Tip na výlet: 4 místa, která musíte navštívit v Mariánských Lázních

Mariánské Lázně změnily svou tvář. Pandemie koronaviru pozměnila strukturu tamní hotelové klientely. Cizince nahradily české rodiny s dětmi.

Drahé služby a mnoho zahraničních turistů, kterým se přizpůsoboval veškerý společenský život. Přesně takovou pověst měly před začátkem pandemie koronaviru Mariánské Lázně. Tvrdé restrikce a odliv zahraničních hostů však situaci změnil. Nyní je toto lázeňské město místem, které si pro dovolenou vybírají české rodiny s dětmi. Podle generálního ředitele Orea Hotels & Resorts Gorjana Lazarova je dobré, že Češi chtějí cestovat, a brzy očekává návrat ke stejně vysoké obsazenosti hotelů jako před pandemií.

„Před covidem jsme měli v Mariánských Lázních každoročně plné vytížení hotelů. Jednalo se zejména o německou klientelu, která představovala zhruba 70 procent ze všech našich hostů. Dalšími významnými návštěvníky byli klienti z Ruska, kteří tvořili asi 10 procent naší klientely. Pandemie to ale změnila. Během loňského léta představovaly celých 85 procent našich hostů české rodiny s dětmi, které sem jezdí za zábavou a užívat přírodu. Mariánky už nejsou pouze městem lázní, mohou nabídnout mnohem víc. Lidé zjišťují, že tato lokalita se po mnoha letech změnila. Užívají si Mariánky úplně jinak,“ vysvětluje generální ředitel řetězce Orea Hotels & Resorts Gorjan Lazarov.

Zároveň si myslí, že skladba hostů v Mariánských Lázních se v budoucnu posune zhruba do podílu 60% zahraniční klientely (převážně Německo/Rusko) a 40% Čechů s vyšším podílem rodin s dětmi.

Podle průzkumu agentury CzechTurism z června letošního roku plánuje strávit letošní dovolenou v ČR 76 procent Čechů. To potvrzuje na základě interních statistik také Gorjan Lazarov. „Dobrá zpráva je, že Češi chtějí cestovat. Hned jak vláda 24. května rozvolnila opatření, vyrazili lidé na víkendové výlety. Resorty byly po 14 dnech z 80 procent plné. Aktuálně máme v lázních více než 80% obsazenost a očekáváme, že v srpnu a začátkem září budou naše čtyři hotely v Mariánkách v mnoha termínech plně vytížené,“ říká.

Změna trendů i nové turistické možnosti

Poptávka po hotelech ze sítě Orea Hotels & Resorts je v Mariánských Lázních během léta každoročně vysoká. Podle Gorjana Lazarova však pandemie změnila některé trendy i poptávku po ubytování.

„Hosté zjišťují volná místa více na poslední chvíli a objednávají ubytování last minute. S rostoucí flexibilitou práce, kdy jim zaměstnavatelé dovolují častěji pracovat vzdáleně, začínají hosté prodlužovat víkendy, kdy se ubytovávají. Nepřijíždí v pátek, ale již třeba ve středu nebo ve čtvrtek a pracují přes den v hotelech,“ vysvětluje Lazarov, který věří, že poptávka po cestování i nadále poroste a trend objevovat krásy České republice bude pokračovat i v budoucnu.

V minulosti byly Mariánské Lázně oblíbené zejména díky lázeňským pramenům a vzácně čistému vzduchu. Nyní si však hosté tuto destinaci vybírají pro turistické stezky a atrakce v blízkém okolí.

Tipy, jak si užít léto v Mariánských Lázních a blízkém okolí:

  1. Ikonické ubytování v hotelech ze sítě OREA Hotels & Resorts

Ideální základnu pro vaše výlety po okolí naleznete například ve čtyřhvězdičkovém OREA Spa Hotelu Palace Zvon v Mariánských Lázních, který je umístěn přímo u lázeňské promenády. Díky ikonickým interiérům pokojů v secesním stylu se budete cítit jako na zámku. Samozřejmostí je hotelový bazén, římské lázně, masáže a mnoho dalších wellness a léčebných procedur.

  1. Národní přírodní rezervace Soos, alias český Yellowstone
    Rozsáhlé rašeliniště, které disponuje řadou minerálních pramenů a také bublajícími mofetami, kterým se lidově přezdívá bahenní sopky. Pro turisty je přístupná 1,2 km dlouhá podlážková naučná stezka, která vede po dně vyschlého minerálního jezera.
  2. Park Boheminium
    Řadí se mezi 5 největších parků miniatur v Evropě a nabízí expozici více než 70 do detailu propracovaných modelů významných českých památek. Bohemium je nejen pastvou pro oči, ale je také ideální pro praktické vzdělávání dětí.
  3. Obůrka Hvozd
    Leží jen kousek od centra Mariánských lázní a několik metrů od výše zmíněného parku Bohemium. Zvířata v oboře, mezi které patří daňci skvrnití, srnky a jeleni, jsou zvyklá na lidi a nechají se snadno nakrmit či pohladit. Nachází se zde i vyhlídka na celou oboru a posezení.

Marta Molínová

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.