Nejoblíbenější sportovní aktivity Čechů: Chůze a kolo

Ať už vyrážíme na pěší nebo cyklo výlety, běháme venku s dětmi, sportujeme nebo pracujeme na zahradě, naše tělo se po zimním období opět rozhýbává a dostává do formy.

Podle nedávného průzkumu farmaceutické společnosti STADA se až 62 % Čechů snaží pobytem venku podpořit své zdraví a pětina Čechů pravidelně sportuje.

A právě fyzická aktivita má blahodárný účinek na správné fungování našeho organismu. Mnoho lidí proto volí nejrůznější formy sportu, aby se udrželi v kondici. Nejrozšířenější pohybovou aktivitou mezi českou populací je během jarního a letního období rychlá chůze na delší vzdálenosti, pravidelně ji provozuje až 40 % z nás, zejména pak ženy. Na druhém místě je jízda na kole (33 %), tento sport je zase nejrozšířenější u mužů. Na třetí příčce se pak umístilo plavání (23 %), po něm následuje posilování, běh a různé formy strečinku.

Průzkum dále ukázal, že po aktivitách provozovaných hojně oběma pohlavími, tj. chůze, kolo, plavání, se zaměření mužů a žen na další sporty významně liší. Muži například před plaváním upřednostňují posilování, především pak nejmladší generace (18–29 let). Následuje běh a kolektivní míčové hry, jako je fotbal, volejbal, basketbal. Ženy naopak vyhledávají strečink ve formě jógy nebo cvičení pilates, kardio cvičení (spinning, běžecký pás nebo aerobik) a až následně posilování.

Hlídejte si hladinu hořčíku a vitaminu D

Při pohybových aktivitách dáváme často zabrat svalům, což se může projevit svalovou křečí. Při zvýšené fyzické aktivitě je proto vhodné zařadit do jídelníčku hořčík, který je označován jako „prvek života“. Přispívá k normální činnosti svalů a kostí, vyrovnané psychice, normálnímu energetickému metabolismu a ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Komplexní kloubní výživa podpoří váš bezproblémový pohyb

První známky opotřebení kloubů se mohou objevovat již po třicítce. Pro jejich správné fungování je zásadní pravidelný pohyb, díky kterému jsou klouby lépe vyživovány, zpevňují se kloubní vaziva a posilují svaly. Podstatná je také pestrá a vyvážená strava bohatá na vitaminy, minerály a stopové prvky, dostatečný pitný režim a odpočinek.

Péči o klouby můžete ještě více podpořit vhodnými doplňky stravy. Myslete na jejich užívání především při náročné fyzické práci, sportu nebo nadváze. Volte komplexní kloubní výživu, která tělu dodá základní stavební složky kloubní chrupavky a dalších pojivových tkání (kostí, vazů a šlach). Konkrétně se jedná o chondroitin, glukosamin a kolagen. Prospěšný je rovněž tzv. metylsulfonylmetan (MSM), který je znám jako přírodní zdroj biologicky aktivní síry. Některé doplňky stravy obsahují kolagen typu II v kombinaci s vitaminem C. Kolagen typu II patří k již zmíněným základním složkám kloubních chrupavek. Vitamin C pak navíc přispívá ke správné tvorbě kolagenu.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: STADA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.