5 důvodů, proč by senioři měli chodit na preventivní oční prohlídky

Ačkoliv odborníci doporučují, aby lidé po 60. roce navštěvovali očního lékaře každý rok, ve skutečnosti u něj více než čtvrtina seniorů v posledním roce nebyla a desetina jej nenavštěvuje vůbec.

Přitom je celá řada důvodů, proč by měli preventivní prohlídky pravidelně podstupovat. A zejména v létě je vhodná doba se k očnímu lékaři objednat, protože jsou krátké čekací lhůty a stojí za to si užít slunné měsíce s dobrým zrakem.

  1. Některé oční nemoci odhalí jen speciální přístroj!

„K lékaři nechodím, protože jsem tam jednou byla a nepomohl mi, a optik mi změřil oči stejně jako doktor,“ vysvětluje jedna z respondentek průzkumu, který pro Oční kliniku NeoVize zpracovala agentura STEM/MARK, proč se návštěvám očního lékaře vyhýbá. Mnoho lidí se mylně domnívá, že potíže se zrakem vyřeší nové brýle – a ty přece lze získat i v optice. Tak jednoduché to ovšem není. Dioptrické vady nejsou jedinými nemocemi očí. Některé z velmi vážných chorob navíc nelze jednoduše odhalit, protože ve svém počátku nezpůsobují žádné subjektivní potíže. Příkladem je zelený zákal neboli glaukom způsobený postupným odumíráním vláken zrakového nervu, který přenáší zrakové informace ze sítnice do mozku. Tuto degeneraci způsobuje zvýšený tlak nitrooční tekutiny. Jelikož ale nebolí a zpočátku nezhoršuje zrak, polovina lidí vlastně ani netuší, že v jejich očích tiká „časovaná bomba“. Ve chvíli, kdy zpozorují horší vidění, už je obvykle pozdě, poněvadž v této fázi je už více než 40 % vláken zrakového nervu nevratně poškozeno. Proto je důležité odhalit nemoc co nejdříve a díky včas zahájené léčbě odvrátit tragické následky. Neléčené glaukomové onemocnění je celosvětově druhou nejčastější příčinou slepoty. „Každý člověk starší čtyřiceti let by měl absolvovat jednou za rok preventivní vyšetření, zvláště pokud se glaukom vyskytuje v rodině,“ radí doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno, a dodává: „Důležité je podstoupit důkladné oční vyšetření včetně provedení moderních zobrazovacích metod zrakového nervu.“ Součástí je proto vyšetření stavu oka přístrojem zvaným OCT (optická koherenční tomografie). Ten poskytuje lékařům podrobné informace o stavu sítnice a jejích jednotlivých vrstvách.

  1. Je škoda žít „v mlze“, když je svět barevný!

Moderní medicína umí takřka zázraky – a byla by škoda se vzdát možností, které dnešní doba přináší. Až 80 % všech vad zraku jde v současnosti vyléčit nebo jim předcházet. Mezi nejčastější oční onemocnění, která seniorům po šedesátce komplikují život, patří šedý zákal. Takzvanou kataraktou po pětasedmdesátém roce trpí dokonce každý druhý člověk. Vada je způsobena přirozeným stárnutím oční čočky, která se postupem času zakaluje. Onemocnění je dobře známé i mezi seniory. Podle průzkumu1) očních klinik NeoVize zná šedý zákal 88,8 % seniorů (87,0 % mužů; 90,2 % žen), většinou uvedli správně i jeho příznaky. Těmi jsou zejména zhoršující se vidění a pocit, jako by svět okolo byl zastíněn šedavou záclonou. Řešením je rychlá operace, při které je zakalená čočka vyměněna za umělou. „Operace šedého zákalu patří mezi nejčastěji prováděné chirurgické zákroky u seniorů. Díky moderním technologiím je tento zákrok velmi bezpečný a vůbec nebolí,“ ubezpečuje docentka Skorkovská. Operace je v základní podobě hrazena zdravotní pojišťovnou. Lze si ovšem připlatit za nadstandardní multifokální nitrooční čočku, která umožňuje ostré vidění nejen na dálku, ale i na krátkou a střední vzdálenost. Díky tomu je možné se při operaci šedého zákalu zbavit závislosti na brýlích, a dokonce i astigmatismu. Lidé, kteří multifokální čočku z různých důvodů mít nemohou, mají možnost využít výhod nové nitrooční čočky AcrySofTM IQ VivityTM. Představuje řešení pro ty, kdo preferují dobré vidění na střední vzdálenost a do dálky a nechtějí se spokojit s jednoohniskovou čočkou. Za prémiovou nitrooční čočku pro lepší vidění si podle zmíněného výzkumu připlatilo 37 % pacientů, častěji muži. Možné je také využít nejmodernějších technologií – při operaci femtosekundovým laserem LenSx se nepoužívá žádný skalpel ani jiné ostré nástroje. Operace tímto laserem je 10× přesnější než manuální zákrok, je rychlá a šetrná, navíc zkracuje dobu rekonvalescence. Bylo by také chybou se domnívat, že letní období není pro operaci katarakty vhodné. Lékaři tyto měsíce doporučují, protože je na očních klinikách méně lidí, a navíc díky okamžitému návratu dobrého vidění a krátké době rekonvalescence po operaci si mohou senioři užít radostné léto s vnoučaty, na dovolené i na zahrádce.

