Jaká je situace starších lidí na Ukrajině a jak jim pomoct?

Všichni vnímáme, že je potřeba pomoct lidem, kteří utíkají z války, kterou nerozpoutali. Nesmíme přitom ale zapomínat na ty nejvíce ohrožené skupiny, jako jsou senioři, pro které není reálné ze zdravotních důvodů nebo kvůli vysokému věku uprchnout před zuřící válkou.

Jedna třetina lidí na Ukrajině, kteří potřebují pomoct, jsou senioři. Realita války mění tamní poměry každý den, zůstává ale faktem, že dostat starší osoby do bezpečí, je velice obtížné. Proto je potřeba pomáhat i na místě. Nadace Krása pomoci nyní zjišťuje, jak je ohrožena skupina seniorů na Ukrajině. Na Ukrajině dlouhodobě působí a situaci monitoruje mezinárodní síť Help Age International, jejíž je Nadace Krása pomoci členem.

Dobrovolníci z organizace Help Age na Ukrajině provedli průzkum u více než 1500 lidí starších 60 let a zjistili, že:

  • téměř všichni starší lidé v regionu (99 %) si nepřejí být evakuováni ze svých domovů
  • 9 z 10 (91 %) potřebuje pomoc se zajištěním jídla, protože mají problémy s pohyblivostí a žijí sami
  • ostřelování a nálety narušují zásoby vody, 79 % starších lidí hlásí nedostatečný přístup k čisté pitné vodě
  • více než jedna třetina (34 %) naléhavě potřebuje léky na chronická onemocnění, jako je cukrovka, krevní tlak a úleva od bolesti
  • 91 % uvádí, že trpí výpadky elektřiny a nemůžou tedy ani topit
  • tři čtvrtiny (75 %) potřebují hygienické potřeby, jako je zubní pasta, mýdlo, pleny pro dospělé a toaletní papír

Co z toho vyplývá? Je potřeba pomoct konkrétně a na místě. Krása pomoci nyní  podniká dílčí kroky k tomu, aby tomu tak bylo. O konkrétní pomoc se tam nyní stará právě Help Age, na místě mají přes 200 zaměstnanců a dobrovolníků a v regionu vyhledávají a pečují o starší osoby.

“Evakuace domovů  pro seniory je dle našich zjištění koordinovaná, hůře jsou na tom senioři, kteří jsou sami doma a podle zmíněného průzkumu nechtějí či nemají jak opustit domov,” doplnila ředitelka Nadace Krása pomoci Soňa H. Morawitzová.

Help Age upozorňuje na nejčastější mýty o starších lidech v nouzi. A právě pro ně vyhlásila veřejnou sbírku, která je zaměřena na konkrétní zajištění potřeb seniorů na místě. Jde o potravinové a hygienické balíčky tam, kde je už teď všeho nedostatek.

Sbírka: Ukraine Humanitarian Appeal | Age International

Mýty ohledně starších lidí v nouzi:

  • Každý má rodinu, a ta se o ně postará.
  • Dostane se k nim obecná pomoc, jeden typ pomoci je pro všechny osoby. Starší lidé ale mají zvláštní nutriční, kulturní a zdravotní potřeby, na které se často nevědomky zapomíná,” upozorňuje Help Age International.

mm

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.