Recept na odlehčené špenátové palačinky

Máte rádi palačinky a špenát? Pak je tento recept právě pro vás! Vyzkoušejte odlehčený oběd v podobě špenátových palačinek.

V lednu se na vlně novoročních předsevzetí většina z nás snaží o zavedení zdravých návyků – od cvičení, přes pitný režim až po zdravé stravování. Ačkoliv bývá zařazení zdravých jídel zejména po svátcích občas náročné, je důležité nepřepálit start a začít zlehka.

Což takhle dát si špenát?

Špenát není vychvalován už od dob Pepka námořníka jen tak pro nic za nic. Někteří odborníci jej v dnešní době dokonce označují za superpotravinu. Špenát totiž kromě svého vysokého podílu vody obsahuje další tělu prospěšné látky. Jsou jimi například hořčík, vápník a vitamín K. Společně podporují mineralizaci kostí a vitamín K funguje zároveň jako podpora prevence osteoporózy. Zároveň špenát obsahuje jód, který přispívá správnému fungování štítné žlázy.

Tvaroh to jistí

I přes všechny tyto benefity je špenát stále u některých zejména těch, kteří jej pamatují z dob školních jídelen, patřičně neoblíbený. Pokud mezi strávníky s takovou minulostí patříte také, ale rádi byste tuto superpotravinu do svého jídelníčku zařadili, nezoufejte. Díky sofistikované kombinaci ingrediencí a chutí v našem receptu špenát ze školní jídelny neucítíte. A navíc tělu dodáte začátkem nového roku důležité živiny. Palačinky si také můžete doplnit o další velmi prospěšnou potravinu, kterou je tvaroh. Mezi jeho přednosti patří pozitivní vliv na střevní mikrobiom, ale také zastoupení mnohých minerálních látek. Kombinace tvarohu a špenátu navíc není pro tělo jen velmi prospěšná, ale je také spojením chutí, které by měl ochutnat každý!

Kvalitní mouka – základ každého pekařského úspěchu

Ačkoliv se může zdát, že je mouka jako mouka, není tomu tak. Každá je trochu jiná a na její kvalitě závisí výsledek vašeho pečení. Mouka je živý organismus. Obilí, z něhož je vyrobená, vyrůstá pokaždé za jiných podmínek, někdy prší, někdy je sucho, a tak je i mouka pokaždé trochu jiná. Je to normální. Někdy je zkrátka potřeba přidat do těsta vodu, jindy ubrat, někdy je potřeba přidat na hnětení, jindy na teplotě. Někteří výrobci jsou však schopni i přes tato úskalí zajistit stálou kvalitu mouky. Například mouky Babiččina volba se tyto přirozené výkyvy ve svých mlýnech snaží minimalizovat zpřísněním interních limitů, kam spadá i pečlivý výběr obilí vysoké jakosti od lokálních zemědělců pocházejícího z úrodných oblastí České republiky. S moukami Babiččina volba tak máte jistotu, že budete dosahovat kvalitních výsledků pečení celý rok. Stálé kvality mouky Babiččina volba využívá také známý pekař a cukrář, mistr ve svém oboru, Josef Maršálek, který je zároveň ambasadorem značky.

Každý pekař i cukrář ví, že posledním krokem pro zaručený úspěch v kuchyni je už jen výběr té správné mouky pro naše pečení. Hladká mouka je vhodná pro quiche, pizzy a také pro kynutá těsta. V neposlední řadě s ní můžete udělat jedinečné palačinky, klidně i v této špenátové odlehčené formě.

Ingredience

Těsto:

  • 90 g hladké mouky Babiččina volba
  • 1 vejce
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce másla
  • čerstvé listy baby špenátu

Náplň:

  • ideálně slaná – tvaroh, pažitkové žervé, uzený losos, klíčky nebo čerstvé bylinky…

Postup

Příprava těsta je velmi snadná. Všechny ingredience na těsto vložte do mixéru a nechte vypracovat hladké těsto bez hrudek a kousků. Nyní nechte hotové těsto 15–20 minut dýchat. Tento krok určitě nepřeskakujte, zaručí vám dokonalé palačinky, které se na pánvi netrhají. Na kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem můžete přidávat pod každou palačinku mašlovačkou ještě trochu másla. Každou palačinku rozlijte na pánev z naběračky a krouživým pohybem nechte těsto stéct rovnoměrně do krajů. Palačinku se nesnažte obracet dřív, než se začnou okraje v pánvi samy odchlipovat. Pak ji jemně podeberte a otočte. Na druhé straně palačinku nechte minutku takzvaně dojít a je hotovo. Někdy ani není potřeba palačinky otáčet a jsou hned hotové. Plňte žervé, uzeným lososem a klíčky.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Babiččina volba

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.