Jak vybrat správné cestovní pojištění?

Pro co nejvíce bezstarostnou dovolenou je dobré zkontrolovat platnost cestovních dokladů a sjednat si kvalitní pojištění, které ochrání před nepředvídatelnými situacemi. Jak vybrat to správné?

Ať už letos plánujete plážový odpočinek na sluníčku, dobrodružný výlet do hor nebo objevování exotických destinací, je důležité se připravit na každou nevítanou událost.

Nemoc nebo úraz – proč kartička zdravotní pojišťovny nestačí

Cestování v době pandemie nás naučilo, jak důležité je připojistit si případné léčebné výdaje. Stále si ovšem řada Čechů myslí, že jim na dovolené bude stačit jen jejich kartička zdravotní pojišťovny. Je v tom ale malý háček. „S kartičkou zdravotní pojišťovny se sice Češi opravdu mohou nechat ošetřit ve všech zemích EU a pár dalších, ve kterých kartička platí. Vždy se ale bude jednat jen o ošetření v zařízení s veřejnou zdravotní službou, ale především, a to je větší problém, jen v rozsahu a ceně, jako mají tamější pojištěnci. To znamená, že na výlohách za dražší zdravotní péči v zahraničí se pak nepojištění Češi musejí často podílet,” uvádí na pravou míru Tomáš Smolík z D.A.S. pojišťovny právní ochrany.

Základní tipy pro výběr kvalitního cestovního pojištění, které řádně pokrývá léčebné výlohy, tedy zní:

  • Vyberte si komplexní cestovní pojištění, které poskytuje široké krytí léčebných výloh. Mělo by zahrnovat náklady na lékařskou péči, hospitalizaci, léky, diagnostické testy a případnou repatriaci (tedy návrat do domovské země za účelem léčby).
  • Zkontrolujte výši pojistného krytí tak, aby byly léčebné výlohy dostatečné. Náklady na léčbu a nemocniční péči se mohou v zahraničí výrazně lišit, a proto je důležité mít dostatečnou finanční ochranu, mj. i dle vašich dovolenkových plánů.
  • Ověřte si podmínky pojištění tak, aby je nekomplikovalo žádné nechtěné vylučující ustanovení dle typu vaší cesty. To může typicky nastat v případě, že chcete na dovolené dělat rizikové sporty jako surfing a další aktivity.
  • Předložte všechny potřebné informace, aby o vás pojišťovna měla všechny relevantní údaje. Neposkytnutí přesných a kompletních informací by totiž mohlo vést k odmítnutí plnění ze strany pojišťovny.
  • Sjednejte si dostupné asistenční služby. Cestovní pojištění by mělo v ideálním případě poskytovat 24hodinovou asistenční službu, kterou můžete v případě potřeby kdykoliv kontaktovat.
  • Prozkoumejte recenze a zjistěte si, jaké jsou zkušenosti ostatních lidí týkající se pojistného plnění a spokojenosti s léčebným krytím. S výběrem vám mohou pomoci i srovnávače, které porovnávají pojištění od různých pojišťoven, jejich cenu i obsah.

Dopravní nehoda – jak se před cestou do zahraničí připojistit

Vyrážíte-li na dovolenou autem, tak se i přes sebevíce pečlivé plánování a dodržování pravidel může stát, že se stanete součástí dopravní nehody. Prvním krokem je vždy zajistit bezpečnost všech účastníků nehody, a  pokud došlo ke zranění, okamžitě přivolat lékařskou pomoc. V případě například vysokých věcných škod na vozidlech nebo újmy na zdraví je potřeba kontaktovat místní policii.

„Pokud věc ovšem neřeší policie, která vydá protokol, je nejlepší využít standardizovaného euroformuláře, tzv. evropského záznamu o dopravní nehodě, který svými kolonkami řidiče nasměruje k jeho správnému vyplnění. Pokud tiskopis zrovna nemáte po ruce, záznam lze učinit i na čistý papír – i ten ale musí obsahovat identifikaci místa a času dopravní nehody, jejích účastníků a vozidel, příčin, průběhu a následků. Všichni účastníci nehody ho také musí podepsat,” vysvětluje Smolík.

