Prohřešky při přípravě a skladování bramborového salátu

Přestože se bramborový salát objevuje na štědrovečerní tabuli rok co rok, dopouští se Češi základních přešlapů už při jeho výrobě, ochutnávání i skladování.

Sezóna bramborového salátu se opět neúprosně blíží a spolu s ní i spousta rodinných receptů a již tradičních soubojů o ten nejlepší z nejlepších. Více než polovina Čechů si tento tradiční vánoční pokrm nedokáže představit bez hrášku a o svátcích si na něm dokáže více než pětina respondentů pochutnávat i déle než 4 dny. Třeba až do Silvestra.

Nejnovější průzkum značky Bonduelle, který realizovala ve spolupráci s agenturou STEM/MARK, se zaměřil na to, jak Češi přistupují k přípravě bramborového salátu a jakých hygienických nešvarů se dopouštějí. Recept na ten nejlepší bramborový salát se možná v každé rodině liší, ale ten na správnou výrobní praxi s ohledem na použité suroviny, způsob a délku skladování bramborového salátu by ale měl mít každý z nás totožný. Na ty největší prohřešky jsme se podívali spolu s inženýrkou v oboru Výživy a kvality potravin, Karolínou Fourovou.

Čistota na prvním místě

Základní hygienické pravidlo zní „Čisti, kudy chodíš“ a mělo by platit pro každou kuchyni. Průzkum však ukázal, že 25 % Čechů míchá při přípravě bramborový salát rukama bez rukavic, čímž se zelenina a další suroviny kontaminují možnými patogeny. „Abyste rukama nebo špinavým kuchyňským nádobím zbytečně nekontaminovali možnými patogeny zeleninu a další suroviny, které se již nebudou tepelně opracovávat, umyjte si před přípravou salátu i v jejím průběhu ruce důkladně mýdlem. Ruce si umyjte také po manipulaci s vaječnými skořápkami, které obsahují obrovské množství nečistot a nežádoucích mikroorganismů. Stejně tak saponátem umyjte i povrchy, na nichž salát připravujete. Salát míchejte pouze čistou lžící a na čistotu myslete také po tom, co salát zamícháte a uložíte do lednice,“ radí se správnou hygienou Karolína Fourová. Tím ale správná hygiena nekončí. Polovina respondentů kontaminuje salát při jeho ochutnávání, když ujídají opakovaně z velké mísy jednou a tou samou použitou lžící, nebo dalšími nečistotami, když se do ochutnávání pustí přímo holýma rukama.

Volba surovin zásadně ovlivňuje trvanlivost

Většina surovin na salát prochází tepelným ošetřením, ať už se jedná o sterilované okurky a hrášek nebo kořenovou zeleninu a brambory. Pokud suroviny tepelně upravujete v domácích podmínkách, je potřeba je následně zchladit co nejrychleji, aby nedocházelo k rozvoji patogenů v pokojové teplotě, a salát míchat až když je zelenina studená. 92 % Čechů přidává do bramborového salátu majonézu či tatarskou omáčku. Chcete-li připravit salát, jehož konzumace bude bezpečná, sáhněte po majonéze kupované, z pasterovaných vajec. Pokud preferujete majonézu domácí ze syrových vajec, zvolte raději vejce kupovaná z monitorovaných a značených chovů. Případné riziko salmonely je zde nižší než u vajíček domácích. V 15 % vánočních salátů je oblíbený naopak bílý jogurt a upřednostňují ho nejčastěji respondenti starší 60 let.

„Budete-li na zamíchání salátu chtít použít jogurt, myslete na to, že se jedná o kysaný mléčný výrobek, který v 1 g obsahuje 10 milionů živých mikroorganismů. Ty se sice živí mléčným cukrem, ale nepohrdnou ani jinými sacharidy a salát by vám tak mohl při nesprávném skladování začít kvasit. Jogurt proto k ostatním surovinám přidávejte až těsně před konzumací,“ popisuje Karolína Fourová.

Průzkum ukázal, že bramborový salát si Češi nedovedou představit bez vajíčka (77 %), mrkve (62 %) či hrášku (55 %). Ten se v zimním období nabízí využít konzervovaný či mražený. Hrášek od Bonduelle je sklizen ve správný čas své plné zralosti, rychle a pečlivě zpracován a dokáže tak bramborový salát obohatit o svou šťavnatou a plnou sladkou chuť podobně jako ten čerstvý.

Tři dny a dost

Více než 25 % Čechů salát konzumuje více než čtyři dny. Skladovat salát až na silvestrovské chlebíčky příliš bezpečné ale není. I při dodržení všech hygienických pravidel je vhodné bramborový salát spotřebovat do 2–3 dnů. Nejčastěji Češi (60 %) začínají s přípravou salátu den před Štědrým dnem. Téměř 40 % z nich připravuje tuto vánoční přílohu jen několik hodin před sváteční večeří.

 

Nela Kleinová

Zdroj foto: Bonduelle

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.