Prvním českým pacientům byla implantována nová unikátní nitrooční čočka

Léčba šedého zákalu je jedním z nejčastěji realizovaných operačních výkonů na celém světě. Díky unikátní nedifrakční nitrooční čočce AcrySof IQ Vivity mohou nyní snížit závislost na brýlích i pacienti, u nichž nebylo možné použít multifokální čočku.

Prvním pracovištěm v České republice, kde byla nová čočka využívající revoluční technologii implantována, se stala oční klinika NeoVize. Šedý zákal neboli katarakta postihuje zejména lidi po šedesátém roce a způsobuje zamlžené a neostré vidění. Díky implantaci moderních nitroočních multifokálních čoček mohou lidé po operaci šedého zákalu snížit svou závislost na brýlích a zbavit se nejen katarakty, ale i dioptrií. Trifokální čočky, které umožňují ostré vidění na tři vzdálenosti (do blízka, na střední vzdálenost i do dálky), však mohou být u některých pacientů kontraindikovány. Patří mezi ně například diabetici, lidé se změnami na sítnici, uživatelé antidepresiv, ale i profesionální řidiči, kteří potřebují mít dobré vidění v silničním provozu i po setmění.

Nyní přichází revoluční řešení: první nitrooční čočky svého druhu AcrySof  IQ Vivity využívající inovativní technologii  X-WAVE. „Tato technologie využívá dva povrchové elementy, které rozprostírají a posouvají dopadající vlnoplochu. Díky tomu vytváří spojité prodloužené ohniskové rozpětí,“ vysvětluje podstatu jedinečného mechanismu Ing. Jan Suchomel ze společnosti Alcon, která čočku vyvinula.

Pomáhá řidičům lépe vidět ve tmě

Díky AcrySof IQ Vivity mohou lidé zlepšit své vidění a věnovat se mnohým činnostem bez použití brýlí, a to nejen po operaci katarakty, ale také pokud chtějí korigovat presbyopii čili vetchozrakost. „Čočka Vivity přináší další možnost řešení pro ty, kteří preferují dobré vidění na střední vzdálenost a do dálky. První pacient, kterému jsem čočku implantovala, pracuje jako pokrývač. Bylo pro něj zásadní kvůli této práci vidět bez omezení na střední vzdálenost a do dálky. Druhým byl důchodce se zálibou v řízení, který si užíval především noční jízdy a zároveň potřeboval dobře vidět na palubní desku vozu (střední vzdálenost),“ uvádí MUDr. Zdeňka Mašková z Oční kliniky NeoVize Brno, kde byla unikátní čočka AcrySof  IQ Vivity implantována poprvé v České republice. „Pro naše pacienty hledáme ta nejlepší řešení, proto pečlivě sledujeme trendy v oftalmologii a neprodleně je implementujeme do praxe. Jako první přinášíme také toto inovativní řešení pro všechny, kdo se nechtějí spokojit s jednoohniskovou čočkou, ale z různých důvodů jim nemohla být indikována čočka trifokální,“ uvádí Petr Kocian, generální ředitel skupiny zdravotnických klinik, mezi které spadá i síť očních klinik NeoVize.

Nitrooční čočka byla navržena tak, aby zajišťovala souvislé vidění na střední vzdálenost (od 60 cm) a do dálky (120 cm a dále) a zároveň i funkční zrakovou ostrost na blízko při činnostech, jako je používání chytrého telefonu nebo čtení běžného textu při vhodných světelných podmínkách. Velkým přínosem je rovněž pro řidiče, kteří jezdí často za tmy. Technologie využívaná v nitroočních čočkách AcrySof  IQ Vivity pomáhá pacientům dobře vidět v noci, jelikož snižuje například oslnění protijedoucími auty, ale také umožňuje dobré vidění do dálky i na palubní desku.

Přináší naději pro ty, kdo nemohou mít trifokální čočku, přesto chtějí snížit závislost na brýlích

Ačkoliv trifokální čočky přinášejí pacientům ostré vidění na všechny vzdálenosti, existují skupiny lidí, u nichž nemohou být použity. „Multifokální čočky nejsou vhodné pro všechny z toho důvodu, že pro vytvoření několika (dvou, tří nebo více) ohnisek využívají ohybu světla na štěrbině, cizím slovem difrakce. Difrakcí je ale dopadající světlo zčásti rozptýleno, a to může za šera ovlivnit kontrastní citlivost vidění. Proto je třeba před operací vyhodnotit kondici všech očních struktur (rohovka, zrakový nerv, sítnice), která může být v důsledku věku nebo určitých onemocnění často zhoršená,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha, kde budou AcrySof IQ Vivity  vybraným pacientům rovněž implantovat. Při zvýšené pravděpodobnosti budoucích nutných léčebných zákroků není pro pacienta difrakční optika vhodným řešením. Nová čočka Vivity pracuje na jiném optickém principu a využívá veškeré dopadající světlo, díky tomu zachovává kontrastní citlivost na úrovni monofokální jednoohniskové čočky. Neumožňuje sice pacientům vidět tak drobné písmo, jako čočky trifokální, ale poskytuje přirozený rozsah vidění mezi střední vzdáleností (v dosahu paží) a dálkou včetně zlepšeného vidění do blízka (obsluha telefonu). „Takže pacientům, kterým lékař nedoporučil multifokální čočku, umožní Vivity kontrastní vidění ve významně širším rozpětí než čočka jednoohnisková, která doposud byla pro tyto pacienty jediným možným řešením,“ doplňuje Valešová.

V oku zůstává po zbytek života

Samotný průběh operace a pooperační péče se pro pacienta při použití AcrySof IQ Vivity neliší oproti implantaci jiných čoček. Jedná se o rychlý a bezbolestný ambulantní zákrok, který trvá přibližně čtvrt hodiny a je prováděn pouze při lokální anestezii. Předoperační vyšetření probíhá ve stejném rozsahu jako u vyšetření před indikací čoček multifokálních. „Jedná se vyšetření nitroočních struktur – zrakový nerv, místo nejostřejšího vidění na sítnici – žlutá skvrna, které by měly být v pořádku a s normálním nálezem. Důležitou součástí předoperačního vyšetření je pohovor s pacientem, ve kterém ho informujeme o vlastnostech této nové nitrooční čočky, o tom, jaké bude po operaci pacientovo vidění, zda bude vyhovovat vzhledem k profesi pacienta nebo jeho zálibám a preferencím vidění. Je ovšem nutné pacienta upozornit, že na čtení drobného písma bude potřebovat brýle do blízka,“ upozorňuje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno. „Pooperační péče je stejná jako u všech pacientů po operaci šedého zákalu, tedy místní (lokální) terapie antibiotickými a protizánětlivými očními kapkami), nutné je kapání umělých slz pro zvlhčení povrchu oka tak, aby bylo zajištěno kvalitní zobrazení na sítnici oka,“ doplňuje docentka Skorkovská. Návrat do běžného života a k obvyklým činnostem je pro pacienta stejně jako v případě implantace jiných nitroočních čoček velmi rychlý. Čočka zůstává v oku po zbytek života a není třeba ji měnit, jelikož nepodléhá biodegradaci a zachovává si své optické vlastnosti.

Marta Molínová

Zdroj fotografie: Alcon

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.