Recept: Šmorn se skořicovými jablky

Knedlíky s vůní vánočních svátků nejsou žádnou utopií. Šmorn se skořicovými jablky bude sladkou dezertní tečkou vašeho Štědrovečerního menu. 

Ve Velké knedlíkové kuchařce najdete celou kapitolu receptů věnovanou sladkým knedlíkům. Dozvíte se, jak připravit batátové kuličky se sušenými švestkami, ořechové tvarohové knedlíky s datlemi a meruňkami či tvarohové nočky s brusinkami.

Recept: Šmorn se skořicovými jablky (2 porce)

Ingredience: 

  • 200 g brambor 
  • 120 g hrubé pšeničné mouky 
  • 120 g krupice 
  • 3 polévkové lžíce másla 
  • Sůl 
  • 3 jablka 
  • 1 hrst hrozinek 
  • ½ čajové lžičky mleté skořice

Postup:

  1. Odeberte 2 lžíce krupice a nasucho opražte na pánvi. Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout a pak oloupejte a nastrouhejte.
  2. Brambory posypejte moukou a zbylou krupicí se špetkou soli. Směs promněte mezi prsty, až se utvoří žmolky jako u drobenky. Nakonec vmíchejte také opraženou krupici.
  3. Na pánvi rozpusťte polovinu másla a šmorn za stálého míchání opečte.
  4. Jablka zbavte jádřince a nakrájejte na menší kousky. Opečte je na zbylém množství másla, posypejte skořicí a přidejte hrozinky. Přikryté poklicí krátce poduste doměkka.

Tip šéfkuchaře:

„Šmorn se tradičně podává s kyselým mlékem. Je to staročeské jídlo, které se typicky připravovalo na podzim, ale výtečně se hodí také jako dezert pro dny sváteční. Opražená krupice mu společně s jablky a skořicí dává charakteristikou velmi atraktivní chuť. Přitom do receptu vůbec nepatří cukr, ovoce naprosto postačí, aby vytvořilo příjemný nasládlý nádech,“ popisuje Petr Kosiner.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Velká knedlíková kuchařka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.