  1. Účastník silničního provozu není jen řidič, ale i cyklista nebo chodec… A musí dobře vidět!

Preventivní oční prohlídky by neměli podceňovat šoféři jakéhokoliv věku, přesto 44 % lidí, kteří usedají za volant, nemají zrak či jeho korekci zcela v pořádku a dokonce 8 % by kvůli špatnému zraku nemělo vůbec řídit! Zvláště senioři, u nichž se zvyšuje riziko některých očních onemocnění (např. zmíněný šedý zákal či glaukom, ale také věkem podmíněná makulární degenerace, zhoršuje se rovněž vidění za šera, stárnoucí zrak bývá náchylnější na osvětlení jako jsou reflektory protijedoucího vozidla…) by si proto měli nechávat pravidelně kontrolovat zrak každý rok. Pro mnohé z nich je totiž automobil nepostradatelný, jelikož se zhoršující se mobilitou představuje často jediný prostředek, jak se dostat k lékařům, ale i za svými koníčky či rodinou. A zvláště k létu neodmyslitelně patří výlety a cestování! „Každý, komu se začne zdát, že vidí neostře, by měl zajít k lékaři. Nemělo by se zapomínat, že účastníkem silničního provozu jsem i jako chodec, cyklista a podobně. Problém s ostrostí zraku může navíc signalizovat vážnější onemocnění, proto bychom návštěvu lékaře určitě neměli dlouho odkládat,” nabádá MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha. Oční prohlídky by neměli podceňovat ani lidé, jimž se zdá jejich vidění v pořádku. Zhoršení zraku často nastává plíživě, proto jej člověk sám na sobě nemusí vždy zpozorovat – a je tedy důležité nechat si zrak změřit odborníkem. Nehledě na to, že dle nařízení Ministerstva dopravy musejí řidiči starší 65 let (po 68. roce každé dva roky) podstoupit prohlídku na posouzení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, jejíž součástí je i kontrola zraku. Pozor, datum platnosti lékařské prohlídky se nemusí vztahovat k datu narození, ale k datu poslední prohlídky. Pokud máte stanovenou zrakovou korekci, musíte ji ze zákona za volantem mít. A nezapomeňte si dát do přihrádky spolujezdce také náhradní brýle pro případ rozbití či ztráty těch, které máte na nose.

  1. Lepší zrak umožňuje pestřejší podzim života – a pomáhá i s psychikou!

„Když je vám přes 70 let, tak už nikam nechodíte, protože počítáte s tím, že už tady dlouho nebudete,“ zazněla ve zmíněném průzkumu očních klinik NeoVize jedna z odpovědí seniorů na otázku, proč nechodí na preventivní oční prohlídky. Přitom se naděje dožití v České republice zvyšuje, již v roce 2013 činila 81 let. Podle dat Českého statistického úřadu se očekává, že vývoj počtu obyvatel starších 65 let se bude v nadcházejících desetiletích navyšovat. Dokonce podle prognóz bude stále více přibývat i stoletých a starších obyvatel. Zatímco na sklonku roku 2019 jich bylo v České republice 713, v roce 2051 to bude již 6600 a předpoklad pro rok 2101 hovoří o čísle 21700. Ani v sedmdesáti letech tak není člověk „starý“ na to, aby rezignoval na péči o svůj zrak. Může mít před sebou dlouhé roky života a díky ostrému vidění je prožije mnohem kvalitněji, jelikož se může věnovat svým koníčkům, rodině, a je mnohdy i více soběstačný, například právě díky řízení automobilu „Možnost aktivního života bývá často rozhodující pro chuť do života, vitalitu i zvládání přicházejících nemocí. Co nejvyšší míra soběstačnosti je pro osoby v pokročilejším věku vždy velice prospěšná,“ potvrzuje psychologický poradce Mgr. Petr Šusta, Ph.D.

