Víte, jak správně vychovat a krmit kočku?

Kočky jsou to svérázná stvoření a mohlo by se zdát, že se o sebe dovedou téměř ve všech ohledech postarat samy. Jenže jako každé domácí zvíře vyžadují naši lásku a péči.

V České republice vlastní alespoň jednu kočku 34 % domácností a toto číslo stále roste díky koronavirové pandemii, která nás na dlouho zavřela doma. Co vlastně soužití s kočkou obnáší? Největší výzkumné centrum pro domácí mazlíčky Waltham ve spolupráci se značkou kočičího krmiva Whiskas dlouhodobě zveřejňuje nejnovější data o tom, jak ke zvířatům správně přistupovat.

Přirozená kořist

Co by vlastně měly kočky jíst? Možná nás napadne, že to, co je jim přirozené. Kočka je zvíře, jehož domestikace trvala několik tisíc let, paradoxně ale neměla vliv na její potravní chování a skladbu stravy. V nejrozsáhlejším výzkumu svého druhu, jehož výsledky byly publikovány v The Journal of Experimental Biology, vědci z výzkumného centra Waltham prokázali, že kočky preferují stravu nutričně podobnou své přirozené kořisti. Díky těmto zásadním poznatkům dokážou výrobci krmiva Whiskas v podstatě napodobit potravu, kterou by si zvíře vybralo instinktivně samo. Výzkum z Waltham zjistil, že pro kočky je ideální profil živin, který poskytuje
50 % metabolizované energie z proteinů, 40 % z tuků a 10 % z uhlohydrátů. „Tento profil hlavních živin zahrnuje vysoký obsah proteinů, tuk na kontrolované hladině a omezené uhlohydráty, tedy ideální poměr živin, který pokrývá všechny fyziologické potřeby koček,“ říká veterinář a odborník na zvířecí stravování MVDr. Leoš Železný. 

Pozor na zbytky od stolu

Zkušenější majitelé koček mohou potvrdit, že jejich mazlíčci nesní cokoli, co se jim předhodí a že navíc mohou přestat jíst krmivo, které jim zpočátku nedělalo problém. Ve výzkumném centru Waltham byla prokázána schopnost koček rozlišit krmivo podle obsahu jednotlivých složek, a to bez ohledu na příchuť. Během výzkumu jim nabízeli krmiva s různými příchutěmi a také s různým složením živin. Ačkoli nejdříve dávaly zvířata přednost stravě na první pohled chutnější, později si začaly vybírat stravu s cílovým poměrem bílkovin a tuku. Díky výzkumům jako je tento, mohou pak výrobci snáze nabízet krmení, které má správné složení živin, ale navíc kočkám také chutná. Podávání průmyslově vyrobené stravy domácím mazlíčkům doporučují i odborníci. „Nejnebezpečnějším nešvarem majitelů je podávání zbytků ze stolu. Kočka je jiný živočišný druh a složení lidské stravy pro ni může mít i dlouhodobé zdravotní následky. Dalším problémem může být krmení syrovými surovinami. Někdy v dobré víře podáme kočce syrové maso, ale to může obsahovat různé bakterie nebo i parazity. Lepší je proto poskytovat mazlíčkovi kvalitní průmyslově připravenou stravu, která je založená na vědeckých základech. Tak pro ni děláme to nejlepší,“ říká MVDr. Leoš Železný.

Jak na krmení? Kombinujte

Výše zmíněný výzkum také nabízí odpověď na častou otázku začínajících chovatelů, zda mají kočku krmit raději suchým, nebo tzv. mokrým krmivem. Běžně dostupná mokrá krmiva mají většinou vyšší podíl bílkovin a tuků, oproti tomu suchá krmiva zase vyšší obsah sacharidů. A je to právě kombinace mokrých a suchých živin, která kočkám doslova umožňuje namíchat si stravu tak, aby splňovala cílové hodnoty živin. A jak kočkám stravu podávat? Kočky upřednostňují potravu, kterou si nějakým způsobem zaslouží, respektive uloví. V praxi něčeho takového můžete docílit například s využitím různých aktivních krmítek typu bludišť, věží nebo míčů. Benefit není jen v tom, že to kočku baví, ale navíc tak snáze zabráníte nadměrnému přibývání na váze.

 Bojujte proti obezitě

Zakulacuje se váš mazlíček? Zvažte denní příděl potravy a ten striktně dodržujte. Rozdělte denní dávku krmiva do několika malých porcí, tím pomůžete zlepšit i přísun tekutin. Rovněž by kočka denně měla absolvovat alespoň 6 minut intenzivního hraní nebo cvičení rozdělených na dvě části v průběhu dne. Pokud kočka není aktivní, může to být známka, že s vaším mazlíčkem něco není v pořádku. „Prvním projevem nějakého problému bývá změna chování, kterého si majitel všimne. Kočka má snahu se schovávat, přestane být aktivní a následně začne mít problémy s osobní hygienou, na kterou jsou normálně kočky velmi pečlivé,“ říká MVDr. Leoš Železný. 

3 jednoduché tipy k výživě

  1. Poraďte se s veterinářem o tom, jaká je ideální hmotnost vaší kočky a važte ji alespoň jednou měsíčně. Stabilní váha je ukazatelem jejího dobrého zdravotního stavu.
  2. Kočky odměňte různými pochoutkami, které snižují riziko tvorby zubního kamene. Výrobky by ale neměly být nad rámec denní porce krmiva.
  3. Krmivo vždy podávejte v pokojové teplotě, ne přímo z lednice. Ideálně jej ohřejte v mikrovlnce či vodní lázni. Jídlo o teplotě podobné tělesné kočkám více připomíná přirozenou kořist a taková strava tak lépe vyhovuje dravčím instinktům.

