Co zahrnout do jarního jídelníčku?

Zkuste s jarem osvěžit svůj jídelníček a přidat do něj více čerstvých potravin. Poděkuje vám vaše peněženka i vaše tělo, kterému dopřejete detox.

Po dlouhé zimní hibernaci a stravě plné teplých komfortních jídel, patří k jaru nový osvěžující jídelníček. Všechny potraviny mají svou sezónu, na to si lidé ale odvykli díky obchodům, které celoročně nabízí, na co si jen vzpomenete.

V zimě si tělo spíše dožaduje různé druhy masa, vývary, vařenou zeleninu a brambory na všechny způsoby. Nic z toho sice nemusíte na jaře vynechávat, ale je na čase přidat i čerstvé potraviny, které v této sezóně rostou. Na těchto surovinách ušetříte, protože rostou lokálně a nemusí se převážet zdaleka.

Zelenina

Listová a kořenová zelenina je jedna z prvních potravin, kterou do jídelníčku zapojte. Je mezi nimi špenát, kapusta, salát, mrkev, řepa, ředkvičky, chřest a brambory, plné vitamínů a minerálů. Ty jsou důležité pro posílení imunity a k boji proti nemocem pro mnohé spojených s jarem. Vitamíny A, B6 a C, vláknina, hořčík a železo posilují tělo a pomáhají mu se pročistit. „Vitamín B6 je základním vitamínem potřebným pro zdravý imunitní systém. Přispívá k regulaci hormonální aktivity, k činnosti nervové soustavy a psychické činnosti a snížení míry únavy a vyčerpání. Vitamín C pomáhá normální psychické činnosti a ke snížení míry únavy a vyčerpání. Hořčík je velmi významným biogenním prvkem. Vyskytuje se převážně uvnitř buněk. Hořčík přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, k normální činnosti svalů a také nervové soustavy,” vysvětluje David Buchta, propagátor zdravého životního stylu a zakladatel firmy Primulus. Ze zeleniny můžete udělat spoustu salátů, vytvářet si různé druhy jarních závitků nebo je namáčet do zdravých dipů.

Vajíčka

Slepice ke snášení vajec podněcuje denní světlo. V obchodě uvidíte vajíčka celoročně, protože velké produkce jim doplní umělé záření. Přes zimu ale většina slepic na lepších chovech snášet přestane a začne až na jaře s příchodem více přirozeného světla. Proto jsou vajíčka potravina, která se k jaru hodí, když opomeneme Velikonoce. Tato „proteinová bomba” není jen plná bílkovin, ale i vitamínu B2, B12, D, selenu, železa, zinku a mnoho dalšího. Dá se říct, že vajíčka obsahují, kromě vitamínu C téměř vše a jsou proto jedním z nejzdravějších potravin. Vajíčka chutnají dobře na tolik způsobů: natvrdo, naměkko, smažené nebo plněné. Pokud budete zkoušet jíst na jaře méně masa, tak budou tyto nutriční bomby nejlepším přítelem. Můžete k nim také přidat jiné vegetariánské možnosti jako tofu nebo tempeh a níže budou popsané další.

Probiotika

K tomuto jarnímu detoxu samozřejmě patří i starost o střevní mikroflóru. Probiotika vytváří střevní rovnováhu bakterií a tím pádem pomáhají nejen proti zažívacím potížím. Pokud do vašeho těla vstoupí špatné bakterie, tyto dobré bakterie se s nimi “poperou”, aby udržely rovnováhu. „Není třeba kupovat pouze ty z lékáren, mnoho zdravých bakterií najdete i v přírodních zdrojích. Důležité u probiotik je, aby všechny bakterie byly živé. To znamená, že po celou dobu by měly být chlazené a neměly by přijít do styku s vysokou teplotou, která bakterie ničí. Nejlepší zdroje prospěšných bakterií jsou fermentované a organické potraviny. Například, kysané zelí a šťáva z něj, jogurty, kefír, fermentované sýry, kombucha a kimchi,” říká David Buchta.

Prebiotika

Prebiotika jsou “hnojiva”, podporující zdravé bakterie. Také se dají popsat jako strava vnitřní mikroflóry, aby správně fungovala. Většinou to jsou potraviny jako cibule, česnek, banány, jablka, vločky, celozrnné suroviny, fazole a mnoho dalších plné vlákniny. Tím pádem se nemusíte bát, že jarní jídelníček bude jenom zeleninový. Naplňte ho také celozrnnými přílohami, luštěninami a různými druhy sýrů. Vaše tělo vám poděkuje.

Nela Kleinová

Zdroj foto: Primulus

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.