Jít se projít pro mozek? Rozhodně ano!

V březnu každoročně probíhá Národní týden trénování paměti, největší osvětová akce na toto téma v Česku. Po celé republice se konají přednášky a ukázkové lekce trénování paměti.

Přestože na svůj mozek často žehráme, měli bychom si tohoto geniálního orgánu, který řídí veškeré procesy v našem těle, považovat a hýčkat ho tím, co mu prospívá.

Ředitelka organizace Právě teď! o.p.s. Iveta Luxová, která je sama trenérkou paměti k této akci dodává „Pro naši organizaci, která pracuje s tzv. aktivními seniory, je trénování paměti jednou z klíčových aktivit a proto se do NTTP pravidelně aktivně zapojujeme a to jak přednáškami a ukázkovými lekcemi trénování paměti, tak vlastním příspěvkem, který jsme pro tuto příležitost vytvořili před několika lety. Jde o Pochod pro mozek. Cílem této akce je připomenout široké veřejnosti to, na co často zapomínáme, že fungování mozku zásadně souvisí s naší fyzickou kondicí a zdravotním stavem. A alfou i omegou úspěchu je POHYB, POHYB, POHYB. A když pohyb, tak proč ne ten nejpřirozenější, nejvhodnější, nejjednodušší a v neposlední řadě i nejlevnější, tedy chůze“.

Nezisková organizace Právě teď! původně pochod připravovala pouze pro své klienty v Praze, ale v loňském roce se rozhodla tuto akci rozšířit po republice. Oslovila další trenéry paměti, seniorské kluby, kluby turistů z celé republiky „Potěšili nás všichni, kteří vlastní pochody nebo třeba jen krátké vycházky zorganizovali“ dodává Iveta Luxová, „velkou radost nám udělaly fotografie ze seniorských pochodů, ale i vycházek na které společně vyrazilo více generací. Utvrdilo nás to v tom, že tato akce není určená pouze pro seniory, ale pro každého a ideálně společně“. Každý pořadatel si může k chůzi přidat další prvky prospívající mozku a dobré náladě účastníků a vytvořit originální akci. Pro ty, kteří by potřebovali inspiraci lze např. doporučit zahrát si nějakou hru, populární je slovní fotbal, ale lze si určitě zazpívat, zacvičit si, vytvořit bojový pokřik, z oblázků podél cesty společně složit mandalu, vytvořit slogan, zahrát si bojovku, prostě co koho napadne a ostatní bude bavit.

Pohyb je nejúčinnější prevencí chronických onemocnění, deprese, úzkostí, působí jako prevence demencí. Když se hýbeme, lépe nám to myslí, zlepšují se rozhodovací schopnosti, zrychlují se reakce, máme mnohem lepší náladu a ochotu dělat nové věci.

Proto organizace Právě Teď! o.p.s. pořádá akci Pochod pro mozek i v roce 2023. Pochody se stejně jako Národní týden trénování paměti uskuteční v tomto roce v týdnu od 13. do 19. března. Zorganizovat svůj pochod může kdokoli a pokud ho včas nahlásí pořadatelům, zobrazí se tato akce na webových stránkách pochodu.

Vyvrcholením akce pak bude Pochod pro mozek v pražské Stromovce, který proběhne v pátek 17.3. odpoledne. Od 14 hod. si budou moci zájemci od budovy Planetária projít ať už sami, nebo s lektory Nordic Walkingu jednu ze tří tras pochodu. V rámci doprovodného programu si účastníci zabubnují, zatančí si, naučí se nebo si zopakují správnou techniku chůze s hůlkami na Nordic Walking nebo pomocí speciálních prstových cvičení potrápit svou šedou kůru mozkovou. Akce je bezplatná, není třeba se na ní předem registrovat. Pořadatelé se těší na všechny účastníky bez rozdílu věku.

Jít se projít pro mozek tedy není tak úplně špatný nápad. Co myslíte? Potkáme se ve Stromovce?

 

Hana Čepová
Spoluzakladatelka Právě teď! o.p.s.

Zdroj foto: Právě teď! o.p.s.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.