Fénovat či nefénovat vlasy? Vše, co potřebujete vědět

Fénování vlasů je rituál, který mnohé z nás provází od raného dětství. Po osvěžující sprše či relaxační koupeli je fén často naším nejlepším přítelem. Ale opravdu je fénování nezbytné, nebo je to jen zlozvyk, který bychom měli opustit?

Tento článek se pokusí rozlousknout tuto otázku, přičemž se podíváme na vědecké studie, rady odborníků a praktické tipy, jak udržet naše vlasy krásné a zdravé.

Proč fénujeme vlasy?
Hlavním důvodem, proč lidé fénují vlasy, je samozřejmě rychlost. Fénování výrazně zkracuje dobu sušení vlasů, což je zejména v chladných zimních měsících neocenitelné. Nikdo nechce jít do postele s mokrou hlavou a riskovat tak nachlazení. Navíc, fénování umožňuje snadnější styling a dodává vlasům objem, což je pro mnohé klíčové. Fén je nezbytný při vytváření složitějších účesů, které vyžadují tvarování a fixaci.
Rychlé sušení vlasů může také pomoci předejít problémům s pokožkou hlavy, jako je plíseň či lupy, které mohou vznikat při dlouhodobém vystavení pokožky vlhkosti. Zdravá pokožka hlavy je základem pro zdravé vlasy, a fénování může pomoci udržet tuto rovnováhu.

Rizika fénování
Nejčastěji zmiňovaným rizikem fénování je poškození vlasů. Vysoké teploty mohou vlasy vysušovat, lámat a způsobovat roztřepené konečky. Některé studie ukazují, že teplota nad 150 °C může výrazně poškodit vlasovou kutikulu, což vede k oslabení vlasu a zvýšení jeho lámavosti. Vysoké teploty mohou způsobit tepelný stres nejen vlasů, ale i pokožky hlavy. Tento stres může vést k zánětům, svědění a dalším problémům s pokožkou.

Jedna z důležitých studií, kterou bychom měli zmínit, se zabývá srovnáním dopadů fénování a přirozeného sušení na zdraví vlasů. Studie publikovaná v roce 2011 v Annals of Dermatology zkoumala vlasy vystavené různým teplotám a časům sušení. Výsledky ukázaly, že zatímco fénování při vysokých teplotách může způsobit větší poškození kutikuly, fénování při nižších teplotách může být méně škodlivé než přirozené sušení, které může vést k bobtnání a následnému poškození vlasového vlákna.

Proč je fénování zdravější?
Ačkoliv má fénování své rizika, správné používání fénu může být ve skutečnosti pro zdraví vlasů i pokožky hlavy prospěšné. „Vlasy bychom měli fénovat v podstatě hned po jejich umytí. Vlhkost je ideálním prostředím pro růst bakterií a kvasinek, což může vést k podráždění, svědění, výskytu lupů a seborei,“ vysvětluje školitelka kadeřnických kurzů Hair Academy Taťána Jiříková.
Rychlé sušení fénem pomáhá předcházet zmíněnému bobtnání vlasového vlákna, které může nastat při dlouhodobém vystavení vlhkosti. Toto bobtnání a následné smrštění může vést k oslabení a lámání vlasů. Fénování na střední teplotu s použitím tepelné ochrany může tedy být šetrnější k vlasům než jejich ponechání uschnout na vzduchu.

Jak správně fénovat vlasy?
Po umytí vlasy lehce vysušte, ideálně ručníkem z mikrovlákna, který dostatečně nasaje vodu, ale nepoškodí kutikulu vlasu. Vlasy bychom neměli nechávat v turbanu delší dobu, než je nezbytně nutné, aby se pod ním pokožka hlavy nezapařovala. Následně prosušené vlasy jemně pročešte hřebenem určeným na mokré vlasy. „Takový kartáč má dostatečně pružné syntetické štětiny, které křehký mokrý vlas neponičí. Díky rozčesání mokrých vlasů bude nanesení stylingových a ochranných produktů rovnoměrnější a foukání rychlejší,“ říká Renata Kubicová, majitelka české značky péče o vlasy Brazil Keratin.

al

Foto: Shutterstock

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.