10 zdravotních výhod sexu po padesátce

Pravidelná sexuální aktivita přináší zdravotní výhody. Zvyšuje imunitu a prodlužuje život. Přečtěte si 10 překvapivých zdravotních výhod sexu po padesátce.

Sex má výhody, které jdou nad rámec pouhého potěšení. Ve skutečnosti je sexuální aktivita s partnerem nebo bez něj spojena s některými působivými, výzkumem podloženými zdravotními přínosy, říká Kate Thomas, ředitelka klinických služeb na The Johns Hopkins Sex and Gender Clinic. A jak poznamenala, není to jen pro mladé.

„Sex může být pro lidi, kteří stárnou, nesmírně prospěšný, a to nejen pro zdravotní přínosy, ale i pro naše psychické a emocionální zdraví,“ říká Thomas. „Může posílit naše vztahy, podpořit sebeúctu a zlepšit náš pocit identity.“

1. Zvyšuje imunitu

Studie ukazují, že pravidelné intimní potěšení může pomoci posílit váš imunitní systém a ochránit vás před nemocemi. Vědci z Wilkes University v Pensylvánii zjistili, že vysokoškoláci, kteří měli sex jednou až dvakrát týdně, měli v těle výrazně více imunoglobulinu A než lidé, kteří měli sex méně často. Imunoglobulin A je protilátka ve slizničních membránách, která je považována za obranu první linie proti infekci. Jiná studie z roku 2021 zjistila, že sex častěji než třikrát za měsíc nabízí ochranu proti COVID-19. Vědci si nejsou jisti, proč sex zvyšuje imunitu. Dle Kate Thomas to může být proto, že sex zvyšuje průtok krve a pomáhá distribuovat protilátky po celém těle.

2. Zlepšuje zdraví srdce

Někteří muži se obávají, že sex může vyvolat infarkt. Studie ale ukazují, že je to mimořádně vzácné, zvláště pokud pravidelně cvičíte. Nejnovější výzkumy ve skutečnosti tvrdí, že pravidelné dovádění s partnerem je spojeno s nižším rizikem srdečních problémů. Velká studie publikovaná v The American Journal of Cardiology zjistila, že muži, kteří měli sex alespoň dvakrát týdně, měli o 50 % nižší pravděpodobnost úmrtí na srdeční onemocnění ve srovnání s muži, kteří ho měli jednou za měsíc. V jiné studii britští vědci sledovali 914 mužů po dobu 20 let a zjistili, že se zvyšující se sexuální aktivitou klesá riziko mrtvice a srdečního infarktu. U žen rozsáhlá analýza odhalila, že ty, které jsou spokojeny se svým sexuálním životem, mají menší pravděpodobnost onemocnění periferních tepen. To je stav, který zužuje tepny a zvyšuje pravděpodobnost mrtvice. Vědci se domnívají, že ochranné účinky pramení z různých faktorů, včetně nižší úrovně stresu, lepšího spánku a silnějšího spojení s partnerem, které souvisí se sexem.

3. Posiluje pánevní dno

Studie publikovaná v International Urogynecology Journal zjistila, že sexuálně aktivní ženy měly výrazně vyšší pravděpodobnost silného pánevního dna ve srovnání s těmi, které sexuálně aktivní nebyly. Je to pravděpodobně proto, že pokaždé, když máte sex, procvičíte svaly v dolních oblastech, říká Thomas. Když jste vzrušení, svalové napětí v pánevní oblasti se přirozeně zvyšuje, vysvětluje Thomas. Během orgasmu se pak všechny svaly stahují, stejně jako při Kegelově cvičení. Díky silným svalům pánevního dna máte kontrolu nad močovým měchýřem a pomáháte předcházet inkontinenci. U mužů může slabé pánevní dno přispívat k erektilní dysfunkci. A další bonus posílení pánevního dna? Výzkumníci tvrdí, že díky tomu může být sex ještě příjemnější!

4. Zmírňuje bolesti hlavy a jiné bolesti

Než sáhnete po volně prodejném léku proti bolesti, zkuste orgasmus. Ať už máte bolesti hlavy, artritidu nebo jiný typ chronické bolesti, sex může nabídnout úlevu, říká Thomas. Jedna velká observační studie zjistila, že 34 % pacientů mělo zkušenost se sexuální aktivitou, zatímco se potýkalo s nějakou bolestí. Z těchto pacientů 60 % uvedlo zlepšení svého záchvatu migrény a 33 % uvedlo zhoršení. Někteří pacienti, zejména ti s migrénou, dokonce používali sexuální aktivitu jako terapeutický nástroj.

Jiná studie zjistila, že vaginální stimulace u žen zvýšila jejich toleranci bolesti asi o 40 %, zatímco orgasmus ji zvýšil téměř o 75 %. Odborníci to připisují uvolnění hormonů, včetně endorfinů, což je přirozený prostředek proti bolesti.

