Tepelná a oběhová čerpadla: 2 odlišné technologie, které se doplňují

Přínos tepelných čerpadel pro snížení nákladů na vytápění je všeobecně znám. Majitelé domů však často zapomínají na technologie, které v domácnosti už mají - čerpadla oběhová.

Ta dokáží bezporuchově fungovat dlouhá léta, což vypadá jako nesporná výhoda. Ovšem ne každý si uvědomuje, že nechat v domě oběhové čerpadlo starší více jak 10 let je velmi nehospodárné. Výměna takto starého oběhového čerpadla za nové může přinést až 80% úspory elektrické energie. Proto by při rozhodování o úsporách měla být na prvním místě věnována pozornost stávajícím zařízením a jejich optimalizaci nebo výměně.

„Lidé si občas pletou oběhové čerpadlo s čerpadlem tepelným, přitom to jsou zcela odlišné technologie. Tepelné čerpadlo můžeme definovat jako zdroj energie, který funguje na principu převodu tepla z venkovního prostředí – ze vzduchu, vody či země. Abychom mohli v budově topit nebo chladit, je potřeba dostat požadovanou energii na místo určení. A to se děje právě pomocí oběhového čerpadla, které má za úkol distribuovat energii v otopném či chladicím systému. Oběhové čerpadlo má každá budova. Proto když majitelé chtějí dosáhnout vyšších úspor, měli by nejprve věnovat pozornost tomu, zda nemají náhodou v kotelně příliš staré oběhové čerpadlo. Z praxe víme, že na to mnoho lidí nedbá a pak se stává, že v některých domech jsou čerpadla až 30 let stará. Výměnou takto starého čerpadla za nové přitom můžeme ušetřit až 80 % elektrické energie a návratnost investice se pak pohybuje v řádu měsíců. Pokud v domě máme nové oběhové čerpadlo, je na místě poohlédnout se po dalších technologiích, které energetickou náročnost dále sníží. Například pomocí tepelného čerpadla.“ Říká Jan Cidlinský, výkonný ředitel společnosti Wilo CS.

Rozdíly mezi uvedenými druhy čerpadel shrnuje následující tabulka:

 

Nela Kleinová

Foto: Getty Images Signature

1 komentář u „Tepelná a oběhová čerpadla: 2 odlišné technologie, které se doplňují

  1. Sandra

    Návratnost 4 roky u tepelného čerpadla je absolutní nesmysl. Záleží na tom, jak kvalitně je dům zateplený a co bylo předchozím zdrojem. My máme tepelné čerpadlo dva roky, stálo 300k czk, z toho 100k czk dotace. Ohřev vody je velice ekonomický, stojí cca třetinu co v běžném boileru. Co se týče topení, vzhledem k tomu, že máme fixovanou cenu elektřiny a přesto došlo ke zdražení, které vychází na cca 14k czk za rok, tak se návratnost vzdaluje. Snížili jsme první rok spotřebu elektřiny z cca 18 MWh na cca 12.7 MWh a teď to vypadá na další snížení o cca 1.5 MWh (postupně dům rekonstruujeme, plastová okna, zateplení atd) a přesto budeme platit podstatně víc. Takže i když je TČ úžasně pohodlné a vlastně je i úsporné, tak vážně uvažujeme o zakoupení krbových kamen na dřevo a TČ budeme využívat jen když je opravdu velká zima, jinak v mezidobí, kdy je kolem nuly, budeme prostě topit dřevem. Ekologie je prima, ale vlastní peněženka je mi blížší. Jestli se má ekologické řešení rozšížit, nesmí se zdražovat elektřina a už vůbec ne, když je cena fixovaná.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.