Kyberpodvodníci oslovují přes sociální sítě a lákají na snadný přivýdělek

ČSOB varuje před dalším trikem kybernetických podvodníků. Tentokrát oslovují lidi přes sociální sítě a lákají je na „snadný přivýdělek“.

Vše se zdá jako nevinná hra, která však může skončit tím, že člověk nejen přijde o peníze, ale ještě se může dostat do křížku se zákonem.

„Podvod začíná nejčastěji na sociálních sítích TikTok nebo YouTube a tváří se jako nevinná hra. Uživatelé těchto sociálních sítí jsou osloveni s nabídkou, která se jen těžko odmítá. K tomu, abyste si vydělali poměrně slušné peníze stačí, abyste sledovali, lajkovali a sdíleli videa a sem tam zaslali nižší finanční obnos na účet, který vám útočníci zašlou. Komunikace se zpravidla následně přenáší i do jiné komunikační platformy – Telegramu či WhatsAppu. Tam jsou uživatelům předávány kódy, které mají sloužit k vyplácení odměn,“ popisuje průběh nového podvodného triku a varuje Petr Vosála, manažer bezpečnosti digitálních kanálů ČSOB.

Až dosud se zdánlivě neděje nic podezřelého, ale co se děje doopravdy? „Nejenže na konci této akce není žádná výhra, dokonce velmi pravděpodobně skončíte s prázdným kontem. To ještě v tom lepším případě. Může se ale také stát, že budete chtít být aktivnějším uživatelem a mít tok odměn jiných účastníků pod kontrolou, aktivně ho řídit, a tím se tak často mimoděk stanete i bílým koněm. Jinými slovy, v tuto chvíli již nestojíte na správné straně zákona,“ doplňuje Petr Vosála z ČSOB.

„Přistupujte k jakýmkoli snadným přivýdělkům nebo nabídkám zhodnocení finančních prostředků velmi obezřetně. Ověřujte si pozadí těchto nabídek a nenechte se vmanipulovat do aktivit, na jejichž konci velmi pravděpodobně skončíte nejen s prázdným kontem, ale možná ještě jako aktivní účastník podvodného jednání,“ radí odborník ČSOB.

 

Nela Kleinová

Foto: Elnur

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.