5. Pomáhá při příznacích menopauzy

Pravidelná sexuální aktivita může pomoci čelit fyzickým změnám, jako je vaginální suchost a atrofie, které přicházejí s menopauzou, říká Amir Marashi, gynekolog z Brooklynu v New Yorku. Sex stimuluje průtok krve a pomáhá udržovat vaginální tkáně zdravé, tónované a pružné. Studie ve skutečnosti ukazují, že čím více budete mít sex, tím zdravější budou vaše tkáně. „Jakýkoli orgán, do kterého přivedete více krve, udržíte jej mladistvější,“ říká Marashi. „Spousta pacientek ke mně chodí na hormonální substituční terapii. Před tím vším říkám: ‚Ujistěte se, že máte pravidelné, konzistentní a dobré orgasmy, protože to hodně pomůže.‘“

6. Snižuje riziko rakoviny prostaty

U mužů několik studií odhalilo souvislost mezi častým orgasmem a nižším rizikem rakoviny prostaty. Prostata zadržuje část tekutiny, která se uvolňuje při ejakulaci. Jedna Harvardská studie na téměř 32 000 mužích zjistila, že čím více muž ejakuluje, tím nižší je riziko rakoviny. Ve skutečnosti ti, kteří ejakulovali více než 20krát za měsíc, snížili riziko rakoviny prostaty asi o 20 % ve srovnání s těmi, kteří ejakulovali čtyřikrát až sedmkrát za měsíc. I když důvod tohoto spojení není zcela jasný, odborníci se domnívají, že časté střídání tekutin ve vaší prostatě je pro vás pravděpodobně dobré. „Tímto způsobem vyplavíte více potenciálních karcinogenů, které tam jsou,“ říká Thomas.

7. Posiluje duševní zdraví a zmírňuje stres

Výzkumy zjistily, že sexuální aktivita a intimita jsou spojeny s nižší mírou deprese, úzkosti a pocitu izolace, a že pravidelná sexuální aktivita může zvýšit štěstí a náladu. Jedna z novějších studií publikovaných v The Journal of Sexual Medicine zjistila, že skóre úzkosti a deprese bylo výrazně nižší u těch, kteří byli sexuálně aktivní během lockdownu COVID-19, ve srovnání s těmi, kteří nebyli. „Jednou z hlavních výhod sexu, zvláště ve stresujícím světě, ve kterém dnes žijeme, je jeho schopnost okamžitě rozpustit nahromaděný stres,“ říká Paul Hokemeyer, licencovaný manželský a rodinný terapeut se sídlem v New York City. Když máte sex, vaše tělo uvolňuje koktejl hormonů a neurotransmiterů, které „nás pomáhají uklidnit a dávají nám pocit bezpečí a jistoty ve světě,“ vysvětluje Hokemeyer.

8. Spaluje kalorie

Sex s partnerem nenahradí cvičení na běžeckém pásu, ale počítá se jako fyzická aktivita. Ve studii publikované v časopise PLOS ONE kanadští vědci zjistili, že muži během 24minutové intimní aktivity v průměru spálili 101 kalorií, zatímco ženy 69 kalorií. „Tyto výsledky naznačují, že sexuální aktivita může být někdy považována za významné cvičení,“ napsali autoři. Samozřejmě, kolik kalorií skutečně spálíte, závisí na tom, jak dlouho sex trvá a jak je intenzivní. Ale i když vaše dovádění trvá šest minut, což je typická délka, je to stále lepší než nedělat vůbec nic. Nejnovější výzkumy o fyzické aktivitě odhalují, že zvýšení tepové frekvence byť jen na několik minut přináší zdravotní výhody.

9. Pomáhá vám spát

Pokud máte tendenci si po sexu zdřímnout, existuje vědecké vysvětlení. Během sexu tělo uvolňuje hormony, jako je oxytocin a prolaktin, které navozují příjemné a relaxační pocity, říká Marashi. Sex také snižuje kortizol, který je spojen se stresem. „To může způsobit, že se někdo cítí uvolněný a ospalý, což mu usnadní usínání,“ říká Marashi. V jedné studii asi 63 % účastníků uvedlo, že bylo snazší usnout po orgasmu a 71 % účastníků uvedlo lepší kvalitu spánku po orgasmu. Navzdory obecnému názoru, že muži jsou ti, kdo se po sexu převalí a usnou, ve výsledcích nebyl žádný rozdíl mezi pohlavími. Pokud bojujete se spánkem, zkuste místo léků na spaní sex, radí Marashi.

10. Prodlužuje váš život

Vědci říkají, že nikdy nejste příliš staří na sex, a jeho začlenění do vaší rutiny může být nástrojem k prodloužení vašeho života. V řecké Ikarii  – jedné z oblastí světa, kde lidé žijí výrazně déle, než je průměr – má více než 80 % lidí ve věku 65 až 100 let sex. Vyplývá to z dat organizace Blue Zones, která zkoumá kultury s nejdelším životem na světě. Různé studie zjistily korelaci mezi aktivním sexuálním životem a delším životem. Například pozorovací studie 15 269 dospělých v USA zveřejněná v roce 2020 v The Journal of Sexual Medicine zjistila, že úmrtnost byla asi o 50 % nižší u těch, kteří měli sex alespoň jednou týdně, ve srovnání s těmi, kteří měli sex zřídka. Odborníci se domnívají, že nižší riziko úmrtí pravděpodobně pramení ze všech ostatních známých zdravotních přínosů sexu, včetně lepšího zdraví srdce, lepšího spánku, nižšího stresu a užšího vztahu s partnerem. Thomas i Marashi zdůrazňují, že pomoc je dostupná, pokud vám fyzické problémy, jako je erektilní dysfunkce nebo suchost pochvy, brání v sexuální aktivitě. „Možná už nejste tak hraví jako kdysi, ale sex by měl být stále součástí vaší identity,“ říká Thomas. „Pokud pociťujete bolest, nedostatek touhy nebo jiný problém, jsou zde odborníci, kteří mohou pomoci.“

Nela Kleinová

Zdroj foto: DAPA Images

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.