Jak stárnutí mění náš zrak a jak oči udržet fit co nejdéle?

Život je plný okamžiků, které si chceme pamatovat v živých barvách a ostrých detailech. Už kolem čtyřicítky si ale mnozí z nás začnou všímat, že se přibývající roky podepisují na kvalitě zraku. Optometrista radí, co stárnoucí oči čeká v průběhu let a jak si udržet jasné vidění co nejdéle. 

„Stárnutí zraku je přirozený proces, který se nevyhne nikomu z nás. Problémem je, když nedůslednou prevencí lidé „zaspí” optimální čas pro korekci změn, které na oku probíhají.

Jednotlivé oční vady se začínají kombinovat a poškození oka se stává nevratným,” varuje Jakub Odcházel. S jakými komplikacemi se budou naše oči pravděpodobně během stárnutí potýkat?

40 – 50 let: Čtení jídelního lístku začne být výzvou

Okolo čtyřicítky si lidé často začnou všímat, že najednou potřebují držet knihu či mobil dál od očí, aby text „neplaval". „Presbyopie, dříve známá jako stařecká vetchozrakost, nám připomíná, že oči už nemají tu flexibilitu co dřív. Navíc má tendenci se s věkem zhoršovat a pojí se i s dalšími vadami zraku, jakými jsou krátkozrakost, dalekozrakost či astigmatismus,“ varuje optometrista Lentiamo.

Vhodným řešením pro korekci komplexních změn na oku jsou multifokální brýle nebo multifokální kontaktní čočky. Tento typ korekce je specifický tím, že umožňuje vidět ostře na všechny vzdálenosti – na blízko, střední vzdálenost i na dálku a uživatel tak nemusí několikrát denně měnit nebo sundávat brýle.

Stále častější diagnózou související s moderním životním stylem je syndrom suchého oka. Jeho výskyt se zvyšuje zvláště mezi ženami důsledkem hormonálních změn souvisejících například s menopauzou.

60 let: Svět se začíná mírně mlžit

S přibývajícím věkem roste riziko věkem podmíněné makulární degenerace (VPMD), závažného onemocnění sítnice, které může ztížit rozpoznávání tváří nebo čtení a je nejčastější příčinou slepoty.

Ve stejném období se zvyšuje riziko vzniku glaukomu (zelený zákal) a katarakty (šedý zákal). Pravidelné kontroly u očního lékaře jsou nezbytné pro včasnou diagnostiku a léčbu. U některých pacientů můžou tyto vady časem vyžadovat chirurgický zákrok.

Diabetikům hrozí zvýšené riziko diabetické retinopatie – onemocnění postihujícího cévy sítnice, které může vážně poškodit zrak. Roli hraje to, jak dlouho se již pacient s diabetem léčí. Důležité je nejenom léčit diabetes, ale také nezanedbávat pravidelné kontroly u očního specialisty.

70 let a více: Medicína nabízí účinná řešení

V sedmdesáti a více letech se již řada lidí potýká s pokročilou formou věkem podmíněné makulární degenerace, která může výrazně omezit vidění. „Takzvaná vlhká forma VPMD do jisté míry řešit jde biologickou léčbou pomocí nitroočních injekcí, léčba suché formy v tuto chvíli bohužel dostupná není,” vysvětluje odborník.

Katarakta je v této fázi života skoro jistotou, ale moderní medicína naštěstí nabízí účinné řešení v podobě operace ultrazvukem nebo laserem.

Jak si udržet zrak dobrý co nejdéle

„Pravidelné kontroly u očního specialisty jsou základem zdraví našich očí bez ohledu na věk. Alespoň jednou ročně zajděte na preventivní prohlídku ke svému očnímu lékaři, který umí problémy odhalit už v zárodku. Presbyopii navíc dokáže diagnostikovat i kvalifikovaný optometrista v licencované optice, která disponuje moderními diagnostickými technologiemi. Nezapomínejte také na ochranu očí před UV zářením a na ochranné brýle při rizikových aktivitách. Na kvalitu zraku má vliv i zdravý životní styl, čas strávený na denním světle a strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny a vitamíny,” doporučuje optometrista z optiky Lentiamo.

 

Nela Kleinová

Foto: Getty Images 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.