Zkuste letos sváteční pečenou husu s martinským houskovým knedlíkem

Svátek sv. Martina je zpět i s populární kulinární tradicí. Zkuste letos k pečené huse martinský houskový knedlík. Je chutný, nadýchaný a obsahuje tři tajné ingredience, které sváteční menu povýší na umění.

Petr Kosiner, šéfkuchař firmy Knedlíky Láznička, o martinském houskovém knedlíku říká: „Nemusíte se této přílohy bát, rozhodně není náročnější než klasický houskový knedlík, ale přináší na sváteční talíř mnohem víc chuti. V předpise totiž figurují suroviny jako česnek, hladkolistá petrželka a muškátový oříšek.“

Recept: Martinský houskový knedlík

Suroviny:
550 g hrubé mouky
270 ml mléka
15 g čerstvého droždí
1 vejce
4 rohlíky
1 čajová lžička sušeného česneku
1 hrst hladkolisté petrželky
1 špetka muškátového oříšku
Husí sádlo na potírání
Sůl

Postup:

  1. Do vlažného mléka nadrobte droždí a zamíchejte, aby se rozpustilo. Přidejte vejce a rozkvedlejte. Směs nalijte do mouky, osolte, přidejte sušený česnek, nasekané bylinky a mletý muškátový oříšek. Dobře prohněťte vařečkou.
  2. Starší rohlíky nakrájejte na kostičky a přisypte k těstu. Promíchejte, aby se v těstu rovnoměrně rozprostřely.
  3. Mísu zakryjte utěrkou, dejte na teplé místo a nechte 30 až 45 minut kynout.
  4. Těsto rozdělte na dva stejné díly a vytvarujte z nich šišky. Potřete husím sádlem a opět uložte do tepla, kde budou asi dalších 15 minut kynout.
  5. Poté uvařte nejlépe v páře. Knedlíky se v páře budou připravovat asi 20 minut, ale závisí to na jejich velikosti.

Tip na úpravu svatomartinské husy

Jestli si na tradičním svatomartinském pokrmu chcete ještě víc pochutnat, tentokrát husu připravte s hruškami či jablky. S aromatickým podzimním ovocem bude ještě lahodnější. Navíc hrušky i jablka dokáží perfektně ozvláštnit šťávu z masa. Tipy, jak si tento druh drůbeže snadno připravit s hruškami a červeným zelím, najdete ve Velké knedlíkové kuchařce.

Nela Kleinová

Zdroj foto: Velká knedlíková kuchařka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.