Jak předejít neuropatii, jedné z častých komplikací cukrovky?

Mravenčení, ztráta citlivosti nebo bolest. Cukrovka je onemocnění, které s sebou nese mnoho zdravotních komplikací. Jednou z nich je i neuropatie. Jak jí předejít? 

Jedná se o poruchu nervového systému, která často vzniká důsledkem dlouhodobě zvýšené hladiny cukru v krvi. Ve výsledku dochází k omezení funkčnosti dolních končetin. Při neléčení nemoci hrozí i syndrom diabetické nohy, tedy vznik vředu nebo postižení tkáně na nohou.

Neuropatie je jedna z běžných komplikací diabetu. Nevzniká ze dne na den, ale pozvolna a dlouhodobě. Proto by o sebe měli diabetici pravidelně pečovat a dbát na zdravý životní styl – mezi rizikové faktory neuropatie totiž patří nadváha, kouření, nadměrná konzumace alkoholu, nebo kolísání hladiny glykémie.

Diabetická noha – důsledek diabetické neuropatie

Jednou z nejobávanějších komplikací neuropatie je diabetická noha. Její příznaky jsou většinou nenápadné, ale důsledky mohou být hrozivé. Právě proto je důležité sledovat na končetinách i drobné změny. Prvními projevy jsou například změny kůže na noze pod kotníkem či v podkoží, v pozdní fázi i na svalech, kostech nebo kloubech. Zpočátku se projevuje pomalu – a to například v podobě puchýřů nebo odřenin. Často se však objevují i otoky nebo necitlivost nohou, která bývá velmi zrádná. Diabetik totiž necítí bolesti, a proto mnohdy přichází na vyšetření pozdě. Nevnímá také teplo ani chlad. Nemoc se může projevovat i mravenčením, brněním a pocitem „těžkých nohou“. Často opomíjený je i poměrně běžný pocit studených nohou. Přitom se může jednat o závažný příznak.

Prevence a léčba

Nejdůležitější prevencí je pravidelný selfmonitoring a důsledná péče o zdraví. Diabetici by měli dbát na pestrý a vyvážený jídelníček a neměli by zapomínat ani na dostatečnou fyzickou aktivitu. Pokud se už s diabetickou nohou léčí, nemusí se sportu rozhodně bát. Stačí se jen vyvarovat adrenalinovým sportům, běhu nebo dlouhým túrám, kde hrozí riziko zranění.

Vhodná je také každodenní kontrola nohou. Po koupeli je nezbytné nohy pořádně vysušit, a to včetně prostor mezi prsty. Poté se doporučuje do pokožky nohou vmasírovat hydratační krém. Pomůže i pravidelná masáž – při ní se lépe zkontroluje stav plosek chodidel a jejich citlivost. Diabetikům se taktéž doporučuje takzvaná suchá pedikúra. Během léčby je nutné pečlivě sledovat každou maličkost a jakékoliv změny ihned nahlásit svému lékaři. Léčba by se vždy měla zakládat na důkladném individuálním lékařském hodnocení, neboť vyžaduje komplexní přístup. K hojení ran se využívají různé nástroje dle rozsahu onemocnění.

Kvalitní obuv je základ

Až 60 % diabetických defektů je způsobeno nevhodnou obuví. Boty pro diabetiky by měly být vždy měkké a dostatečně široké, včetně špičky, aby nezpůsobovaly otlaky. Boty by také měly mít silnou podrážku. Nohy je vhodné dostatečně prokrvovat, čemuž prospívá i nošení správných ponožek. Ty by měly být bavlněné, bezešvé a nejlépe bílé, aby na nich bylo snadno vidět případné poranění.

Prezidentská nemoc

Typickým příkladem pacienta s neuropatií je bývalá hlava státu. Miloš Zeman má diagnostikovanou cukrovku 2. typu, ke které se přidala i komplikace v podobě neuropatie. Ta mu značně komplikuje chůzi, proto je nyní odkázaný na invalidní vozíček.

Zdroje

  • https://www.cukrovka.cz/diabeticka-neuropatie-poskozeni-nervu
  • https://www.freestylelibre.cz/blog/cukrovka/syndrom-diabeticke-nohy
  • https://www.freestylelibre.cz/blog/cukrovka/barefoot-a-diabetes
  • https://www.freestylelibre.cz/blog/cukrovka/syndrom-diabeticke-nohy
  • https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/milos-zeman-prezident-zdravi-bolave-nohy-cukrovka-spatne-slysi_1910231742_tec

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Getty Images Signature

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.