Oblečky pro psy kupujte s rozmyslem

V chladné dny se cesty, chodníky a parky hemží psy zabalenými v mnohdy až bizarních oblečcích, čím dál častěji navíc doplněných psími botičkami. Mnoho pejskařů si ale neuvědomuje, že oblečky nejsou pro každého psa. 

Znáte to. Jdete si po ulici a najednou vidíte, že naproti vám cupitá malá chlupatá kulička. Když přijdete blíž, zjistíte, že je to čivava zabalená v oblečku tak huňatém, že jí přidává alespoň třikrát na jejím běžném objemu. „V současné době lze sehnat oblečky pro všechny druhy pejsků a do všech typů počasí, které u nás v Česku máme. A v této souvislosti se rozšířila i společenská představa, že bez oblečku je pes chudák. Ne každý pes ale obleček potřebuje,“ říká Zuzana Novotná, produktová specialistka společnosti Spokojený Pes.

Kdy se obleček vyplatí a kdy ne?

Spousta psů je totiž na zimu od přírody perfektně připravená a obleček jim k ničemu nebude, naopak. „Mladý a zdravý pes s funkční srstí zpravidla nepotřebuje na běžnou procházku oblékat. Zahřeje se dostatečně svým pohybem a oblečkem mu nepomůžeme. Naopak hrozí, že si jeho tělo odvykne chránit se přirozeně proti zimě a zhoršíme mu tak imunitu,“ varuje expertka Zuzana Novotná .

Nebylo by ale dobré oblečky odvrhnout celkově. Některým psům mohou velmi pomoci, měli byste si ale být jistí, že je to případ zrovna toho vašeho. „Pokud máme nemocného psa, starého psa a nebo plemeno bez funkční srsti, které snáší zimu hůře, pak mu můžeme pomoci oblečkem. Oblečky jsou skvělé i ve chvílích, kdy pes musí být venku bez pohybu, udrží totiž svaly zahřáté,“ doporučuje Zuzana Novotná.

Jaký obleček koupit?

Pokud se pro obleček rozhodnete, nabídka je opravdu obrovská. Proti dešti využijete psí pláštěnky nebo i softshellové bundy. Do tuhých mrazů se hodí teplé zimní oblečky. A pokud potřebujete psa rychle zahřát, můžete použít i různé psí svetry nebo mikiny. „Stále častěji se ale z oblečků stává designová záležitost, kdy majitelé chtějí, aby pes měl mikinu, ačkoli ji vůbec nepotřebuje, ale jim se to líbí. Proto můžete vidět mikiny různých barev i střihů a dokonce i takové, které nezakryjí psovi ani celá záda,“ komentuje Zuzana Novotná.

Jak je to s botičkama pro psy?

Samostatnou kapitolou jsou botičky. Přestože si spoustu myslí, že jejich chlupáče uchrání před mrazem, není to pravda. „Psí botičky chrání psa před tím, aby se nepořezal o zmrzlý sníh nebo o střepy. Chrání tlapky i před posypovou solí. S chladem si ale neporadí,“ zakončuje expertka Zuzana Novotná.

Marta Molínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.