Když tělo volá o pomoc…

Stejně jako v případě hodin, kde zadření jednoho ozubeného kolečka ovlivní chod mnoha dalších, tak i v našich útrobách mohou různé neduhy souviset s jinými částmi organismu.

Poslouchejte proto řeč svého těla a nenechávejte jeho volání o pomoc bez odezvy...

Poruchy erekce mohou poukazovat na kardiovaskulární choroby i cukrovku

Příčiny problémů s erekcí mohou mít souvislost jak s fyzickou, tak i psychickou stránkou. Až u třetiny mladších mužů jsou poruchy ztopoření penisu spojeny se stresem či vysokým očekáváním, s postupujícím věkem pak více převažují organické příčiny. Potíže s erekcí se objevují u každého druhého padesátníka. V případě, že erektilní dysfunkce přetrvává déle než šest měsíců, neváhejte se vypravit k urologovi. A to nejen kvůli zlepšení kvality sexuálního života.

Vyšetření také dokáže odhalit závažné choroby, například kardiovaskulární onemocnění. „Tepny penisu jsou mnohem užší než tepny srdce, ucpou se rychleji,“ vysvětluje MUDr. Monika Purmová z pražské urologické kliniky UroKlinikum. To, co se tedy jeví „jen“ jako nepříjemnost v posteli, může být ve skutečnosti předzvěstí infarktu či mozkové příhody. Dále mohou potíže s erekcí být důsledkem nemocí jako je ulcerózní kolitida, Crohnova nemoc, epilepsie, stav po operaci rakoviny prostaty, různá neurologická onemocnění či cukrovka. „Samozřejmě se může stát, že k erektilní dysfunkci může dojít v důsledku ještě nediagnostikované cukrovky. Nicméně jestliže pacient pravidelně absolvuje preventivní prohlídky u praktického lékaře, cukrovka by měla být odhalena dříve,“ říká MUDr. Monika Purmová z pražské urologické kliniky UroKlinikum a nabádá k dodržování preventivních prohlídek nejen u urologa, ale také u praktického lékaře.

Vypadávání vlasů může souviset i s dioptrickou vadou

Průměrně člověk ztratí přibližně 50 až 100 vlasů denně. Pokud ovšem na svém hřebenu nacházíte stále více chomáčů a intenzita padání vás znepokojuje, je na čase začít problém řešit s lékařem. Na vině mohou být nedostatky ve stravě, proto byste měli jídelníček obohatit o vitamin B, železo a zinek. Dále lze příčinu hledat v hormonálních změnách, onemocnění jako například alopecie, ve stresu, užívání některých léků, podvýživě či genetické výbavě. U mužů mezi 30. a 50. rokem ničí vlasové kořínky zvýšená hladina testosteronu, u žen zase bývají na vině nevhodné přípravky z vlasové kosmetiky, drastické diety či zátěž těla v těhotenství a v poporodním období. Překvapivě však může padání vlasů souviset také s nekorigovanou oční vadou! „Ano, opravdu se setkáváme s tím, že nás navštěvují pacienti, kteří si stěžují na nadměrné vypadávání vlasů. Při podrobném vyšetření zjišťujeme, že žili dlouhá léta se skrytou oční vadou, o níž sami nevěděli, anebo odhalíme nevhodně nastavené dioptrie či cylindry,“ uvádí MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize. „Oko se extrémně namáhá při zaostřování obrazu, čímž je drážděné velké množství nervových vláken. Celý komplikovaný proces na úrovni mozku vede k nadměrnému vypadávání vlasů,“ vysvětluje souvislosti oftalmoložka Valešová.

Budí vás v noci močení? Nechte si vyšetřit prostatu!

Pokud muže trápí časté nucení na močení a obtěžuje je nejen přes den, ale budí je i ve spánku, anebo zaregistrovali přerušovaný či slábnoucí proud moči, neměli by otálet s návštěvou urologa. S přibývajícím věkem se dříve či později u každého muže objevují potíže s prostatou, které znepříjemňují život uvedenými symptomy. „Tento orgán může začít dělat obtíže již v poměrně raném věku. Prostata se s věkem muže obvykle zvětšuje. Neznamená to ovšem, že malá prostata nezpůsobuje obtíže a velká prostata je problém. Většinou je však doporučeno mužům, aby navštívili urologa v 50 letech. Pokud je v rodině anamnéza nádoru prostaty, pak již ve 40 letech,“ radí urolog MUDr. Vladislav Klemenc. Ignorovat potíže se nevyplatí – mohou být prvotním signálem vážnějšího onemocnění. Kromě rakoviny prostaty také kupříkladu nádoru močového měchýře. Návštěva lékaře je každopádně na místě! Jako prevenci proti problémům s prostatou lze využívat různé byliny a doplňky stravy. „Přírodní cestu bychom neměli opomíjet. Jedná se o následující extrakty: Pygeum Africanum (slivoň africká), která inhibuje účinky růstových faktorů a blokuje zvětšování prostaty. Serenoa Repens (trpasličí palma, saw palmetto) blokující přeměnu testosteronu na jeho aktivnější formu dihydrotestosteron. Dále se jedná o Epilobium Parviflorum (vrbovku malokvětou), Urticu dioicu (kopřivu dvoudomou) a cucurbitu pepo (olej z dýně),“ radí MUDr. Klemenc. Mezi doplňky stravy, které pomáhají optimalizovat funkci prostaty, patří například Cemio RED3 se slivoní africkou, jejíž účinky prokazují i klinické testy.

