Podívejte se na recepty ze surovin, které v lednici přehlížíme nebo je často vyhazujeme. A přitom z nich můžeme vytvořit chutné pokrmy!
Některými surovinami se zbytečně plýtvá a vyhazují se, ačkoliv z nich můžeme dále vařit. Máme pro vás 6 receptů, díky kterým je chutně spotřebujete.
Tempura s majonézou s fazolkami fava
Kapustové listy
Slupky z brambor
Hlíva ústřičná
Košťál z květáku
Čerstvá paprika
Zelené fazolky
Fazolky fava
Listový špenát
Citrusová šťáva
Majonéza
Těstíčko:
1 šálek hladké mouky
1 šálek kukuřičného škrobu
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1,5–2 šálky vychlazené perlivé vody
Sůl
Rostlinný olej na smažení
Suroviny na obalení nakrájejte nebo natrhejte na pruhy, větší a tužší zeleninu můžete případně oblanšírovat. Suché suroviny na těstíčko spojte s ledovou vodou a vytvořte o něco hustší těstíčko než na palačinky. Zbytečně nepřešlehejte. Suché proužky zeleniny vysmažte v rozpáleném oleji do světle zlatavé barvy (3-4 minuty) a poté položte na savý papír.
Fazolky a čisté špenátové listy rozmixujte, zakápněte citrusovou šťávou, přidejte veganskou majonézu a krátce spolu promixujte. Tempuru podávejte s veganským dipem.
Tento recept je vhodný i pro vegany.
Tip: Směs na tempurové těstíčko lze již často běžně koupit v obchodech v koutku s etnickými potravinami.
Závitky z čínského zelí s omáčkou Salsa Brava
Čínské zelí
Vařené brambory
Červená cibule
Tuňák v konzervě
Vařené vejce
Čerstvá paprika
Sůl
Chilli paprička
Rostlinný olej
Hladká mouka
Vejce
Strouhanka (panko)
Omáčka Hellmann’s Salsa Brava
Listy čínského zelí zalijte horkou vodou a nechte odstát 30 minut. Brambory, vařená vejce a papriku nakrájejte na kostičky, případně pár vařených brambor rozmačkejte. Na oleji z konzervy tuňáka orestujte nakrájenou červenou cibuli, přidejte pokrájené vejce, brambory, papriky, rozdrobeného tuňáka, eventuálně ochuťte solí a chilli papričkou. Přidané rozmačkané brambory směs trochu spojí.
Změklé listy zelí vyndáme z vody, položíme na krájecí desku, osušíme a vyřízneme z listu trojúhelník tvrdé části. Ke špičce listu přidáme trochu připravené směsi, křížem přeložíme přes směs dolní konce listu a zabalíme do úhledného balíčku, tak aby byly všechny strany uzavřené. Připravíme si všechny tři ingredience pro trojobal a závitky v nich obalíme. Poté je v pánvi na oleji opečeme dozlatova. Podáváme obohacené o studenou omáčku Salsa Brava.
Knedlíky s vejcem trochu jinak
Plátky houskového knedlíku
Kečup nebo hořčice
Plátky sýra
Vejce
Sůl a pepř
Máslo na opečení
Majonéza
Brusinková omáčka
Mix listových salátů s dresingem
Vejce rozšlehejte s trochou soli a čerstvě namletého pepře. Plátky knedlíků potřete kečupem nebo hořčicí. Knedlík obložte sýrem, tak aby nepřečníval ven a přiklopte dalším plátkem knedlíku. Obalte naplněný knedlíkový toast v rozšlehaných vejcích z obou stran. Pečte na másle dozlatova. Na dip smíchejte majonézu s brusinkovou omáčkou a podávejte k teplému knedloustu se salátkem ze zelených listů.
Tip: Knedlíkový toast můžete podle libosti doplňovat o různé bylinky, cibuli, chilli papričky a podobně.
Pařené buchty s trhanou kachnou a zeleninou
Natrhané maso z pečené kachny, případně kuřete, bůčku
Omáčka sweet and sour
Mrkev
Salátová okurka
Červená cibule
Jablečný ocet
Cukr
Zázvor (pyré)
Sůl
Pařené bochánky (k zakoupení v asijských potravinách)
Čerstvý koriandr
Jarní cibulka
Majonéza
Maso z pečené kachny natrháme nebo nakrájíme na požadovanou velikost. Zlehka opečeme na pánvi a ochutíme trochou omáčky sweet and sour. Mrkev nakrájíme nebo nastrouháme na dlouhé nudličky. Okurku podélně rozkrojíme, odstraníme jadřinec a nakrájíme také na dlouhé nudličky. Cibuli, oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na proužky. Svaříme vodu s octem, zázvorem, solí a cukrem, dokud se cukr úplně nerozpustí. Veškerou pokrájenou zeleninu dáme do vhodné misky nebo sklenice s víčkem, zalijeme svařeným nálevem a necháme alespoň 30 minut odležet. Asijské bochánky prohřejeme v páře na mřížce s kouskem pečicího papíru nad hladinou vody v hrnci, po vyndání naplníme kousky pečené kachny, nakládanou zeleninou, jarní cibulí a koriandrem. Nakonec doplníme ochucující omáčkou, kterou připravíme smícháním majonézy a omáčky sweet and sour.
Mrkvové sušenky
100 g másla
½ hrnku třtinového cukru
¼ hrnku rafinovaného cukru
1 vaječný žloutek
¾ hrnku hladké mouky
1 čajová lžička zázvoru
½ lžičky soli
1 hrnek ovesných vloček
¾ hrnku nastrouhané starší mrkve
1 lžíce majonézy
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Změklé máslo vyšlehejte se žloutkem, majonézou a cukry. V další míse smíchejte mouku, zázvor a sůl. Do této mísy přidejte postupně máslovou směs, vločky a nastrouhanou mrkev. Dobře promíchejte. Plech vyložte pečicím papírem, vytvarujte přibližně 20 sušenek. Umístěte do trouby a nechte péct přibližně 15–20 minut, dokud sušenky nezezlátnou.
TIP: Místo rafinovaného cukru můžete použít vanilkový cukr a zázvor případně nahradit skořicí.
Zapečené topinky s brokolicí
2 brokolicové košťály
5 plátků sýru čedar
2 stroužky česneku
½ citronu
3 lžíce olivového oleje
Sůl, pepř a mleté chilli
5 krajíců tvrdého chleba
2 lžíce majonézy
Umyjte a oloupejte brokolicové košťály a nakrájejte na kostičky přibližně centimetr velké. Oloupejte a propasírujte česnek, z citronu ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Do pánve nalijte vodu (aby sahala do výšky 2–3 centimetry) a přiveďte k varu. Vodu osolte, přidejte brokolici a nechte dusit 2 minuty nebo déle, dokud brokolice nezměkne. Vodu z pánve slijte a pánev vytřete do sucha. Pánev poté rozehřejte, přidejte olivový olej, česnek a brokolici a nechte vařit přibližně dvě minuty. Pánev sundejte z plotny a k brokolicové směsi přidejte citronovou kůru, šťávu, majonézu, chilli, sůl a pepř. Dobře promíchejte.
Krajíce starého chleba opečte v toustovači a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Na chleby naneste brokolicovou směs a přikryjte plátky sýra. Vložte do trouby vyhřáté na 170 stupňů a pečte přibližně 8 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezhnědne.
Nela Kleinová
Zdroj foto: Hellmann’s