Recept: Zeleninová směs na topinky

Zpracovat zeleninovou úrodu můžete i jinak než ji naložit do sladkokysela. Z cuket, paprik a rajčat si vyrobte domácí zeleninovou směs, která je vynikající třeba na topinkách.

Když ji zavaříte do skleniček, můžete si křupavé topinky nebo bramboráky s vláčnou směsí dopřát, kdykoliv vás napadne. Pektin pomůže směs lehce zpevnit, takže se pohodlně roztírá.

Potřebujete

2 střední cukety, 600 g rajčat, 500 g paprik, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 až 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta, 2 lžičky mleté uzené papriky, 2 lžičky směsi koření na grilovanou zeleninu nebo jen bylinky dle chuti, olej, sůl, pepř, pro pikantní chuť chilli paprička (lze vynechat)

Postup

Větší cukety oloupejte a zbavte semínek. Menší cukety s tenkou slupkou loupat nemusíte. Cukety nastrouhejte na hrubo, rajčata nakrájejte na kousky, papriky na proužky. Na oleji orestujte cibuli. Přidejte všechnu zeleninu, ochuťte kořením a bylinkami. Vařte na mírném stupni pod pokličkou asi 20 minut. Dále vařte bez pokličky, aby se odpařila tekutina a směs byla hustá a vláčná. Aby byla směs mazlavá a dobře držela na topinkách, zahustěte ji pektinem. Krátce povařte. Směsí naplňte sterilizované skleničky a zavíčkujte. Pokud potřebujete, můžete ste rilizovat.

TIPY

Tuto zeleninovou směs je výborné kombinovat s různými druhy sýrů. Topinku potřete bohatou vrstvou směsi a zasypte výrazným tvrdým sýrem Grana padano nebo balkánským sýrem. Krátce zapečte.

 

Nela Kleinová

Foto: Adéla Vosádková 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.