
Kdo by se netěšil na dny, kdy bude konečně hezké počasí a budeme si moci vychutnat, a to doslova, příjemné chvíle při letním grilování. V posledních letech je pro grilování stále oblíbenější kuřecí maso.
Pokud hledáte inspiraci na svěží chutě, šťavnaté maso a kreativní servírování, přinášíme tři recepty z "kuchyně" Drůbežářského závoda Klatovy na grilované kuřecí maso z prsou a paliček.
Recept č. 1: Balzamikové kuřecí prso s tymiánem a citronem
Elegantní, lehce nasládlé a plné vůně středomořských bylinek – tak chutná kuřecí prso v marinádě z balzamikového octa, citronu a čerstvého tymiánu. Ideální pro večeři pod širým nebem s bílým vínem a salátem z čerstvých rajčat.
Ingredience (2 porce):
- 2 kuřecí prsa
- 2 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička medu
- 2 stroužky česneku
- Čerstvý tymián, oregano a bazalka
- Šťáva z 1/2 citronu
- Sůl, pepř
- Microgreens na dozdobení
Postup:
V míse smíchejte balzamiko, olej, med, nasekaný česnek a bylinky, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vložte kuřecí prsa a nechte alespoň hodinu marinovat. Grilujte dozlatova z obou stran a většinu času ho nechte přikryté, ať se dusí a zachová si co nejvíce šťávy. Při servírování přelijte zbytkem marinády, dozdobte citronem a microgreens. Výsledkem je šťavnaté maso s jemnou kyselkavě-sladkou chutí.
Recept č. 2: Kuřecí paličky s limetkou a pikantním dipem
Paličky, které mají šmrnc. Díky kombinaci uzené papriky, chilli a limetky dostanou jinak ‚‚obyčejné paličky‘‘ nový rozměr – jemně pikantní, šťavnaté a perfektně doplněné o svěží chilli dip. Ideální na večerní posezení s přáteli u vychlazeného piva.
Ingredience (4 porce):
- 8 kuřecích paliček
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky mletého chilli
- Šťáva z 1 limetky
- Sůl, čerstvá bazalka, růžový pepř
Na chilli dip:
- 3 lžíce majonézy
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička sladké chilli omáčky
- Limetková šťáva dle chuti, sůl
Postup:
Smíchejte olej, koření a limetkovou šťávu, potřete jimi paličky a nechte marinovat alespoň 40 minut. Grilujte dozlatova, přibližně 25 minut. Mezitím si připravte dip. Paličky servírujte s půlměsíčkem limetky, dipem a čerstvou bazalkou. Růžový pepř dodá finální aroma a barevný akcent.
Recept č. 3: Kuřecí satay špízy s arašídovým dipem
Exotika z jihovýchodní Asie v grilované podobě, která si získal svou popularitu napříč evropským kontinentem. Kuřecí špízy s marinádou ze sojové omáčky a zázvoru servírované s bohatou arašídovou omáčkou jsou trefou do černého.
Ingredience (4 porce):
- 600 g kuřecích prsou
- Dřevěné špejle (namočené ve vodě)
Na marinádu:
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky chilli vloček
Na arašídovou omáčku:
- 3 lžíce arašídového másla
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička limetkové šťávy
- 1/2 lžičky chilli pasty
- 2–3 lžíce teplé vody na zředění
Postup:
Kuřecí maso nakrájejte na kostky, smíchejte s marinádou a nechte hodinu odležet. Napíchněte na špejle a grilujte dozlatova. Arašídovou omáčku vyšlehejte dohladka a podávejte společně s čerstvou zeleninou, koriandrem a limetkou.
Ať už plánujete zahradní párty nebo večeři na balkoně, s těmito recepty nešlápnete vedle.
Marta Molínová
Foto: Drůběžářský závod Klatovy