Artritidou v Čechách trpí přes 91 tisíc lidí. Jaké jsou příznaky a jak ji léčit?

Revmatoidní artritida je nejčastější kloubní zánětlivé onemocnění. Jaké jsou příznaky a lze toto onemocnění vyléčit?

V České republice jí trpí přibližně 91 tisíc pacientů. Podle prediktivního modelu ÚZIS naroste toto číslo v roce 2025 až na 143 tisíc.

Revmatoidní artritida je chronické zánětlivé autoimunitní onemocnění, postihující především pohybový aparát. Nejčastěji se projevuje u kloubů kolene, zápěstí a prstů. Imunitní systém vytváří protilátky proti buňkám vlastního těla, čímž dochází k jejich poškození a způsobení zánětu přímo uvnitř kloubu. Ten se může rozšířit i mimo kloub, například do okolních svalů a šlach. Pokud není onemocnění léčeno včas, může dojít až k nezvratnému kloubnímu postižení.

NEPODCEŇUJTE PRVOTNÍ PŘÍZNAKY

Artritida se může projevit u jakéhokoliv jedince napříč generacemi. Mnohdy však postihuje osoby v produktivním věku, a to zejména ženy, u nichž je nemoc až třikrát častější. „V první fázi je nemoc spojena především s otoky kloubů, zvýšenou citlivostí, ztuhlostí a jejich bolestmi. Hybnost se pak postupně zhoršuje a bez léčby zpravidla vede k výraznému omezení pohyblivosti daného kloubu, případně může vést i ke kloubním deformitám,“ uvádí PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka BENU lékáren.

Mezi další příznaky revmatoidní artritidy patří často únava nebo vyčerpání. Objevuje se i zvýšená teplota, nechutenství, ztráta hmotnosti nebo psychické potíže. Kromě kloubů může artritida napadat také srdce, cévy, ledviny, plíce či oči. Typickým kožním příznakem jsou tzv. revmatoidní uzly, které se projevují jako malé podkožní bouličky vyskytující se nad kostními výstupky.

Důležité je revmatoidní artritidu odhalit včas. „Pokud na sobě pozorujete některý z příznaků, měli byste navštívit svého lékaře. Jestliže s léčbou budete otálet, může dojít k trvalé deformaci a poškození funkčnosti jednotlivých kloubů, což může vést až k invaliditě,“ varuje Lánová. Uvádí se, že neléčená artritida může zkrátit život až o 5–10 let. Diagnostikovat revmatoidní artritidu je mnohdy obtížné a trvá to delší čas. Počínající příznaky bývají totiž různorodé – necitlivost a brnění rukou, syndrom karpálního tunelu, bolavá chodidla nebo suché oči (tzv. Sjögrenův syndrom). Proto není dobré podceňovat ani malé zdravotní problémy a raději s nimi navštívit lékaře.

Onemocnění zůstává v současné době bohužel stále nevyléčitelné. Hlavním cílem léčby je, aby bylo onemocnění udrženo v dlouhodobé remisi a nedocházelo ke zhoršení příznaků. „Léčba artritidy je možná několika způsoby, a to nefarmakologickou, farmakologickou nebo chirurgickou cestou. V prvním případě se jedná o pravidelnou rehabilitaci a fyzioterapii nebo použití ortéz. Při farmakologické léčbě jsou využívány lékařem stanovené kombinace různých druhů léčiv. Nejmodernější a také velmi účinnou je pak biologická léčba, která působí přímo v místě postižení. Některé případy vyžadují chirurgický zákrok, který zahrnuje výměnu kloubu za implantát,“ vysvětluje Lánová.

DÁ SE ONEMOCNĚNÍ ZABRÁNIT?

V současné době není příčina artritidy jasně známa. „Nejčastěji artritidou trpí lidé, kteří mají k tomuto onemocnění genetické predispozice. Výrazný podíl na vzniku artritidy se přisuzuje také kouření nebo konzumaci alkoholu. Onemocnění obvykle nepřidá ani nadváha, která klouby významně zatěžuje,“ říká Lánová. Existuje však určitá prevence, jak se této nemoci pokusit vyhnout. Základem je často zmiňovaný zdravý životní styl.

Klíčem k udržení zdravých kloubů je dostatečný pohyb. Ten je důležitý pro zachování svalové hmoty a pohyblivého rozsahu všech kloubů. Ideální je zařazení procházek nebo plavání, které klouby zbytečně nezatěžují. Podstatné je i dodržování zdravé a pestré stravy, bohaté na potřebné živiny, včetně vitaminů a minerálních látek. „Do jídelníčku je dobré zařadit potraviny s obsahem vitaminů C, E, D a nenasycených mastných kyselin. Na příjem látek přispívajících k výživě kloubů je nutné dbát obzvláště tehdy, pokud jsou klouby více namáhány nebo pokud artritidou trpí některý z příbuzných,“ doplňuje Lánová.

 

Zdroje:

  • ŠEDOVÁ, Liliana a Jana TOMASOVÁ STUDÝNKOVÁ, 2022, Časná diagnostika revmatoidní artritidy, strategie léčby, In: Medicína pro praxi [online]. 2022, 10-17
  • https://aifp.cz/cs/posun-v-lecbe-revmatoidni-artritidy-kratsi-hospita/

Nela Kleinová

Zdroj foto: Getty Images Signature