Fuj faktor stojí za 65 % rozchodů. Co lidé u partnerů nesnesou?

Třetina lidí je při hledání partnera značně vybíravá. Naopak ukončení vztahu může přijít i kvůli zdánlivé malichernosti. Kvůli čemu se lidé rozcházejí?

Z nedávného průzkumu seznamky Seeking vyplývá, že skoro čtvrtina lidí dá košem partnerovi, který jim nevoní. Pro 15 % mužů je zase důvodem k rozchodu to, že se s nimi ženy chtějí na rande podělit o jídlo, 16 % žen pro změnu u partnera nesnese ochmataný displej hodinek.

Partnerské vztahy se rozpadají z mnoha důvodů, někdy vážných, jindy zdánlivě malicherných. Podle průzkumu seznamovací platformy Seeking, který mezi 2 tisíci dospělých respondentů provedla agentura OnePoll, například celých 65 % lidí ukončilo vztah kvůli něčemu, co by se dalo souhrnně nadneseně označit jako „fuj faktor“ (v angličtině takzvaný „ick“). Do toho přitom spadají jak nejrůznější zlozvyky, tak i vlastnosti, chování nebo věci týkající se vzhledu.

Za rozchodem mohou stát i špinavé boty nebo hlasitá mluva

Kupříkladu 24 % lidí ukončilo vztah kvůli tomu, že jim partner nevoněl. Zhruba pětina zase zvolila rozchod proto, že byl jejich partner nezdvořilý na obsluhu v restauraci. Téměř 15 % lidí dalo kopačky někomu, kdo byl posedlý horoskopem. „Zhruba sedmina mužských respondentů se pak nechala slyšet, že by vztah ukončili s kýmkoliv, kdo by se na prvním rande chtěl podělit o jídlo. Šestnáct procent žen by pro změnu nepřeneslo přes srdce partnera s ochmataným displejem hodinek, patnáct procent pak takového, který o svém oblíbeném sportovním týmu mluví jako o „nás“, přestože do něj nikdy nepatřil,“ prozrazuje data z průzkumu Adam Durčák, majitel z e-shopu Ruzovyslon.cz , který prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

Mezi další důvody k rozchodu patří také nepořádnost, špinavé nebo příliš dlouhé nehty, špatné zuby, hlasitá mluva, nošení bot bez ponožek, přílišné líčení se, nošení slunečních brýlí i uvnitř budov, špinavé boty nebo oblékání se do škaredých džínů. Rovných 20 % lidí přitom důvod rozchodu partnerovi ani nesdělí. Více než polovina (konkrétně 58 %) respondentů věří, že jim partneři dali košem právě kvůli nějakému „fuj faktoru“.

8 z 10 lidí zvyšuje své nároky, protože si zaslouží jen to nejlepší

V posledních dvou letech na poli seznamování poměrně silně rezonoval trend uvědomělého seznamování či takzvaného open castingu, kdy se lidé snažili přistupovat k randění s otevřenější myslí a byli ochotnější seznamovat se s někým, kdo jejich ideály tak úplně nenaplňoval. Zmíněný průzkum seznamky Seeking ale ukázal, že mnoho lidí tyto trendy nevyznává. „Necelých 40 % respondentů se nechalo slyšet, že chtějí randit pouze s tím, kdo zcela odpovídá jejich představám. Třetina lidí pak uznala, že jsou při výběru potenciálního protějšku velmi vybíraví. A 79 % lidí si myslí, že si zaslouží toho nejlepšího partnera, takže své nároky zvyšují,“ komentuje Adam Durčák.

Pro 33 % lidí je například při výběru důležitý plat potenciálního partnera, 30 % zase klade důraz na cit pro módu a dobrý styl oblékání. Bezmála polovina respondentů rovněž přiznává, že čím jsou starší, tím vyšší jsou při seznamování jejich nároky. Čtyři z deseti lidí ovšem druhým dechem dodávají, že s přibývajícím věkem je pro ně randění složitější.

Nela Kleinová

Zdroj foto: andriano_cz, Getty Images

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.