Neuhasitelná žízeň může signalizovat cukrovku

Je správné dodržovat pitný režim, ale pokud pociťujete stále žízeň i přesto, že pijete dostatečně, může tím vaše tělo volat SOS. Možnou příčinou je přemíra soli v jídelníčku. Dospělý člověk by měl přijmout 2–4 gramy soli denně, průměrná denní spotřeba na hlavu se ale běžně pohybuje kolem 16 gramů. Pokud trpíte neuhasitelnou žízní, která je zároveň doprovázena častým nutkáním na močení, měli byste zpozornět. Může se totiž jednat o příznaky cukrovky. Navštivte svého lékaře a nechte si změřit hladinu cukru v krvi – optimální hodnota se pohybuje okolo 5,5 mmol/l. „Diabetes je v dnešní době léčitelné onemocnění, které však pacienty provází celý život. Moderní postupy léčby umožňují diabetikům vést stejně kvalitní život jako zdravým lidem, v první řadě ale záleží na vůli pacienta dodržovat veškerá léčebná doporučení,“ vysvětluje MUDr. Marta Klementová, vedoucí lékařka diabetologického centra DIAvize v Praze.

Nepodceňujte bolavé klouby

Bolestivost kloubů často postihuje lidi s nadváhou, protože kila navíc pohybový aparát zatěžují, což vede k rychlejšímu opotřebování. Problémy může způsobit také nadměrná jednostranná zátěž, například při sportu. Bolestivostí se mohou ohlašovat choroby, jako je například degenerativní nemoc osteoartróza anebo revmatoidní artritida, což je chronické autoimunitní onemocnění. Ačkoliv jasný původ této nemoci dosud není zcela znám, pravděpodobnou predispozici lze najít v genetické výbavě. Ke spuštění pak může docházet například po proběhlé infekci, nejčastěji virové. Tak jako u jiných zdravotních neduhů platí, že v případě přetrvání problémů byste bolestivé klouby měli konzultovat s odborníkem, tedy ortopedem. „Ideální je věnovat se prevenci, klouby správně používat, nepřetěžovat a vyvarovat se úrazům. Pokud klouby zatěžujete výrazně, je vhodné myslet i na prevenci, a to obzvláště u lidí s nadváhou, cukrovkou, či u stavů po předešlých úrazech či operacích,“ nabádá ortoped MUDr. Róbert Pituch. Čas na návštěvu ortopedické ambulance nadchází v případě, že dojde k rozvoji bolestivosti, otoku či omezení rozsahu pohybu kloubu. Při vyšetření lékař zhodnotí stav kloubu a lze posoudit, jestli jsou potíže adekvátní věku či je potřeba nastavit terapii. Mezi vhodnou prevenci patří mimo jiné i doplňky stravy.

 

Oko, okno nejen do duše, ale i do těla…

Oči jsou velmi důležitým orgánem nejen pro náš zrak, ale mohou se stát také ukazatelem nejrůznějších chorob. Primářka brněnské Oční kliniky NeoVize Doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc. nám prozradila, co mohou signalizovat tyto projevy… 

·        Pálení, řezání, pocit cizího tělíska v oku: Jedná se s nevětší pravděpodobností o syndrom suchého oka, léčí se kapáním umělých slz.

·        Zarudnutí oka, svědění, hnisavý výtok: K tomu se může přidat otok nebo pocit podráždění – jde o zánět spojivek.

·        Dvojité vidění nebo výpadek v zorném poli: Problém postihuje obě oči. Přidávají se bolesti hlavy a závratě – jde o příznaky mozkové cévní příhody.

·        Zhoršené, deformované vidění: Pacient mívá výpadek v centru vidění, vidí rozostřený nebo zprohýbaný obraz – jde o makulární degeneraci. Jeho závažnější forma je nejčastější příčina ztráty zraku.

·        Zhoršené vidění s brýlemi i bez brýlí: Pocit vidění jako přes igelitový sáček, nejasné barvy, citlivost na světlo – jde o šedý zákal, který je snadno léčitelný jednoduchou operací.

·        Světloplachost a bolest očí: Problém se zhoršuje při pohledu do blízka, oči jsou také zarudlé, mohou silně slzet – jde o příznaky zánětu duhovky, může být prvním projevem autoimunitních onemocnění, např. Bechtěrevovy nemoci.

·        Pokles víček a zhoršený pohyb oka: Může se přidat dvojité vidění – kromě mozkové mrtvice může pokles způsobovat i rostoucí mozkový nádor.

·        Nažloutlé skvrny kolem očí: Tento i esteticky nepříjemný projev bývá známkou vysoké hladiny cholesterolu.

·        Opuchlé nebo červené oči: Jsou neklamným znamením alergie, kterou ještě obvykle doprovází pálení či slzení očí. Zčervenání očí může mít ale i jiné, pragmatičtější příčiny, a těmi jsou hlavně nedostatek spánku nebo několikahodinové sledování monitoru počítače.

 

 

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.