10 tipů, jak se zabalit na cesty

S nadcházejícím letním obdobím přichází také čas výletů nejen po Česku, ale i do zahraničí. S cestováním jde ruku v ruce balení, které je často spojeno s obavou, abychom něco nezapomněli.

Přinášíme 10 tipů, jak se efektivně zabalit, nic nezapomenout, a to všechno za několik málo okamžiků. Výběrem správných zavazadel jsme se inspirovali ve Fashion Arena Prague Outletu.

Obal na doklady

Malá kapsa nebo pouzdro na ty nejpotřebnější dokumenty je rozhodně praktickým pomocníkem. Můžete tam dát pas, letenky či ostatní důležité věci. Navíc máte jistotu, že při jejich kontrole nebudete lovit doklady v batohu, ale budete je mít všechny pohromadě. Doporučujeme obal uložit do oddělené přihrádky, abyste ho měli vždy po ruce.

Láhev na pití

Při dlouhé cestě je potřeba myslet na hydrataci. Pokud ale cestujete letadlem, nemůžete si přes bezpečnostní prohlídku vzít tekutinu nad 100 ml. Proto si přibalte prázdnou flašku, kterou po kontrole naplníte vodou. Navíc také ušetříte přírodu o jednorázovou pet láhev.

Uložení notebooku

Pokud potřebujete během cesty svůj notebook, zvolte takový typ zavazadla, který ho ochrání před případným zničením. Je dobré vybrat batoh či kufr, který má polstrovanou či vyztuženou kapsu na laptop. Navíc počítač kdykoliv pohodlně vytáhnete. Nezapomeňte si vzít nabíječky ke všem vašim elektronickým zařízením.

Kosmetika

Pro příruční kufry jsou tekutiny velice omezeny, a to nejen prostorem, ale hlavně bezpečnostními opatřeními. Své kosmetické výrobky tedy nechte doma a vezměte si jejich menší balení. Někteří výrobci prodávají celé cestovní sady nebo malé lahvičky pro přelití vašich oblíbených produktů. To vše je potřeba uložit do průhledného uzavíratelného obalu. Ten si dejte na vrch obsahu kufru, abyste ho při kontrole měli hned po ruce.

„Možná to budu potřebovat…”

Vzali byste si s sebou zimní bundu, i když je červen a jedete k moři, jen kdyby náhodou začalo sněžit? To je samozřejmě přehnaný příklad, ale často si na cesty bereme věci, které za celý pobyt nevyužijeme ani jednou. Proto vybírejte jen to nejpotřebnější s ohledem na destinaci, kam jedete. Při pobytu v hotelu není potřeba si brát například ručník, protože vám ho poskytne ubytovatel. Abyste si systematicky vybrali, co si vezmete s sebou, sestavte si seznam věcí. Zaručí vám také, že nic potřebného nezapomenete.

Bez papírů

Ušetřením potřebného místa dosáhnete také eliminací papírových dokumentů. Pokud to jen jde, stáhněte si letenky a další vstupenky do svých telefonů. Budete je mít tak vždy po ruce a ušetříte místo v zavazadle.

Rolování oblečení

Pokud oblečení místo skládání srolujete, ušetříte mnoho místa. Mezi jednotlivými kusy nebude tolik vzduchu. Navíc můžete takto srolovat každý kus oblečení – džíny, tričko i třeba ponožky. Tato metoda je velice přehledná, můžete si zabalit do jedné role celé outfity, jednotlivé kousky tak máte a nemusíte ztrácet čas jejich kombinování. Navíc se díky rolování oblečení nepomačká a není potřeba ho po vybalení žehlit. Zároveň pokud si povezete křehký suvenýr z vaší dovolené, můžete ho do oblečení také zabalit, aby se nezničil.

Metoda knihy

Tento způsob spočívá v tom, že pevnější věci dáte na okraj vašeho kufru, stejně jako pevný obal knihy. Do vnitřku dáte jemnější anebo křehké předměty. Jsou tak chráněny před zmačkáním nebo poškozením. Kufr naplňte tak akorát, aby se uvnitř věci hýbaly co nejméně, ale zároveň se nemačkaly. Takže už žádné sezení na kufru, aby se dal zavřít.

Každý milimetr

Zejména při cestě jen s příručním zavazadlem se hodí doslova každý kousek místa, který můžete prakticky využít. Kupříkladu vnitřek bot můžete vyplnit ponožkami nebo nabíječkami, stejné využití mají kraje kufru i postranní kapsy batohu.

Jak vybrat zavazadlo

Nad výběrem kufru či batohu je dobré se zamyslet nad způsobem jeho využití. Pokud půjdete na outdoorovou cestu, určitě si nevezmete kufr na kolečkách. Naopak na prodloužené letecké víkendy se vám bude hodit malý příruční kufřík na čtyřech kolečkách, díky nim se vám bude se zavazadlem dobře manipulovat. Ruku v ruce s hezkým designem jde i vnitřní uspořádání. Výrobci nabízí mnoho způsobů, jak je úložný prostor koncipován – zda má přídavnou kapsu na notebook anebo jak jsou rozděleny jednotlivé části. Skvělými doplňky jsou zámek se systémem TSA, který letištní kontrola lehce odemkne, aniž by ho zničila nebo jmenovka na kufr.

Marta Molínová

Zdroj foto: shutterstock_2157181857.jpg

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.