Mladí a nezadaní. Jak chtějí trávit Valentýna?

Než aby si hledali partnera či partnerku na valentýnské rande, stráví tento den více než polovina nezadaných z řad mileniálů a generace Z raději se svými single přáteli. Letošní „svátek lásky“ ostatně čtvrtina z nich hodlá oslavit tak, že budou pečovat sami o sebe.

Zhruba 6 z 10 lidí si totiž myslí, že by Valentýn neměl oslavovat jen romantickou lásku, ale i přátelství a sebelásku. Přátele si přitom zoomeři a mileniálové často hledají na online seznamkách. Odhalil to čerstvý průzkum seznamovací služby Plenty of Fish.

Valentýn se blíží a mnohé zamilované páry již plánují, jak jej se svou polovičkou oslaví. V posledních letech se však záběr tohoto svátku zamilovaných čím dál častěji rozšiřuje i na jiné než jen romantické formy lásky. Potvrzuje to i letošní průzkum pro online seznamovací službu Plenty of Fish provedený agenturou OnePoll mezi 2 000 single příslušníky generace Z a mileniálů. To, že by měl Valentýn oslavovat i přátelství a sebelásku, si myslí hned 63 % z nich. Ostatně na rande se na svatého Valentýna chystá jen 19 procent respondentů, zatímco 26 procent si na tento den hodlá věnovat péči o sebe samé.

Zhruba 6 z 10 oslovených navíc tvrdí, že letos oproti loňskému roku cítí menší tlak na to, aby si na Valentýna dopřáli romantiku. „Celých 67 procent respondentů by ostatně raději oslavilo tento den se svými single přáteli, než aby se vydali na valentýnské rande,“ komentuje studii Veronika Kubíčková, sexpertka z e-shopu Ruzovyslon.cz , který prodává erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou.

6 z 10 lidí našlo přátele na online seznamce

Přátelství je navíc pro mladé lidi čím dál důležitější, a to zejména po pandemii. Zmíněný průzkum totiž rovněž zjistil, že hned 77 procent z nich zvolilo jako lék na samotu budování online přátelství. Dvě třetiny respondentů uvedly, že právě jejich online přátelé jim významně pomohli pandemické roky přečkat. Zajímavostí je, kde své virtuální kamarády hledali a našli: u 60 procent lidí se osvědčily seznamovací aplikace.

Více než dvě třetiny lidí si myslí, že online seznamky se pro hledání nových přátel hodí stejně dobře jako pro pátrání po potenciálních romantických partnerech. Mladí nejčastěji vyhledávají lidi s obdobnými zájmy a koníčky a 74 procent se shodne na tom, že jde o dobře investovaný čas. „Šedesát tři procent mladých oslovených v průzkumu si navíc myslí, že většina vztahů a přátelství se v budoucnu bude navazovat kompletně v online prostoru. Možnosti video chatů, livestreamů a virtuálních dostaveníček tomu jdou ostatně naproti,“ uzavírá Veronika Kubíčková.

Nela Kleinová

Zdroj foto: studioroman

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.