Co trápí oči v zimě? Optometrista radí, jak zvládnout typické sezónní obtíže

Mráz, suchý vzduch ve vytápěných interiérech, přechody z tepla do zimy, nedostatek denního světla nebo ostré sluneční paprsky na horách - to jsou typicky zimní podmínky, které představují zvýšenou zátěž pro oči. Optometrista radí, jak o ně v zimě pečovat.

Suché oči v přetopených interiérech „V mrazivém počasí je obvykle nižší vlhkost vzduchu, proto jsou oči vysušené, zarudlé a dochází k nepříjemnému pálení či pocitu cizího tělesa v oku. Podobné obtíže může působit i vyhřátý vzduch uvnitř budov, ve kterých v zimě trávíme většinu času,” vysvětluje optometrista Lentiamo Jakub Odcházel. Jak suchým očím ulevit?

Rychlou pomocí, po níž sáhne většina lidí jako první, jsou oční kapky, které oko okamžitě lubrikují. Při výběru kapek ale dávejte pozor na jejich složení. Některé konzervační látky (např. benzalkoniumchlorid) v nich obsažené totiž mohou paradoxně k rozvoji syndromu suchého oka přispět.

„Jednou z variant jsou kapky bez konzervantů, které se ale musí spotřebovat v mnohem kratším čase. Alternativou jsou kapičky s šetrnými konzervanty, které jsou přirozené slznému filmu, nedráždí a jsou tak vhodné pro citlivé oči,” radí optometrista.

V interiéru, kde je příliš suchý vzduch, můžete vytvořit lepší prostředí nejen pro oči pomocí zvlhčovače vzduchu. Nezapomínejte také na dostatečný pitný režim a na pravidelné pauzy, zejména pokud pracujete na počítači.

Nadměrné slzení při zimních radovánkách

Chladný zimní vzduch a zejména pak studený vítr může dráždit oči a způsobovat nadměrné slzení. Ještě více je to patrné při sportu, například při lyžování nebo běhu. Sluneční brýle chrání oči nejen před škodlivým UV zářením, ale právě i před vlivem povětrnostních podmínek.

„Vybírejte brýle, které vám pohodlně sedí, nikde netlačí a zakrývají oči ze všech směrů, tedy i ze stran. Sportovní brýle by měly být ideálně vyrobené z kvalitního plastu, díky kterému jsou lehké a odolné proti prasknutí,” doporučuje Jakub Odcházel.

Oči citlivé na horské sluníčko

Zazimovali jste sluneční brýle někdy koncem letních prázdnin? Chyba! V zimě umí být sluníčko kvůli odrazu od zasněžené plochy dokonce ještě nepříjemnější než v létě. A minimálně stejně nebezpečné.

„Nástrahou je zejména sněhová pokrývka, až 80 % UV záření se totiž odráží od země. Pokud v těchto podmínkách trávíte více času, může dojít k tzv. sněžné slepotě, je proto důležité oči chránit kvalitním UV filtrem,“ dodává Jakub Odcházel.

UV záření nejlépe eliminují kvalitní sluneční brýle s faktorem UV 400, jedete-li na hory, využijete nejtmavší filtr kategorie 4. Jen pozor, takové brýle nejsou povoleny pro řízení. Do zasněžené krajiny se hodí brýle s polarizační úpravou, která blokuje světlo odrážené od horizontálních povrchů, například od zasněžené či ledové plochy.

Oči unavené z nedostatku světla

V zimě trávíme více času uvnitř na umělém světle nebo venku za šera. Tyto světelné podmínky a nedostatek přirozeného denního světla dávají našim očím pěkně zabrat, což se projevuje jejich zvýšenou únavou. Tu dokonce mnoho lidí zaměňuje za únavu celkovou. Nutkání ulevit unaveným očím tím, že je na chvilku zavřete, totiž může skončit neplánovaným šlofíkem nebo usínáním u televize.

„Únavě a bolesti očí z nedostatku světla můžete předejít výběrem tzv. celospektrálního umělého osvětlení, které napodobuje přirozené sluneční světlo. Pokud pracujete na počítači, přizpůsobte vždy jas okolnímu prostředí – čím méně světla je v místnosti, tím nižší má být jas monitoru. Pomůckou, která snižuje únavu očí při práci na počítači, jsou tzv. počítačové brýle s blokátorem modrého světla,” doporučuje optometrista Lentiamo.

Rada na závěr

Pokud nosíte kontaktní čočky, zkuste je v zimním období kombinovat s brýlemi. Odborníci doporučují střídání pokaždé, když se vrátíte po práci domů. Kontaktní čočky totiž mohou v souvislosti s výše uvedenými vlivy zhoršovat nepohodlí očí a tímto způsobem jim alespoň na několik hodin ulevíte.

 

Nela Kleinová

Foto: Pixabay

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.