Jak ošetřit bodnutí hmyzem a kdy už je nutné volat lékaře?

Poštípání a pokousání hmyzem patří mezi běžná letní zranění. Potrápit nás mohou včely, komáři, klíšťata i neznámý hmyz. Dá se nějak na štípance připravit? A kdy už jsou příznaky těžké a nestačí je ošetřit jen doma?

O radu jsme požádali Ritu Smolkovou, interní školitelku Lékáren AGEL. Příznaky poštípání jsou různé, od zarudlých ranek, otoků a svědění až po silné alergické reakce. S mírnějšími projevy si poradíte doma za pomoci přípravků zmírňujících tyto projevy. „U zdravého člověka tyto problémy během několika dní odezní, citlivějším jedincům však může i komáří štípnutí způsobit reakci projevující se otoky, zduřením uzlin, únavou nebo kopřivkou. Silnější alergické reakce nebo infekční bodnutí pak potřebuje zásah lékaře, nasazení antibiotické léčby apod., aby nedošlo k rozšíření infekce do organismu,“ říká specialistka.

A jak tedy štípance ošetřit? Vždy je vhodné postižené místo dezinfikovat nebo alespoň omýt vodou a mýdlem. Ke zmírnění příznaků jsou vhodné krémy, gely nebo roll-on, které postižené místo zchladí, zklidní a pomohou předejít nepříjemnému otoku. Často mají i antiseptický účinek. „Uleví vám například octanový krém nebo gel, tekutý pudr s mentolem, gel s antihistaminiky, propolisová mast nebo Tea Tree olej. Při silnější reakci je vhodné použít v lékárně volně dostupné antihistaminikum ve formě tablet nebo kapek a mast s hydrocortisonem, která tlumí alergické projevy.“

Pokud vás bodla včela nebo máte klíště, má Rita Smolková užitečné rady: „Je potřeba co nejrychleji odstranit žihadlo, včelí jed se z něj totiž uvolňuje postupně. Dále na postižené místo přiložte octanový obklad a ranku sledujte. Pokud se objeví otok nebo svědění, je vhodné použít chladivou mast a volně prodejné antihistaminikum. U klíštěte je nutné usmrtit jej sprejem či gelem dostupným v lékárně a poté opatrně odstranit vhodnými kleštičkami nebo pinzetou. Postižené místo vydezinfikujte a sledujte, zda se po pár dnech neobjeví v okolí místa přisátí červená ohraničená  skvrna. To by vyžadovalo konzultaci s lékařem ohledně dalšího postupu a vyloučení vážné infekční nákazy.“

Určitě je na místě i otázka prevence. „Proti nepříjemným štípancům můžete vyzkoušet aromaterapii, kdy silice obsažené v některých olejích působí na hmyz odpudivě. Jedná se například o bazalkový, levandulový, citronelový nebo eukalyptový olej. Oleje lze používat v aromalampách nebo aplikovat přímo na pokožku. Můžete také vyzkoušet užívat b-komplex, který podle některých rad hmyzu nevoní. Další možností jsou repelenty ve spreji nebo repelentní náramky, které jsou taky velmi oblíbené,“ dodává na závěr Rita Smolková.

V případě jakýchkoliv potíží či nejasností se určitě nebojte oslovit lékaře nebo lékárníka, který Vám doporučí vhodný přípravek. Určitě taky nezapomeňte přibalit tyto přípravky s sebou do vaší cestovní lékárničky.

Marta Molínová

Zdroj foto: Interni-skolitelka-Lekaren-AGEL-Rita-Smolkova-e1659446453102.jpg

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.