Tip na výlet: Nejstarší pivní slavnosti v republice to po dvouleté pauze opět rozjedou

Slavnosti svijanského piva si po vynucené dvouleté přestávce nenechají ujít tisíce hudby a piva milovných návštěvníků z celé republiky, kteří se do Svijanského Újezdu na jeden z vrcholů léta pravidelně sjíždějí.  

Organizátoři pro ně na letošní 33. ročník jubilejní ročník sestavili zajímavý hudební program, který se tentokrát na rozdíl od dosavadní praxe odehraje nikoli na dvou menších, ale na velkém centrálním pódiu v areálu koupaliště ve Svijanském Újezdě. V sobotu 16. července se na něm od 13 hodin do pozdních nočních hodin vystřídá sedm skupin a interpretů. K hlavním magnetům budou patřit

písničkáři Pokáč a Bára Poláková a skupiny Rangers – Plavci, Dymytry, Rimotris, České srdce a Jiří Schelinger Memory Band.  Další účinkující budou vystupovat na vedlejším kamenném pódiu.

Vedle hudebního programu hosty ve Svijanském Újezdě očekává i celá řada doprovodných akcí pro celou rodinu. Slavnosti svijanského piva by si ovšem neměli nechat ujít zejména milovníci piva, zvláště toho svijanského: z více než stovky píp jich za zvýhodněnou cenu poteče celkem čtrnáct. Na čepu nebude chybět prémiový ležák „450“, nový „svijanský klenot“ Šlik, ani nejvýjimečnější svijanské pivo – svijanská Dvacítka, všechny (kromě „450“) za příjemných třicet korun.  V nealkoholické sekci se vedle oceňovaných míchaných nápojů z nealkoholického piva − Svijanský Vozka Černý rybíz a Limetka a Svijanský Vozka Yuzu a Bergamot − v premiéře představí limonáda Svijanela se čtyřmi různými příchutěmi. Dospělým návštěvníkům nabídne vítané ochlazení také speciální pivní zmrzlina, vyrobená letos z piva Šlik a ze Svijanského Vozky Černý rybíz a limetka.

Pivní nadšenci si na Slavnostech budou moci i letos na řízených degustacích vyzkoušet, jak náročné je povolání pivního degustátora. Správnou techniku čepování a pivního hospodářství jim během dne několikrát předvedou svijanští mistři čepování Jiří Bittner a Klára Habrová. Pro ostatní bude vedle hudby zárukou příjemně stráveného dne bohatá nabídka občerstvení a řada nejrůznějších atrakcí, stánků, kolotočů a houpaček.

Dopravní omezení

Pro Svijanský Újezd jsou Slavnosti vždy velkou událostí, na jejich organizaci se podílí prakticky celá vesnice. I letos je obec na akci velmi dobře připravena, i když lze očekávat jisté dopravní komplikace. V důsledku demolice mostu v Příšovicích totiž Městský úřad v Turnově ohlásil přechodnou úpravu provozu na silnicích III/279, III/27911, II/610, III/27917, III/27915, III/2797 a III/2799 v obcích Příšovice, Svijany, Přepeře, Turnov, Ohrazenice, Pěnčín a Svijanský Újezd. Dopravní omezení v době konání Slavností svijanského piva proto budou upřesňována až před akcí a zveřejňována na webové stránce Slavností svijanského piva 2022.

Přímo ve Svijanském Újezdě budou moci řidiči osobních vozů využít velkokapacitní parkoviště umístěné za AGRO RUBÍN. Z Liberce, Jablonce nad Nisou, Turnova, Mladé Boleslavi a Mnichova Hradiště budou přímo na místo konání Slavností svijanského piva vypraveny i speciální autobusy za zvýhodněné ceny. Těm, kdo se na Slavnosti rozhodnou dopravit raději vlakem, pořadatelé doporučují vystoupit na stanici Příšovice. Z ní je to do Svijanského Újezdu jen pár kilometrů pěšky a není možné zabloudit – na Slavnosti od nádraží každý rok míří davy hostů.

Jako suvenýr z letošních Slavností si budou moci hosté ze stánku s dárkovými předměty odvézt třeba designovou patentní lahev se Svijanskou Dvacítkou, speciální „slavnostní“ Plechovky (nejen) pro chlapy, pivní sklo, některé z mnoha druhů limitované edice triček, žabek a slamáků a nespočet dalších vítaných pivařských drobností.

Za třicet let stovky umělců  

Za posledních třicet ročníků Slavností svijanského piva si vzpomínky na neopakovatelnou atmosféru v areálu koupaliště ve Svijanském Újezdě odvezly statisíce hostů díky poslechu několika set umělců a kapel. Vystoupily zde například skupiny Olympic, Tři sestry, Krucipüsk, Wohnout, Walda gang, MIG 21, Mňága a Žďorp nebo Žlutý pes. Ze sólistů stojí za zmínku mimo jiné Marta Kubišová, Eva Pilarová, Petra Janů, Věra Martinová, Jitka Zelenková, Debbi nebo Marie Rottrová, stejně jako třeba Václav Neckář či David Koller. „Když jsme v roce 1990 Slavnosti poprvé pořádali, byla to asi první akce tohoto druhu v Čechách. Vůbec by nás tenkrát nenapadlo, že by se na nich někdy mohly setkávat tisíce lidí a že by sem jezdily ty největší hvězdy,“ řekl v roce 2019 František Horák, někdejší ředitel Pivovaru Svijany, který stál před třiatřiceti lety u zrodu akce. „Příběh Slavností je tak vlastně dost podobný úspěchu svijanského pivovaru. Od samého počátku je provázelo stejné nadšení a patriotismus, jaké stály i za zmrtvýchvstáním pivovaru o deset let později,“ dodal.

Zatím poslední, 30. slavnosti svijanského piva navštívilo i přes nepřízeň počasí téměř šest tisíc hostů. Na své si na nich přišli fanoušci rockové a populární hudby, heavy metalu, „tanz metalu“, jazzu i folku. Celkem se vypilo kolem 40 tisíc půllitrů svijanského piva. „Dali jsme si záležet a věřím, že jsme všem hostům ukázali, že nad správně ošetřované a natočené pivo není. A že léto, zábava a naše pivo jdou skvěle k sobě,“ řekl po skončení posledního ročníku ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík.

Marta Molínová

Zdroj foto: Pivovar Svijany

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.