Nedostatek vitaminu D má třetina lidí, odhalují výsledky laboratoří

Vitamin D je životně důležitá látka, která se řadí mezi rozpustné vitaminy v tucích. Má zásadní význam pro celou řadu tělesných funkcí, především pak pro zdraví kostí a zubů, protože pomáhá tělu vstřebávat vápník a fosfor z potravy.

Nedostatek vitamínu D může vést k řadě zdravotních problémů, včetně osteoporózy, oslabení svalů, depresí a zvýšeného rizika některých chronických onemocnění.

„V průběhu loňského roku jsme zpracovali v našich laboratořích z krve přesně 39 714 vzorků a ve 14 769 případech, tedy v 37 procentech, byly výsledky mimo doporučené hodnoty, především se jednalo o deficit vitaminu D,“ sdělil Mgr. Lukáš Garčic, zdravotní ředitel SPADIA LAB.

Z bezmála 40 tisíc vzorků vyšetřených v laboratoři klinické biochemie, kdy 27 tisíc bylo provedených u žen, testy prokázaly deficit u 13 539 vzorků a nadbytek vitaminu D ve 1230 případech. „Za známku nedostatku vitamínu D považujeme stav, kdy je jeho koncentrace v krvi nižší než 50 nmol/l. Doporučené hodnoty se pohybují v rozmezí 50 až 110nmol/l,“ vysvětluje Mgr. Garčic.

Vitamín D je jedním z nejdůležitějších vitaminu rozpustných v tucích (u lidí jsou nejvýznamnějšími vitaminy v této skupině vitamin D3 – cholekalciferol a vitamin D2 – ergokalciferol), které mají za úkol zvýšit vstřebávání vápníku, hořčíku a fosforečnanů ve střevech a hraje klíčovou roli v homeostáze vápníku a látkové výměně.

„Projevy nedostatku vitaminu D, který je mezi pacienty poměrně častý, jsou vesměs velmi mírné. Může se jednat o oslabení imunity a častější náchylnost k infekcím, zvýšenou únavu a vyčerpanost či svalovou slabost. Dále se může jednat o sklon k depresivní náladě a bolesti kloubů a kostí. Co se týká přirozeného nadbytku vitaminu D, tak se jedná spíše výjimečnou záležitost. Může být provázen například sklonem k vyššímu výskytu ledvinných kamenů, únavou, nechutenstvím, pocitem na zvracení nebo například bolestmi hlavy,“ informuje praktická lékařka MUDr. Kristýna Boháčová z Frenštátu pod Radhoštěm, která spolupracuje s laboratořemi SPADIA.

Ta zároveň připomíná, že dle platné legislativy se hladina vitaminu D v krvi v rámci běžné prevence nezjišťuje, ale je možné si nechat stanovit hladinu nejen vitaminu D v diagnostických laboratořích jako samoplátce. „Nově je ale nyní v běhu program prevence osteoporózy pro postmenopauzální ženy nad 60 let a muže nad 70 let, kdy se v některých případech zjišťuje hladina vitaminu D v krvi, pokud již vznikne podezření na možnost osteoporózy prokázané denzitometrií,“ říká MUDr. Boháčová.

V souvislosti s nedostatkem vitaminu D v lidském těle odborníci poukazují také na tzv. Dynapenii – svalovou slabost v důsledku nízké hladiny vitaminu D, která souvisí s rostoucím věkem. Dynapenie tak není způsobena neurologickým nebo svalovým onemocněním. Je obvykle spojena u dospělých osob ve věku 50 let a více a hlavní rizikový faktor je náhlý pád, jak vyplývá z nedávné studie ELSA, o které v loňském roce informoval Státní zdravotní ústav.

Pro optimální hodnoty vitaminu D je třeba zajistit jeho dostatečný přísun, buď působením slunečního záření na kůži, konzumací potravin (tučné ryby, játra, žloutek), nebo doplňků stravy. Nejjednodušší cestou, jak zjistit aktuální hladinu vitaminu D v těle, je absolvovat laboratorní test spojený s odběrem krve na některém z odběrových míst SPADIA, kterých je v Česku více než čtyřicet.

 

Nela Kleinová

Foto: SPADIA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.