Maso z králíka patří k nejzdravějším na trhu

Pokrmy z králičího masa mají v České republice hlubokou tradici a vrcholu popularity dosáhly v 90. letech. Nejsme však jedinou zemí, ve které se ale králíci připravují. Víte, jaká jídla z něj dělají na Maltě nebo jaký vztah mají ke králíkům u protinožců v Austrálii?

Králičí maso patří k nejzdravějším na trhu a stát se tak může tajnou zbraní při dietách a hubnutí. Oproti jiným masům totiž obsahuje nejméně cholesterolu, a je dokonce méně tučné než populární kuřecí. Jeho příprava má u nás navíc hlubokou tradici a zejména v 90. letech byl králík neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Lidé na něj ale postupně zapomínají a jeho produkce i spotřeba klesá. Oproti 90. létům, kdy ho Češi zkonzumovali  3,5 kg na osobu za rok, se jeho spotřeba snížila až na 0,8 kg.

I když se ale králík u nás zařadil mezi okrajové druhy masa, stále zůstává součástí svátečních hostin nebo jídelních lístků tradičních restaurací. Oblibu si ale stále drží v zemích kolem Středozemního moře, jako jsou Francie, Itálie, Egypt, Malta nebo Kypr a Alžírsko. Na Maltě je králík dokonce národním jídlem, kde ho připravují na víně a doplňuje se buď bramborami, nebo těstovinami a zeleninou.

Než si ale více ukážeme, jak to s přípravou králíka ve světě vypadá, připravil si pro nás Honza Albrecht, vítěz Masterchef 2023 a ambasador značky Beko, recept na dokonalého králíka na česneku s bramborovou kaší. Nejen, že si na něm skvěle pochutnáte, ale prospějete svému tělu.

 RECEPT:

Králík na česneku s bramborovou kaší

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 2 hodiny 30 minut

Na 4 porce budete potřebovat:

Na přípravu králíka:

  • 4 králičí stehna
  • kůra z jednoho citronu
  • lžíce másla
  • lžíce přepuštěného másla (ghí)
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 – 4 palice česneku
  • 2 snítky tymiánu
  • bobkový list
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 0,5 l vývaru

Na přípravu kaše:

  • 0,5 kg hrubé mořské soli
  • 12 středních brambor
  • 200 ml mléka
  • 80 g másla

Na dochucení:

  • pepř
  • sůl

Postup: Králičí stehna pořádně prosolte. Do hrnce dejte přepuštěné máslo a králíka na něm z obou stran nechte zatáhnout, aby se na něm vytvořila kůrčička. Maso vyndejte a do výpeku nakrájejte česnek na plátky. Přidejte nové koření, tymián, rozmarýn a stroužky neloupaného česneku. Do stehen vmasírujte nadrcený česnek a vraťte je zpět do hrnce. Přidejte trochu citronové kůry, lehce podlejte vývarem a opepřete. Přihoďte bobkový list a mezi maso položte rozpůlený česnek. Dejte do trouby na 90 minut na parní program s horkovzduchem při 160 stupních. Na spod pekáče rozprostřete silnou vrstvu hrubé mořské soli a na ní vyskládejte umyté brambory ve slupce. Do každé brambory udělejte z každé strany díru a dejte do trouby na 180 stupňů přibližně na hodinu, aby změkly. Brambory nechte vychladnout a oloupejte je. Slupky si dejte bokem do kastrůlku a zalijte mlékem. Jakmile mléko přivedete k varu, dejte kastrůlek stranou. Brambory si propasírujte, zahřejte je v hrnci a přidávejte máslo. Z mléka vyndejte slupky a nalijte ho do kaše, kterou následně vyšlehejte. Přidejte sůl a můžete podávat ozdobené například pažitkou.

Tip: Díky parní funkci SteamAid bude trouba při pečení vytvářet páru z vody v zásobníku trouby a nemusíte do ní tak vkládat hrnek nebo misku s vodou. Králíka si tak navíc upečete ve zdravější variantě, ale bude chutnat pořád stejně šťavnatě a nevysušeně. SteamAid nabízí například trouby Beko BBIS 13400 XDDSE.

Podívejte se na videorecept, který pro vás připravil Honza Albrecht.

Fenek není jenom liška

Pokud navštívíte zmíněnou Maltu, nenechte se zmást místním názvoslovím. Zatímco slovem fenek označujeme roztomilé pouštní lišky s velkýma ušima, Malťané jej použili pro pojmenování králíka. V restauracích se tak nemusíte bát, že byste jedli maso z afrického příbuzného psa, ale místo toho si vychutnáte ušáka na milion způsobů. Na Maltě jej najdete například smaženého na olivovém oleji, zapečeného v těstě jako masový koláč nebo jednoduše podávaného se špagetami. A pokud jste opravdovými gurmány, můžete si ho dát s nádivkou z rozmarýnu a pistácií.

Z pochoutky predátorem

Neobvyklý vztah ke králíkům mají potom v Austrálii, kam jej Evropané přivezli v 17. století pro chov na maso. Jen o století později se ale králíci začali nekontrolovatelně množit a dodnes je považují za škůdce a predátory, které je nutné vyhladit, aby se měl kde pást dobytek. Králíci totiž nemají v Austrálii přirozeného nepřítele, takže je lidé musí hubit lidé sami. I když jejich maso Australané příliš nekonzumují, má v jejich kuchyni stále místo, zejména u lovců a místních domorodců. Ještě na počátku minulého století ho ale chudí lidé jedli zcela běžně, a to i z důvodu hospodářské krize, která Austrálii taktéž zasáhla.

Marta Molínová

Zdroj: BEKO

Foto: BEKO

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.