U třetiny nehod na kole cyklisté nadýchali

Jak si na cyklovýletu užít chuť piva a neporušovat zákon? Řešení nabízí nealkoholické pivo. Nedávné testování Českého svazu pivovarů a sladoven prokázalo, že po vypití i více klasických nealkoholických piv nadýcháme čistou nulu.

V horkých letní dnech řada lidí vyráží na kole k vodě. Zasportují si, ochladí se a za odměnu si chtějí dát pivo, které je příjemně osvěží. Jenomže řídit jakýkoliv dopravní prostředek pod vlivem alkoholu je zakázané. A to platí i pro kolo.

Podle údajů Policie ČR minulý rok zavinili cyklisté 2 826 nehod. Téměř ve 30 % případů (819) jim byl zjištěn alkohol v krvi. Při nálezu alkoholu v těle do jedné promile sice jde jen o přestupek, ale pokud cyklista nadýchá víc, a ještě způsobí újmu na zdraví nebo dokonce úmrtí, tak se jedná o trestný čin a hrozí mu vězení. Cyklisté by tak měli raději dát přednost jiným druhům nápojů. Pokud mají chuť na pivo, je lepší si dát variantu bez alkoholu, kterých existuje celá řada. V dnešní době můžeme evidovat širokou škálu druhů nealkoholických piv, kterého dospělí Češi vypijí v průměru téměř 15 litrů za rok. Jeho obliba roste právě v létě nejen u řidičů, ale také cyklistů. Nealkoholické pivo je pro mnohé z nich příjemné osvěžení a zároveň nesnižuje jejich sportovní výkon.

Alkohol ovlivňuje schopnost cyklistů reagovat a ovládat své kolo

Někteří lidé se báli, že je tomu tak i u nealkoholického piva. Obavy vyvrátilo nedávné testování přítomnosti alkoholu v dechu po požití nealkoholických piv Českého svazu pivovarů a sladoven. V něm ani jeden z padesáti účastníků po pěti minutách od požití klasického nealkoholického piva nenadýchal alkohol. A to ani když jich vypil pět během velmi krátkého časového úseku.

„Testováním jsme se snažili podpořit odpovědnou konzumaci alkoholu a respektování dopravních předpisů. Zároveň jsme chtěli vyvrátit mýtus, že nealkoholické pivo, které opravdu obsahuje trochu alkoholu, není pro řidiče bezpečné. I cyklisté jsou vystaveni riziku nehod a zranění, a proto je klíčové, aby byli plně koncentrovaní a schopni rychle reagovat na situace na silnici. Volba nealkoholického nápoje je zásadním krokem k zajištění bezpečnosti cyklistů i jejich okolí,“ upřesňuje Roman Havlík, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven.

Lidé si často myslí, že jim při požití alkoholu na kole žádný postih nehrozí. Není to pravda. Cyklisté jsou součástí silničního provozu a vztahují se na ně stejná pravidla, jako na řidiče motorových vozidel. Tedy i nulová tolerance alkoholu v krvi, a to i na cyklostezce. Na rozdíl od řidičů nemohou cyklisté, kteří mají zároveň řidičský průkaz, přijít o body nebo doklady. Když cyklista nadýchá méně než jednu promile, může dostat pokutu až 25 000 Kč.

Pokud je to více, tak až 50 000 Kč. Pokuta cyklistům hrozí i za odmítnutí dechové zkoušky na místě ve výši 15 000 Kč. Pokud lidé sáhnou na kole po nealkoholickém pivě, podpoří navíc svůj sportovní výkon. Obsahuje totiž mimo jiné i mnoho důležitých látek, jako jsou vitamíny, minerály a antioxidanty, které přispívají k regeneraci cyklistů po náročné jízdě.

„Nealkoholické pivo se ukazuje jako vynikající volba, neboť poskytuje osvěžení a hydrataci, aniž by konzumenta omezilo v řízení či jízdě na kole. České pivovary nabízejí širokou škálu nealkoholických piv, jak ochucených, tak neochucených a snaží se vyvíjet stále kvalitnější a chutnější druhy, které splňují očekávání i těch nejnáročnějších cyklistů. Předností nealkoholického piva je, že osvěží, ale zároveň nesníží výkon,“ popisuje výhody nealkoholického piva Roman Havlík.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Unsplash

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.