Jak se neztratit ve stáří

Když je člověk hodně mladý, má pocit, že se ho stáří netýká. Když je člověk v dospělém věku, život kolem něj začne najednou strašně rychle letět. Točí se jak centrifuga. Práce, peníze, rodina, děti… Radosti i starosti, zábava takzvaně 24/7. A najednou, z ničeho nic, je tu začínající stáří, odchod do důchodu a zběsilé tempo života se zastaví. Co dělat v této chvíli? Začít žít!

Poznávat nové věci

Ne každý je ochotný v seniorském věku zkoušet nové věci, což doporučuje většina vědeckých studií na toto téma. Pravda ale je, že začínat poznávání nových věcí tandemovým skokem padákem, nebo potápěním se k vrakům starých lodí nemusí být pro každého. Pro začátek lze třeba projít místo ve kterém žiji a prohlédnout si zajímavé budovy, technické a přírodní památky, zajít na výstavy či do divadla, nebo zjistit, zda v okolí není skupinka nadšenců v podobném věku, podnikající společné vycházky či výlety.

Začít se pravidelně hýbat

Při každodenních starostech nebyl na pravidelný pohyb prostor, nebyla chuť a často ani čas. Navíc, fitness centra jsou obvykle doménou mladších generací a člověk se v nich v určitém věku nemusí cítit dobře. Existuje ale spousta možností jak se pravidelně hýbat a nemusí to být nijak náročné. Pravidelná, každodenní půlhodinová procházka v parku vám dokáže dodat radostnou energii zejména ve dnech kdy překonáte sami sebe a svou lenost, nebo třeba nepřízeň počasí.

Pohybových aktivit vhodných pro seniory existuje velké množství. Krom již zmíněné chůze je to i oblíbený Nordic Walking, chůze s pomocí sportovních holí, kterou lze provádět jak ve městě, tak a to hlavně v přírodě. Studie španělské University Miguel Hernández de Elche potvrdily významné zlepšení kondice osob v seniorském věku, při absolvování dvou hodinových vycházek v týdnu.

Dalšími pohybovými aktivitami vhodnými pro seniory jsou venkovní hry, např. pétanque, nebo v poslední době čím dál oblíbenější mölkky – což je zábavná severská hra s dřevěnými špalíčky.

Vzdělávat se

Francouzský spisovatel Michel De Montaigne říká „Musíš se mnoho učit, abys poznal, že málo víš“. Proto bychom se vzděláváním sebe samého neměli nikdy přestat.

Chtěli jste v mládí studovat architekturu? Historii? Přírodní vědy? Filozofii? Teď máte ideální příležitost. Většina Univerzit v ČR nabízí kurzy na Univerzitách třetího věku, kde lze studovat v podstatě jakýkoli obor si vzpomenete. Studovat lze samozřejmě i v soukromých vzdělávacích institucích nabízejících různé praktičtěji zaměřené akademie, kurzy a workshopy.

Jednou z nejoblíbenějších aktivit v oblasti vzdělávání seniorů zůstávají kurzy trénování paměti, jehož různé formy probíhají na různých místech. Organizují je seniorské organizace, nebo třeba knihovny.

Nebát se technologií

Narodili jsme se do světa, ve kterém byl největší technologickou vychytávkou rozhlasový přijímač, mladší čtenáři by možná řekli televizor. Mít doma telefon byl dlouhé roky takový malý zázrak. Dnes má telefon každý z nás v kapse. Většina z nás má dokonce tzv. chytrý telefon. Krom telefonu máme notebooky, máme tablety, máme chytré hodinky a další zařízení, která jsou připojená k internetu. Někdy nám z toho všeho může jít hlava kolem. A právem. Technologický pokrok za posledních zejména 25 let nelze nazvat jinak než skok. Stejně neuvěřitelně dlouhý, jako 895cm dlouhý, světový rekord ve skoku dalekém Mika Powella.

Ač se nám technologie zdají často složité, ve skutečnosti jsou vlastně primitivní. Počítačové programy v našich zařízeních fungují na bázi Ano/Ne, chcete-li 0/1. Jsou to tedy hlavně zábrany v našich hlavách, které nám brání proniknout do jejich tajů, osahat si je a naučit se je jak používat, tak využívat. Pokud se technologií obáváme, existují místa, kde nám rádi pomohou a poradí, jak si naše zařízení osvojit.

Nebýt sám

Děti mají své starosti, blízcí přátelé se odstěhovali, někteří už možná nejsou mezi námi. Nemá smysl sedět doma a vzpomínat na to, jaké to bylo když… To „když“ už nevrátíme. V dnešní době existuje spousta míst a spousta organizací, které připravují pro seniory různé programy a aktivity. Něco navštívit a vyzkoušet obvykle nic nestojí a při aktivitách, které člověka baví se seznámí s ostatními, ani neví jak. A pak, pak už můžete s novými přáteli podnikat cokoli, co vás bude bavit a naplňovat.

Jak tedy přežít?

Návodů na „přežití“ svého stáří existuje určitě velké množství a každému jednomu z nás vyhovuje něco jiného. Důležité je mít chuť něco dělat. Pro to, abychom si toto období života co nejvíce užili je zároveň důležité zůstat aktivní a ideálně kombinovat vícero rozdílných aktivit. Nebát se neznámých věcí, snažit se je poznat. Nebát se ptát, neboť neexistují špatné, nebo hloupé otázky. Nebát se cizích a neznámých lidí, hledat, co nás s nimi spojuje. A hlavně – snažit si užít každý jeden nový den.

 

Hana Čepová
Spoluzakladatelka Právě teď! o.p.s.

Zdroj foto: DaniloAndjus, Getty Images Signature

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.