Psí oblečky ano, nebo ne?

Psí oblečky mezi pejskaři mnohdy vyvolávají značné vášně. Jedni své psy oblékají často a rádi, jiní to zarytě odmítají. Má oblékání psa smysl?

Účelem funkčních obleků je obvykle ochránit zvíře před vnějšími vlivy, zejména před vlhkostí a teplotními výkyvy. Přitom si je potřeba uvědomit několik faktorů.

Prvně to, že není pes jako pes. I u nás se dnes běžně setkáváme s psími rasami, jejichž původní domovinou je třeba Asie, Austrálie či Afrika, kde vládne klima mnohdy dost odlišné od toho našeho. A za pár desetiletí, co se daná cizokrajná rasa chová i v tuzemsku, se nemá příliš šancí zcela adaptovat kupříkladu na naše zimy.

Za druhé je potřeba brát v potaz, že mnozí naši pejsci tráví dost času v teple interiéru – někteří dokonce většinu dne, a tak u nich nedochází k tak razantní výměně srsti z letní na zimní. To znamená, že jsou na chladné počasí hůře uzpůsobeni a podchlazení může vést k následným zdravotním problémům. „Stejně jako lidé mohou i psi trpět chorobami dýchacích cest. Pokud je váš domácí mazlíček nemocný déle, nemůže se zbavit kašle, případně má i horečku, návštěvu veterináře neodkládejte. A hlavně zvířeti nepodávejte léky, které máte doma pro sebe – mohly by mu více uškodit než pomoci,“ radí Jan Moravec, spoluzakladatel společnosti PetExpert, která se specializuje na pojištění domácích mazlíčků a jejímž pojistitelem je ČSOB Pojišťovna.

Jaká plemena v zimě oblékat?

Shrneme-li si to, je v zimním období vhodné oblékat malá toy plemena, naháče a krátkosrsté psy, psy s nízkým množstvím podkožního tuku, jako jsou třeba chrti, příslušníky jižních afrických plemen, ale také psy staré, nemocné nebo v rekonvalescenci a rovněž štěňata. „Oblékat pro běžné procházky naopak není nutné chlupaté psy, velká plemena, psy šlechtěné pro zimu a nepříznivé počasí nebo zdravé a aktivní jedince. Záměrně říkám ‚pro běžné procházky‘, protože je potřeba samozřejmě přihlédnout i k dalším okolnostem,“ radí Jan Moravec ze společnosti PetExpert, která se věnuje také osvětě v péči o zvířecí parťáky. „Pro náročný výlet do hor v chladném či deštivém počasí mohou oblek ocenit všichni pejsci, to samé platí pro psy podávající větší fyzický výkon, tedy psy sportující, pracovní nebo lovecké. Po zátěži je totiž dobré, aby namáhané svalstvo pomaleji ‚vystydalo‘ a drželo se déle v teple,“ dodává Moravec.

Co by měl funkční oblek pro psa splňovat?

Oblek pro psa by měl vždy splňovat několik podmínek. Psa nesmí nikde škrtit, jinak by bránil krevnímu oběhu. Důležité je vhodné zapínání, abychom pejskovi nemuseli složitě protahovat hlavu či packy nejrůznějšími otvory. Ideální je oblečení, které se na psa položí shora a zapne pod břichem. „Vybírejte funkční oblečky, které psa ochrání přesně na těch místech, kde je potřeba. Funkční oblek je šitý tak, že tělo psa pokrývá od krku po kořen ocasu, chrání velké klouby končetin, pánev i bedra. Samozřejmostí by měl být prodyšný materiál s nepromokavou horní vrstvou, který udržuje konstantní teplotu, takže v něm pes nemrzne ani se nepřehřívá,“ popisuje Jan Moravec.

Proč je potřeba, aby byl materiál prodyšný, když se pes nepotí? Jednoduše proto, že vlhkost se pod oblek může dostat zvenčí – stačí, aby se pes vyválel ve sněhu, který se mu následně dostane pod oblek, nebo aby lehce zmokl předtím, než mu oblečení stihnete nasadit. Je tudíž potřeba, aby materiál obleku dýchal a dovolil případné vlhkosti uniknout. Pokud by se mokrá srst pod oděvem zapařila, může snadno dojít k onemocnění kůže nebo prochladnutí.

A ještě jedna rada – oblečeného psa nikdy nenechávejte na delší dobu bez dozoru. Pokud by na obleku byly například oddělitelné součásti, které by pes mohl spolknout, máte zaděláno na malér. Stejně tak by se pes mohl v oblečení o něco zachytit a ublížit si.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Mariana Mikhailova, Getty Images

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.