Než pořídíte nového člena rodiny

Na co myslet, než si pořídíte kočku? Především si získejte co nejvíc informací – z nejrůznějších příruček či od přátel. Péče o domácího mazlíčka vyžaduje překvapivě dost péče. Budete se muset starat o její hygienu, zábavu a zajistit, aby byla v dobrém zdravotním stavu. „Nového člena rodiny musíme volit uváženě dle svých časových možností, fyzické aktivity a v podstatě i svého věku. Kočka je závazek na dlouhý čas vzhledem k tomu, že se mohou dožívat i více jak dvaceti let,“ říká kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová. Rovněž mají různá plemena odlišné povahy a nároky. Zamyslete se, jaký typ zvířete se hodí k vašemu životnímu stylu. Jiné je to v paneláku a jiné je to tam, kde se domácí mazlíček může pohybovat volně kolem domu.

Jaká kočka je pro vás ta pravá?

Velkým lákadlem jsou koťátka. Pro kočku je určitě mnohem lepší, když s vámi dělá první krůčky a učí se objevovat svět. Kotě ovšem vyžaduje ještě více času a péče, i proto může pro někoho být lepším řešením pořízení již dospělého jedince. Například z útulku. Tam vám poradí, jaké plemeno je pro vás to nejlepší. Navíc jeho pracovníci každé zvíře dobře znají a ví, jak se chová. Mohou vám tak ušetřit spoustu starostí třeba v případě, že už doma nějakého mazlíčka máte, nebo například řešíte, jak bude kočka reagovat na malé děti.

Vítej doma!

Před uvítáním nového člena rodiny svou domácnost důkladně připravte. Dejte pozor na otevřená okna a na místa, kam by kočka mohla vlézt nebo spadnout. Odstraňte nebo zajistěte předměty, které by mohla shodit a rozbít. Totéž platí o chemikáliích a dalších nebezpečných látkách, ale i o přístupu k jídlu určenému pro lidi. Zvykat kočku na svou domácnost můžete postupně tak, že ji nejdříve necháte jen v jedné místnosti a až se bude cítit komfortně, pustíte ji postupně do dalších částí bytu nebo domu. O tom, jestli se u vás bude nový člen domácnosti dobře cítit, rozhodují detaily jako například pachové stopy, které kočky zanechávají. Pokud možno se vyvarujte jejich odstraňování a používání chemických čistících prostředků v místech, kam má kočka přístup. Využít naopak můžete syntetické feromony, které napodobují účinky přirozených feromonů, tedy pachových stop pomáhající kočkám cítit se dobře.

S láskou a respektem

Všímejte si, jak kočka reaguje. Sledujte, co se jí líbí a co ji naopak dráždí. „Není pravda, že si kočky netvoří vztah se svým majitelem. Kočky mají velmi bohatý citový život, a i jejich vazby k ostatním členům rodiny jsou velmi pevné. Proto se musíme ke zvířeti chovat s láskou a respektem a ona nám to bohatě oplatí,“ říká kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová. Pozorováním a nasloucháním mazlíčka pomůžete budovat váš vztah a zajistit, aby se kočka opravdu cítila jako doma.

4 mýty o kočkách (box)

  1. Kočky milují mléko.

Je pravda, že většina koček miluje kravské mléko a velmi ochotně je přijímá. Bohužel jim ale neprospívá. Kravské mléko obsahuje vyšší hladiny laktózy (neboli mléčného cukru) než mateřské mléko kočky. Na trávení laktózy nemá zvíře patřičné enzymy, laktóza je pro něj těžce stravitelná a často způsobuje průjem.

  1. Kočky dávají svou přízeň najevo tak, že si lehnou na záda.

Vlastně je to přesně naopak. Jedná se o šikovnou lest. Když totiž kočku zkusíte pohladit, dáváte jí skvělou příležitost zaseknout se vám drápky do ruky. A přesně o to jí jde. Ať už v rámci hry, nebo během skutečného boje.

  1. Kočky nelze nic naučit.

Naučit něco kočku je velmi jednoduché, byť z toho nemusí být tolik nadšená jako naši psí parťáci. „Při tréninku je nutné s kočkou uzavřít něco jako dohodu o provedení práce. Ty pro mě něco uděláš a za to získáš to, co chceš. Proto je nutné najít
pro kočku správnou motivaci. V podstatě je to velmi podobné jako u lidí,“
říká kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová.

Věděli jste, že… 

  • Průměrný věk koček v České republice je 3,95 let, ale dožít se mohou až 20 let.
  • Existuje přibližně 70 různých plemen koček.
  • U majitelů koček je až 4x větší pravděpodobnost, že pracují v kreativním odvětví.
  • Kočky redukují stres a uklidňují.
  • 82 % majitelů koček dostalo kotě od někoho zadarmo.
  • Kočky mají 30 zubů. Ty nejsou určeny ke kousání, ale k trhání.
  • Kočky nemají chuťové receptory na cukr.
  • 34 % českých domácností má alespoň 1 kočku.
  • 8 z 10 koček v Čechách je kastrovaných.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.