Když se řekne vitamín P, tak každého napadne, že je v pivu. Opak je ale pravdou. Zatímco v pivu máme spíše vitamíny B - B1, B2 a B6, vitamín P zahrnuje flavonoidy a bioflavonoidy. Že jste o nich ještě neslyšeli? Chyba! Měli byste je konzumovat každý den.
Flavonoidy či bioflavonoidy souhrnně nazýváme také jako vitamín P. Možná o něm málokdo slyšel, ale není to vitamín v pivu, jak se s nadsázkou říká. Tyto látky patří mezi rostlinné a najdeme je především v zelených potravinách, ovoci, zelenině, bylinách a dokonce i v kůře některých stromů, například bambusu. „Posilují imunitu, jsou prevencí proti lámavosti kostí, napomáhají k pružnosti cév, při budování imunity, a celkového udržování zdraví. Také jsou významnými antioxidanty,“ říká doktor Oto Sova z výzkumného ústavu biologické substance BOOS.
Flavonoidy najdeme například v zeleném čaji, zelí, cibuli, spirulině, brokolici, celeru, ale také v hroznovém vínu. „Vitamín P není mezi lidmi moc známý, protože to není jedna látka, ale souhrn vícero látek stejného charakteru,“ upozornil doktor Sova.
Lidé by přitom měli vitamín P konzumovat každý den. Jeho nedostatek totiž může vést ke snížené imunitě, zvýšené lámavosti kostí, petechii a podobně. Konzumace flavinoidů prospívá při léčbě bakteriálních a virových onemocněních, posiluje srdce a slouží při léčbě nádorových onemocnění. „Stačí konzumace několika desítek miligramů denně. Výborná je kombinace s Diamond Yacca, která obsahuje kromě flavonoidů i saponiny. Ty čistí stěny trávicích orgánů a umožňují jejich lepší vstřebávání,“ dodává Sova.
Mezi další dostupné flavonoidy patří také maliny, granátová jablka, borůvky, ostružiny, červené grapefruity, pomeranče nebo také česnek, rajčata, pórek, petržel a olivy. Vitamín P naleznete také v červeném víně. Všechny potraviny jsou volně dostupné, tak bychom si je měli dopřát v našem jídelníčku každý den. Vitamín P zároveň působí synergicky s vitamínem C, a tím je účinnější.
Marta Molínová