Víte, kam s vysloužilými žárovkami a zářivkami?

Za loňský rok si Češi pořídili asi 4 miliony nových svítidel. Na vysloužilé LED žárovky či zářivky se vztahuje zpětný odběr a je potřeba je správně odevzdat k recyklaci. Od letoška lze do sběrných nádob na světelné zdroje vyhazovat i staré klasické „wolframky“ či „halogenky“.

V našich domovech se o světlo vedle oken a světlíků starají především elektrické zdroje světla. V současné době roste po celém světě převaha LED svítidel – podle webu Statista.com by do roku 2030 měla LED svítidla tvořit 87 % všech umělých světelných zdrojů. LEDky dominují i českým domácnostem, ke konci loňského roku patřil dle dat společnosti EKOLAMP LED žárovkám 50% podíl. Za rok 2020 přitom podle stejného zdroje v našich domovech přibyly 4 miliony svítidel, celkový počet se tak zvedl na asi 59 milionů.

Svůj podíl na tom měla i pandemie koronaviru, která lidi donutila více pobývat v interiéru. Nové lampy a další svítidla si lidé pořizovali i kvůli zařizování domácích pracoven a studoven.

Více svítidel, více vysloužilých žárovek a zářivek. Kam s nimi?

S rostoucím počtem světelných zdrojů v našich domácnostech logicky stoupá i samotná spotřeba žárovek a zářivek. Moderní zdroje světla, které doslouží, je přitom nutné ekologicky zlikvidovat – do běžného koše rozhodně nepatří, stejně tak do kontejneru na sklo. Je nutné je odevzdat do sběrných míst v režimu zpětného odběru, tedy k recyklaci. „Z každé žárovky lze recyklovat více než 90 % materiálů, ze kterých je vyrobena. Odpad tedy můžeme recyklací snadno přeměnit opět na zdroje. Sklo můžeme recyklovat téměř do nekonečna a lze jej využít ve sklárnách, rtuť může být znovu využita v chemickém průmyslu a kovy jako hliník, nebo mosaz mohou být znovu využity v závodech zabývající se kovovýrobou, nebo jako vsázka do hutních pecí,“ vysvětluje David Vandrovec, generální ředitel společností REMA, které v tuzemsku zajišťují zpětný odběr a recyklaci elektroodpadu. „Skončí-li úsporná žárovka na skládce místo v recyklačním závodě, snadno dojde k jejímu rozbití a rtuť z ní se může uvolnit do půdy a následně do podzemních vod,“ doplňuje David Vandrovec a dodává, že v roce 2020 se v rámci kolektivního systému REMA vysbíralo přes 22,1 tisíc tun odpadních elektrozařízení.

Žárovky, zářivky i další světelné zdroje tak lze k recyklaci odevzdat ve sběrných dvorech, přímo u prodejců světelných zdrojů či obecně v obchodech s elektronikou. Malé sběrné nádoby speciálně určené na vysloužilé světelné zdroje bývají k nalezení i v nákupních centrech či městských úřadech.

Od letoška lze k recyklaci odevzdávat i staré klasické žárovky

Co se týče starých zdrojů světla, tedy klasických přímo žhavených wolframových či halogenových žárovek, na ty se ještě do konce loňského roku zpětný odběr nevztahoval, a lidé je tak správně měli vyhazovat do směsného odpadu. „Výroba a prodej těchto žárovek byl zakázán v roce 2012, a tudíž se předpokládalo, že je nebude příliš potřeba sbírat ani recyklovat. Počítalo se s tím, že jednoduše brzy zmizí z oběhu. V reálu se však tyto světelné zdroje stále do Česka dovážejí, jen pod jinými názvy. Lidé si pak často lámají hlavu, kam je mají správně vyhodit,“ říká David Vandrovec. Nyní se situace v tomto ohledu značně zjednodušila, od letoška je totiž možné se všemi světelnými zdroji nakládat stejně. Umožnila to nová odpadová legislativa, která vešla v platnost 1. ledna 2021, a která přímo žhavené wolframové i halogenové žárovky zařadila do zpětného odběru.

O společnostech REMA Systém, REMA Battery, REMA PV Systém, REMA AOS

Hlavními aktivitami čtyřlístku společností pod značkou REMA jsou služby zabezpečující zpětný odběr a recyklaci elektrických a elektronických zařízení (jako jsou pračky, lednice, televize, počítače, tiskárny, mobily a další), baterií, akumulátorů a solárních panelů.

Od roku 2016 je mezi společnostmi zařazena REMA AOS, která čeká na autorizaci s cílem poskytovat služby sdruženého plnění v oblasti obalů a odpadů z obalů.

Svým klientům REMA nabízí odborné a komplexní řešení na cestě ke splnění legislativních povinností, běžným spotřebitelům pomoc a jednoduché vyřešení starostí s nepotřebnými či vysloužilými spotřebiči, bateriemi, akumulátory a solárními články. V oblasti ochrany životního prostředí REMA působí od roku 2005, od kdy provozuje systém pro zpětný odběr a recyklaci vyřazených elektrozařízení.

Podrobné informace najdete na adrese www.rema.cloud,

informace k projektu Chytrá recyklace najdete zde: www.chytrarecyklace.cz.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.