Odborníci radí, jak si uspořádat digitální majetek

Digitální aktiva jsou součástí každodenního života. Člověk ale málokdy přemýšlí, co se stane s jeho digitálním majetkem po jeho smrti. Více prozradili odborníci ze společnosti BCV solutions řešící správu identit.

Chcete, aby někdo z vašich blízkých mohl změnit váš profil na Facebooku na vzpomínkovou stránku? Nebo chcete, aby byl váš účet vymazán z internetu? Chcete, aby vaši dědicové zdědili vaše letecké míle, bitcoiny nebo fotografie? Kam chcete, aby putovaly vaše hudební skladby? Kromě těchto závažných otázek je také třeba zajistit i organizaci a ochranu samotných dat a digitálního dědictví.

„Většina z nás má řadu digitálních aktiv. Spadá sem osobní elektronická komunikace, e-maily, videa, fotografie nebo hudba. Další skupinou jsou účty na všech sociálních sítích. Dále pak finanční digitální aktiva jako jsou účty s investicemi například do akcií nebo kryptoměn. Mohou to být i obchodní digitální aktiva, například internetové domény (.dom),“ popisuje Lukáš Cirkva, partner a ředitel BCV solutions. 

Digitální aktiva jako součást dědictví

Definice popisuje digitální aktiva jako majetkovou hodnotu, ke které existuje právo k užívání a zároveň existuje v digitální formě či řekněme v elektronickém formátu. Aby byl soubor digitálním aktivem, musí být ve vlastnictví osoby či společnosti. Měl by být dohledatelný pomocí určitých metadat (například jména a příjmení) a musí mít pro vlastníka určitou hodnotu.

Londýnská univerzita Goldsmith nedávno zveřejnila studii, která popisuje, že Britové mají v digitálních aktivech uloženo více než 2,3 miliardy liber. Každý desátý dotazovaný uvedl, že ve své závěti počítá s odkázáním například svých přístupových hesel k účtům pozůstalým.

Co se tedy stane s digitální stopou a majetkem?

Současné zákony většinou nejsou připraveny, jak s těmito nefyzickými aktivy nakládat. Co to tedy znamená pro váš digitální majetek? Nejprve si musíte ujasnit to, co je vaším cílem.

Pokud zemřete, chcete, aby váš účet na určité webové stránce byl: (1) uložen; (2) vymazán; nebo (3) převeden na jinou osobu. Možnosti se mohou lišit v závislosti na jednotlivých službách / účtech a podmínkách používání jednotlivých služeb. „Společnost Meta (Facebook) má program, v němž můžete požádat, aby se váš účet stal vaším vzpomínkovým účtem, nebo můžete požádat o vymazání svého účtu,“ uvádí příklady Lukáš Cirkva.

Apple nedávno spustil program Apple Digital Legacy, který umožňuje určit důvěryhodné osoby jako kontakty pro dědictví. Těmto lidem je po vaší smrti uděleno povolení k vyzvednutí aplikací, záloh zařízení, souborů, zpráv, poznámek, fotografií nebo jiných dat uložených na iCloudu. Na stažení informací o účtu má „dědic“ tři roky od schválení žádosti. Po uplynutí těchto tří let jsou údaje trvale odstraněny. Ovšem dědici nebudou zpřístupněny všechny informace jako například knihy, filmy, hudba nebo předplatné zakoupené pomocí vašeho Apple ID, a také hesla a platební údaje.

Udělejte si přehledný seznam

České zákony na digitální majetek explicitně nepamatují. Proto do závěti bývá doplňována digitální doložka s popisem rozsahu, hodnoty a určení dědictví digitálních aktiv. „Ujasněte si, co chcete přenechat dědicům. Možná nebudete chtít, aby k vašim e-mailům, fotografiím nebo digitálním dílům měl přístup někdo jiný,“ radí Lukáš Cirkva.

Proto je žádoucí sepsat si seznam digitálních aktiv, kde jsou uložena a vyjasnit, jaký k nim bude mít vaše rodina nebo dědicové přístup po vaší smrti. Jednoduše řečeno si udělejte soupis svého „digitálního“ života. Pravděpodobně budete překvapeni rozsahem své digitální stopy, i když se považujete za skromného uživatele online služeb.

Dejte svým vykonavatelům vědět, kde jsou vaše aktiva uložena a jak se k nim dostanou. Pokud nezanecháte jasné pokyny, mohlo by se jednoduše stát, že se pozůstalí k vašemu digitálnímu majetku nikdy nedostanou.

Marta Molínová

Zdroj foto: bitcoin-pixabay-scaled-e1657875069918.jpg

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.