Jako ve všech krizových situacích je zde zásadní komunikace. V případě nehody tedy nezapomeňte okamžitě kontaktovat svou pojišťovnu, u které máte sjednáno pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, tzv. povinné ručení, a popravdě jejím pracovníkům sdělte všechny podrobnosti o události. Asistenční služba pojišťovny vám poté poskytne potřebnou pomoc a poradí v dalších krocích – ovšem za předpokladu, že jste na vámi potřebný rozsah asistenční pomoci řádně pojištěni.

Co se týče havarijního pojištění, je třeba si dát před cestou pozor především na jeho územní platnost.  „Pokud v cílové destinaci vaše havarijní pojištění neplatí, je praktické se na cestu připojistit pomocí krátkodobého pojištění na dobu vaší cesty,” doporučuje Smolík. K  oběma typům pojištění lze většinou sjednat i doplňková pojištění. Hodit se může třeba pojištění nákladů na nájem náhradního vozidla.

Ztráta zavazadel – kdy zahrnout zavazadla do cestovního pojištění

Ztráta zavazadel je další z častých nepříjemností na cestách. „Pokud se s touto komplikací potkáte, je důležité co nejrychleji informovat příslušný personál na letišti, ve vlaku nebo na autobusovém nádraží a vyplnit protokol o ztrátě. Tento protokol totiž bude klíčovým dokumentem pro uplatnění nároku u pojišťovny, kterou byste měli s věcí posléze kontaktovat,” radí odborník z D.A.S. pojišťovny právní ochrany.

Zvláště v případě letecké dopravy se ovšem nenechte nachytat na obchodní triky leteckých společností a neplaťte při pořizování letenek za připojištění zavazadel zbytečně. Zavazadla v letadlech jsou totiž pojištěna automaticky (přibližně do výše 32 000 korun), ale zároveň pro řešení jejich poškození, zpoždění či ztráty platí specifická pravidla (zajít na přepážku reklamace zavazadel a vyplnit PIR protokol atd.). Připojištění se tedy vyplatí, má-li zavazadlo vyšší hodnotu, než je tato částka, nebo chcete-li mít zavazadlo pojištěno i mimo prostory letiště.

Vhodné pojištění zavazadel ale úzce souvisí také s typem dovolené, na kterou se chystáte. Zvláště v případě dobrodružnějších výletů, kdy lidé se zavazadly intenzivně cestují z místa na místo a případně s sebou nesou i drahé vybavení, je vždy nutné zkontrolovat, zda pojištění pokrývá i jejich ztrátu a jaké jsou podmínky pro náhradu zavazadel. Některá pojištění poskytují například i nouzovou finanční pomoc pro nákup nezbytných věcí a oblečení, dokud nebudou pojištěná zavazadla nalezena nebo nahrazena.

Co když se pojišťovna vyhýbá odpovědnosti?

Nenechali jste nic náhodě a čekáte, že se na dovolené obejdete bez potíží. Může se však stát, že pojišťovna odmítne zaplatit plnění, cestovní kancelář se bude zdráhat poskytnout vám ubytování, které jste si objednali, případně dopravce nebude mít zájem kompenzovat zpoždění spoje. V takovém případě se nebojte hned ozvat. Pro tento účel si uchovávejte všechny dokumenty, ze kterých plyne váš nárok na odškodnění či pojistné plnění. Při vymáhání svých nároků můžete také využít služeb právníka díky pojištění právní ochrany.

Tipy na závěr:

  • Vždy si pečlivě projděte podmínky smlouvy.
  • Uchovávejte si všechny dokumenty (od pojišťovny, dopravce, autopůjčovny apod.). Mohou totiž sloužit jako důkazy pro zpětnou úhradu výdajů či zajištění smluveného plnění.
  • Dejte pozor, abyste za pojištění neplatili dvakrát.
  • Pojištění přizpůsobte aktivitě, které se plánujete na dovolené věnovat. Některé pojišťovny umožňují pojištění adrenalinových aktivit i na jeden den.
  • Pokud s sebou berete malé děti či domácí mazlíčky, stojí za zvážení pojištění odpovědnosti za újmu, které pokrývá situace, kdy dojde k poškození zdraví nebo majetku třetí osoby (ale i zde pozor na rozsah sjednaného pojištění, může být standardní součástí cestovního pojištění).

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Getty Images Signature

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.