Pozor na jarní únavu! Vsaďte na pohyb venku, čerstvý vzduch posílí i vaše plíce

Střední a starší generace se s příchodem jara často potýká i s jarní únavou. První pomocí je vyrazit ven. Budete-li dodržovat preventivní opatření, je riziko, že se tam nakazíte koronavirem, malé.

Čerstvý vzduch, slunce, ale i pohled na přírodní scenérie, vůně květin a rostlin či zpěv ptáků podpoří fyzické i mentální zdraví. Nejvhodnějším pohybem je pro seniory chůze. Denně je dobré nachodit venku kolem 10 tisíc kroků. Pandemie koronaviru zasáhla do zdraví lidí v mnoha ohledech a jedním z nich je i omezení pobytu venku. Zatímco mladší lidé v době zavřených fitness center a dalších sportovišť do parků a přírody vyráželi více, mnoho seniorů zůstávalo v obavě před nákazou většinu času doma. Nyní je ale nejvyšší čas znovu na čerstvý vzduch vyrazit.

Pokud se lidé budou držet dál od větších shluků lidí, dodržovat rozestupy a všechna potřebná opatření, je pravděpodobnost, že se venku covidem-19 nakazí, malá. „S příchodem jara je potřeba načerpat energii, kterou si vybraly chladné měsíce. Takzvanou jarní únavu přitom pociťuje zejména střední a starší generace. Projevuje se třeba bolestmi kloubů, malátností, špatnou náladou. Bojovat proti ní lze různě, pomůže třeba lehká očistná strava, ale opravdu důležitý je také pohyb. A to nejlépe venku,“ radí Daniela Jičínská, Brand manager Magnet 3PAGEN, který nabízí řadu pomocníků pro zdravý a příjemný pohyb v každém věku.

Čerstvý vzduch udržuje plíce v kondici, slunce i přírodní vůně pohladí po duši

Pobývat na čerstvém vzduchu je potřeba celoročně, nadcházející teplejší měsíce jsou ale pro pohyb venku nejvhodnější. Ačkoliv teď zažíváme počasí jako na houpačce, je velmi důležité využít teplých a slunečných dní a být venku co nejvíce. Sluneční paprsky a čerstvý vzduch jsou skvělou kombinací nejen pro fyzické, ale i mentální zdraví. Z vitamínu D naše tělo získává serotonin, známý hormon štěstí. Čerstvý vzduch, vůně květin i dalších rostlin, ale třeba také zpěv ptáků a samotný pohled na přírodní scenérie – to vše i podle odborných výzkumů pozitivně působí na psychiku a soustředění, snižuje stres a celkově uklidňuje.

Co se týče vitamínu D, ten je starší populaci prospěšný i proto, že podporuje silné kosti. „Vitamín D je nezbytný pro vstřebávání vápníku a fosforu, což jsou základní stavební kameny lidského skeletu. Jeho dostatečný příjem je tedy jednou z prevencí vzniku osteoporózy. Důležitou roli hraje i pro správnou funkci svalů, nervového a imunitního systému,“ vysvětluje celostní lékař MUDr. Bohumil Ždichynec. Čerstvý venkovní vzduch zase obsahuje více kyslíku než vzduch v uzavřených prostorech, tím pádem se více kyslíku dostává i do organismu. Znamená to nejen příval energie, ale například i rychlejší hojení různých poranění. Přísun většího množství kyslíku také způsobuje rozšíření cév v plících, což podporuje čištění plic a regeneraci plicní tkáně. Udržovat své plíce v dobré kondici je v době řádění koronaviru mimořádně důležité.

Každý den 7 až 10 tisíc kroků

Pokud poté spojíte samotný pobyt venku s pohybem, benefitů pro zdravé tělo i mysl rázem přibude. Vůbec nejvhodnější formou pohybu je pro seniory běžná chůze. „Starší lidé by měli každý den ideálně nachodit 7 až 10 tisíc kroků. S dodržením tohoto počtu snadno pomůže krokoměr, třeba v praktické podobě fitness náramku. Svižnější chůze je lepší, protože více rozhýbe svaly a zintenzívní cirkulaci krve, ale je samozřejmě potřeba brát ohled na zdravotní stav. V chůzi může pomoci praktická vycházková hůl, která poskytne oporu a díky níž člověk zapojí i svalstvo ruky či rukou. Pro pohodlnou chůzi si lze pořídit i speciální vložky do bot, které odpruží dopad chodidla a šetří tak klouby, stejně jako chrání před otlaky a puchýři,“ popisuje Daniela Jičínská.

Vedle obyčejné chůze se senioři mohou pustit třeba do nordic-walkingu či jízdy na kole, případně elektrokole. Pro mladší seniory může být vhodná i jóga, která pomáhá udržovat pružnost těla, učí správnému dýchání a podporuje relaxaci a duševní svěžest. A dá se provozovat i venku, stačí si vzít matraci a najít vhodný kousek trávníku.

Marta Molínová

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.