Rozjeďte grilovací sezónu s knedlíkovou specialitou

Že knedlíky a grilované speciality k sobě nejdou? Omyl! Šéfkuchař Petr Kosiner vytvořil recept na konopné bochánky, které můžete využít na obložené housky s trhaným masem, grilovanou zeleninou nebo kouskem uzeného.

„Během grilovací sezóny jsme zvyklí na pečivo, burgery servírujeme v žemli. Ale proč by se něco podobného nedalo udělat s knedlíkem, říkal jsem si. Vytvořil jsem recept na konopný bochánek, se kterým bude vaše grilování ještě větší zážitek,“ říká Petr Kosiner, šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička.

Recept: Konopný bochánek

 Suroviny na bochánek:

  • 400 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce konopné mouky
  • 80 g konopného semínka
  • 15 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • špetka cukru

Suroviny na náplň:

  • 4 silnější látky uzeného nebo šunky
  • 80 g kysaného zelí
  • 2 nakládané okurky nebo papriky beraní rohy
  • hořčice
  • další přísady dle chuti

Postup přípravy:

  1. Oba druhy mouky nasypejte do mísy a dobře smíchejte. Uprostřed udělejte malý důlek a nadrobte do něj droždí. Zalijte menší polovinou ohřátého mléka, přidejte cukr a zlehka promíchejte. Nechte krátce vzejít kvásek.
  2. Vzešlý kvásek promíchejte s moukou, přidejte vajíčko, sůl, olej a nahrubo propracujte. Začněte pozvolna přilévat zbývající mléko a dobře prohněťte, nejlépe za pomoci kuchyňského robotu. Mísu s hotovým těstem překryjte čistou utěrkou a nechte alespoň 30 minut v teple kynout.
  3. Vykynuté těsto rozdělte na 10 kousků, vytvarujte malé bochánky a každý bohatě obalte v konopném semínku. Nechte ještě krátce dokynout. Uvařte 20 minut v páře.
  4. Hotové bochánky rozpulte, na řezu potřete hořčicí a naplňte kysaným zelím, plátkem uzeného nebo silnějším plátkem šunky. Doplňte kyselou okurkou či beraním rohem, případně volte náplň podle vlastní chuti.

Tip šéfkuchaře:

„Konopné bochánky můžete servírovat i s jinými druhy náplně a dresingů. Zkuste třeba grilovanou zeleninu, rybí placičky, oberte do nich maso z grilovaných žebírek. Střídejte to a vychutnejte si letošní grilovací sezónu naplno,“ radí Petr Kosiner.

Marta Molínová

Zdroj foto: Archiv Knedlíky Láznička

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.