Kosmetika na dovolenou vybírejte pečlivě

Letní měsíce nabízejí mnoho příjemných aktivit včetně cestování, a tak balíme zavazadla se všemi potřebnými věcmi včetně kosmetické výbavy. I o dovolené je důležité o pokožku celého těla dobře pečovat, abychom na podzim nesčítali následky nedostatečné péče.

Většinou se těšíme na teplé slunečné dny, a proto musíme v prvé řadě myslet na ochranné produkty s UV faktorem, které nám umožní pobývat na sluníčku déle, příjemně si ho vychutnat, aniž bychom se spálili. „Nezapomeňte, že opalovacích produktů je důležité mít dostatečné množství! Jedna tuba určitě nestačí. Abychom zachovali správnou výšku ochranného faktoru, který přípravek avizuje, je potřeba, podle odborníků, nanést na tělo průměrně velkého člověka asi 6 čajových lžiček krému, nebo jiné emulze. S nedostatečným množstvím přípravku se snižuje i výška UV faktoru a hrozí popálení. Navíc se koupeme, potíme, otíráme, a tak je nutné aplikaci pravidelně opakovat,“ upozorňuje Alena Kimlová, hlavní kosmetička GERnétic.

I když je poležení na pláži velmi příjemné, nezapomeňte na pravidla bezpečného opalování a negrilujte svoji pokožku v poledních hodinách. Ani ten nejsinější SPF faktor nezabrání v tomto případě poškození kůže. Hojení popálené pokožky trvá téměř týden, a tak nám volné dny může hodně znepříjemnit. Navíc při neopatrném slunění rychle klesá imunita člověka a hrozí například výsev nepříjemných bolestivých oparů, které člověka značně obtěžují. Odborníci upozorňují, že následkem neopatrného opalování může být i vznik zhoubných nádorů kůže.

V poslední době se také hodně diskutuje o tom, že populace obecně trpí nedostatkem vitamínu D. Tento vitamín se v těle aktivuje slunečním zářením. „Podle nových informací expertů je pro aktivaci vitamínu D nejvhodnější intenzivnější sluneční svit. Ale stačí pouhých 10 minut pobytu na takovém slunci. A tak to příliš s intenzivním sluněním nepřehánějte, následky poškození pokožky by mohly být i trvalého charakteru,“ varuje Alena Kimlová. Při nákupu opalovacích přípravků vybírejte produkty s ochranným filtrem podle vašeho fototypu. To znamená, čím světlejší pokožka, tím vyšší ochranný faktor a také opatrnější opalování. Určitě se vyplatí zakoupit i ochranný produkt určený speciálně pro pokožku obličeje. Tyto krémy jsou koncipovány tak, že nestékají do očí a neobtěžují vás velmi nepříjemným štípáním a drážděním očí. Tělové produkty takovou schopnost nemají. „K opalovací výbavě patří samozřejmě i přípravky, které použijete na tělo po večerní sprše. Sáhněte po chladivých gelech, které pokožku krásně zklidní a kvalitním hydratačním tělovém mléku. Zdůrazňuji slovo „hydratační“. Je nutné hydrataci kůže pravidelně obnovovat, posilovat kožní bariéru, zamezovat rychlému úniku vody z hlubších vrstev kůže. Tělové mléko aplikujte klidně i několikrát denně, pokud to situace dovolí. Jistě chcete během léta získat krásné bronzové opálení, a ne šedivou, šupící se pokožku,“ vysvětluje Alena Kimlová.

Vitalita pro pleť obličeje

Pokožka obličeje si zaslouží ještě důkladnější péči, aby neztratila svoji svěžest a vitalitu. Mezi minimum, které je třeba v létě na dovolené používat, patří odličovací přípravky, denní a noční regenerační krém, liftingový produkt, hydratační sérum nebo maska, ještě k tomu parfém a alespoň základní líčidla. Ale jak to všechno do kufru naskládat? Je vhodné si na dovolenou pořídit miniatury produktů, které jste zvyklé používat. Některé kosmetické firmy nabízí dokonce promyšlené sety s různými kombinacemi přípravků, ze kterých si můžete vybrat právě tu, která vám bude nejvíc vyhovovat. Většinou jsou tyto sety uloženy v kosmetických taštičkách, takže máte vše při sobě. A ušetříte ve svém zavazadle spoustu místa. Malá balení dokonce umožňují mít taštičku v příručním zavazadle v letadle, nebo v autě. Většinou obsah těchto miniatur během dovolené vypotřebujete, a tak vám zbude v kufru místo na milé suvenýry.

Při výběru denního krému sáhněte po lehkém, fluidním produktu. Budete používat opalovací krém, a tak není nutné pleť během dne zatěžovat hutnými přípravky. Pokožka bude snáze dýchat a nebudou se ucpávat póry. Ale večer je velmi důležitý kvalitní noční krém, který pokožku vyživí, zregeneruje a zároveň bude do určité míry eliminovat následky slunečního záření. Zamezí poškození kolagenových a elastinových vláken a vzniku vrásek. Večer, před aplikací nočního krému, nezapomínejte na důsledné odlíčení a očištění pleti. Opalovací přípravky v sobě někdy obsahují drobné částečky, které odráží sluneční paprsky a ty musí z pokožky pryč. Jinak by docházelo k ucpávání pórů a výsevu různých papulek a pustulek na povrchu pokožky. To už je pak jen krůček ke vzniku zánětlivých projevů. Vhodné je i používání hydratační masky nebo séra. Aplikujte tyto přípravky spíš večer. „Přes den není vhodné zatěžovat pokožku mnoha přípravky. Pokožka se musí vyrovnávat s působením slunečních paprsků. Vhodné je použít pouze antiradikálové sérum s peptidovou složkou, které pokožce pomůže eliminovat volné radikály, které při slunění v kůži vznikají,“ doporučuje Alena Kimlová, hlavní kosmetička GERnétic.

A ještě jedno doporučení dámám, které trpí tvorbou pigmentových skvrn na pokožce obličeje. Cílené opalování obličeje by mělo být v tomto případě naprosté „tabu“ a pravidelné používání přípravků snižujících produkci kožního barviva velmi důsledné. I pouhých několik málo dnů bez ochrany dokáže na pokožce udělat pěknou neplechu.

Andrea Trčková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.