  1. Dobré vidění je prevencí proti úrazům!

Ostrý zrak má vliv nejen na kvalitu života a možnost věnovat se oblíbeným aktivitám od luštění křížovek po péči o zahrádku, ale ve výsledku umožňuje seniorům i lepší pohyb a tím potažmo ovlivňuje jejich celkové zdraví. Odborníci dokonce tvrdí, že odstranění katarakty může být i prevencí atrofie mozku z důvodu stařeckých změn. „Výsledky australské studie Blue Mountains Eye Study prokázaly, že operace šedého zákalu následně snižuje riziko časného úmrtí, a to až o 40 %, protože lidé mají mnohem větší vitalitu, lepší psychiku, lépe spí,“ upozorňuje MUDr. Valešová. Nezanedbatelným faktorem rovněž je, že díky dobrému zraku mohou předejít také úrazům, které bývají spojeny například s přehlédnutím překážky. Zároveň je vhodné řešit problémy se zrakem v době, kdy jsou co nejméně rozvinuté jiné nemoci, s ostrým zrakem se totiž lépe čelí i různým překážkám, které život přináší. Navíc onemocnění očí může souviset i s jinými závažnými chorobami. V ordinaci oftalmologa lze odhalit například cukrovku či vysoký krevní tlak.

 Víte, že…

 – Podle průzkumu očních klinik NeoVize každý desátý senior nenavštěvuje očního lékaře. Vezmeme-li v úvahu, že v České republice žije přes 2,1 miliony lidí ve věku 65 let a starších, pak by se jednalo celkem o více než 210 tisíc obyvatel.

 – Senioři by měli očního lékaře navštívit každý rok! „Je důležité prevenci nepodceňovat, zvlášť ve vyšším věku, kdy se o slovo přihlásí počínající šedý zákal. Nebo pokud se vyskytuje v rodině oční onemocnění nebo cukrovka, není dobré cokoliv podceňovat,“ vysvětluje oftalmoložka MUDr. Jana Mikšovská z Oční kliniky NeoVize Praha.

 – Kromě vyšetření zrakové ostrosti by měla preventivní prohlídka zahrnovat také vyšetření zorného pole na perimetru a měření nitroočního tlaku, které může odhalit skrytý zelený zákal. Nebojte se u očního lékaře ptát, jaká vyšetření vám dělá a proč.

 – Objednat se na oční kliniku můžete i bez doporučení praktického lékaře.

 –  Potíže se zrakem se vyhýbají jen necelé čtvrtině seniorů (23 %). Aktuální problémy s viděním pak uvádí 61 % a dalších 16 % jimi trpělo v minulosti, vyřešili je však pomocí operace.

 – Na očních klinikách NeoVize došlo letos u operací šedého zákalu u pacientů nad 70 let k meziročnímu poklesu (leden–únor 2021 vs. stejné období 2020) až o 70 %. „Je to způsobeno zejména obavami z COVID-19. K obavám ale není žádný důvod, protože odkládáním operací může dojít k zásadnímu zhoršení zraku pacienta, který může vést ve spojení s dalšími onemocněními ke zhoršení kvality a bezpečnosti života. Navíc díky promyšleným hygienickým opatřením na našich klinikách jsme za celé období pandemie nezaznamenali jedinou nákazu pacienta v průběhu pobytu na klinice během vyšetření či operace,“ informuje Bc. Petr Kocian MHA, generální ředitel NeoVize Group. „Omezení operací šedého zákalu u starších pacientů považujeme za alarmující a snažíme se pacienty varovat před dlouhodobým odkládáním operace šedého zákalu,“ dodává.

 

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.