékárnice a dodává: „Nezapomeňte také pravidelně doplňovat tekutiny. Pitím čisté vody totiž odplavujete nežádoucí toxiny z těla pryč, čímž podporujete správnou funkci jater.“
Pokud chcete játrům dopřát přírodní očistu, vsaďte na účinky bylinek. „Skvělou volbou je například zázvor nebo ostropestřec mariánský, jehož aktivní látky chrání játra a podporují jejich regeneraci. Přírodní pomocníky najdete i mezi kořením. Taková kurkuma působí protizánětlivě, má antioxidační účinky a podporuje tvorbu a vylučování žluči. Bylinky jsou často součástí také různých doplňků stravy a čajů, kterými zdraví svých jater ještě podpoříte, a které jsou v lékárně běžně dostupné,“ uzavírá farmaceutka Beata Szkutová.
Pokud jste se už odhodlali držet „suchý únor“ či jiný měsíc v roce bez alkoholu, měli byste bez alkoholu vydržet opravdu celou dobu, aby byla očista jater co nejúčinnější a měla smysl. Myslete na to, že po každém bujarém večírku potřebují vaše játra nějaký ten čas na zotavenou. Pokud však játra vystavujete alkoholové zátěži dlouhodobě, na tkáni se postupně začnou vytvářet drobné jizvy, což může vyústit až v hepatitidu (žloutenku) a následně cirhózu jater, kdy dochází k zjizvení celé jaterní tkáně a játra přestávají plnit svoji funkci.
Nela Kleinová
Zdroj: Lékárny AGEL
Foto: Getty Images