Sezóna pylových alergií umí potrápit i psy

I mezi psy jsou bohužel poměrně hojně rozšířeny alergie. Naši chlupatí parťáci bývají často alergičtí na některou ze složek krmiva nebo bleší kousnutí, výjimkou ale nejsou ani alergie na pyly, prach, některé materiály nebo čisticí prostředky.

Jak alergickou reakci u mazlíčka rozpoznat a jak mu ulevit? A na co jsou psi alergičtí nejčastěji Jaro a pylová sezóna bývají pravidelným postrachem alergiků. Víte však, že se alergie na pyly netýká jen lidí, ale také psů? Stejně tak se nejlepší přátelé člověka potýkají i s alergiemi a intolerancemi potravinovými nebo s alergiemi na prach, roztoče a další vnější vlivy. U některých plemen jsou dokonce vrozené predispozice k alergiím běžnější než u jiných – mezi takové patří například jack russel teriéři, zlatí retrívři, boxeři, šarpejové, buldoci nebo boston teriéři.

Alergie na pyly? Koupejte

Předně je podstatné říci, že pylová alergie se u psů obvykle projevuje jinak než u lidí – slzící oči, rýma či alergické astma je u nich vzácností. Místo toho nejčastěji nastupuje atopická dermatitida projevující se svěděním a zarudlou kůží někdy i s tvorbou pupínků a šupinek. Psi na podráždění reagují jednoduše zvýšeným drbáním se, a to hlavně na hlavě, v podpaží, v meziprstí a kolem konečníku. Hrozí tak, že si zde kůži mechanicky poruší, takže hrozí vyšší riziko propuknutí bakteriální infekce nebo kvasinkového zánětu. Tyto problémy je pak potřeba samozřejmě co nejrychleji řešit, protože mohou pejska značně potrápit.

Svědění je ovšem typickým projevem i dalších alergií. Jak tedy poznat, že pes je alergický zrovna na pyly? Napoví sezónnost. Pokud zvýšená míra drbání se nastupuje s pylovou sezónou a končí s podzimem, je většinou jasno. „Konkrétní alergeny se také dají zjistit vyšetřením krve a stanovením množství protilátek. Cena za alergologické krevní testy může dle počtu a typu prověřovaných alergenů dosáhnout několika tisíců korun. Vyšetření je ale hrazeno ze zvířecího pojištění,“ doplňuje Jan Moravec, spoluzakladatel společnosti PetExpert, která se na pojištění domácích mazlíčků specializuje a jejímž pojistitelem je ČSOB Pojišťovna.

Projevy pylové alergie lze mírnit třeba pravidelnou koupelí v čisté vodě, ošetřením speciálním šamponem nebo podáváním nenasycených mastných kyselin, například v lososovém oleji. Ve vážnějších případech může veterinář předepsat antihistaminika, v nejhorších případech pak kortikoidy. Možná je i imunoterapie, k té se ale přistupuje obvykle jen zřídka.

Nejčastější alergeny? Hovězí, kuřecí a vepřové maso

Daleko častěji než na pyl jsou ovšem psi alergičtí na některou ze složek krmiva nebo psích pamlsků. Pokud tedy u svého psa zpozorujete nadměrné drbání, a to i mimo pylovou sezónu a po vyloučení vlivu blech a dalších kožních parazitů, hledejte příčinu primárně ve stravě. Na alergii na některou ze složek psího krmiva poukazuje rovněž špatná kvalita srsti, která se projevuje nadměrnou ztrátou srsti či zmaštěním nebo také časté ušní infekce, které se i přes zaléčení stále opakují. „Nejčastějšími alergeny jsou u psů hovězí, kuřecí a vepřové maso. Vyjádřit procentuální zastoupení je ale složité, protože velké množství majitelů nechce z finančních důvodů podstupovat se psem diagnostiku a testy a stačí jim pouze změna krmiva na hypoalergenní,“ uvádí MVDr. Ivana Lančová z veterinární kliniky ABvet. Mezi další psí alergeny, které jsou dost rozšířené i mezi námi lidmi, patří vejce, sója nebo mléčné výrobky.

Kromě krmiva mohou alergie způsobovat i pamlsky, které svému pejskovi dáváte. Vybírejte proto kvalitní pamlsky s co nejjednodušším složením, například sušená masíčka. Vyhýbejte se naopak těm, které obsahují obiloviny a jen malý podíl masa.

Alergickou reakci vyvolá kousnutí blechy, ale třeba i vlastní pelíšek

Vedle pylů a některých složek potravy mohou být psi alergičtí i na zmíněné blechy, konkrétně na jejich sliny, které se jim do organismu dostanou kousnutím. Alergická reakce na kousnutí blechou je velice častá, pokud však majitel zablešení svého mazlíčka včas řeší, reakce sama do několika týdnů odezní. I v tomto případě jde o záležitost spíše sezónní, blechy se vyskytují nejvíce od léta do podzimu.

Pes může být alergický dokonce i na vlastní pelíšek – nejen na jeho materiál, ale zejména na prach, plísně a roztoče. Z materiálů může alergickou reakci způsobit vlna nebo prachové a další peří. Ideální je tak pelíšek čistě bavlněný nebo přímo hypoalergenní. Samozřejmostí by pak mělo být pravidelně pelíšek prát. Pozor ale na to, že kontaktní alergickou reakci mohou vyvolat i různé prací a čisticí prostředky, a tak je nejlepší psí výbavičku prát s pomocí organických prostředků bez barviv a parfémů.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.