Závěr dubna patří Evropskému imunizačnímu týdnu

Redukce výskytu infekčních onemocnění až úplné vymýcení výskytu některých nemocí v průběhu historie je výsledkem rozsáhlé povinné i nepovinné vakcinace populace. Jarní období je pro řadu očkování ideální, říkají odborníci z Nemocnice AGEL Podhorská.

Více než rok evokuje pojem „očkování“ v lidech celosvětovou pandemii onemocnění covid-19. Nejen v rámci evropského imunizačního týdne je vhodné ale podotknout, že v případě vakcín nehovoříme zdaleka pouze onemocnění covid-19. Právě jarní chladnější měsíce jsou nejvhodnější dobou například k očkování proti klíšťové encefalitidě, tzn. virovému zánětlivému onemocnění mozku, které se nejčastěji vyskytuje po přisátí infikovaného klíštěte.

Proti klíšťové encefalitidě se očkuje 3 dávkami základního očkování, první přeočkování se provádí po 3 letech, další přeočkování po 5 letech. Očkují se převážně osoby, které pobývají v oblastech výskytu onemocnění, rizikové skupiny a skupiny obyvatel, které pracují v riziku (práce v lese).

„V ordinaci praktického lékaře pro dospělé nejčastěji provádíme rutinní vakcinaci proti tetanu, žloutenkám typu A i B, proti klíšťové encefalitidě, pneumokokovému onemocnění a chřipce. Další očkování např. proti meningokokovému onemocnění provádíme po domluvě,“ říká praktická lékařka Nemocnice AGEL Podhorská MUDr. Veronika Stanovská a dodává: „Při rozhodování, která očkování jsou v dospělém věku vhodná hrají významnou roli pracovní a životní podmínky, vykonávané zaměstnání, způsob života, a cestování člověka. Pro konkrétní infekční onemocnění lze indikovat skupinu osob ve vyšším riziku nákazy.“

Evropský imunizační týden se letos koná ve dnech od 26. dubna do 2. května a jedná se již o 16. ročník. Hlavním cílem těchto tematických dnů je rozšířit informace o široké škále možností očkování do povědomí všech, kteří chtějí svoje zdraví chránit tímto způsobem. Praktičtí i odborní lékaři nabízí ve svých ordinacích kromě známých očkování, proti žloutence, tetanu apod. také očkovací vakcíny, které chrání proti specifickým onemocněním od rakoviny děložního čípku až po vzteklinu.

Marta Molínová

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.