Na co byste si měli dát pozor při nákupech na internetu

V době mimořádných opatření, se snahou vyhýbat se větším skupinám lidí, se s prostory internetových obchodů seznámili i lidé, kteří je dosud odmítali. Mezi nimi je i řada seniorů.

Nakupování na internetu je bezpečné, stačí jen vědět, na co si dát pozor, aby objednané zboží bez problému dorazilo až před dveře. Paní Vlastně je 71 let a žije v menším městě poblíž Prahy. Dříve si nákup obstarávala sama nebo s pomocí vnoučat, ale v souvislosti se situací kolem pandemie se situace zkomplikovala. „Již pár let používám počítač, nejčastěji e-mail, ale nikdy by mě nenapadlo na internetu nakupovat. Situace se ale změnila a dcera mě tak naučila, jak si nákup na internetu pořídit, a dala mi seznam obchodů, kde mohu bez obav nakoupit. Mnohdy je to tam levnější, a ještě mi vynesou nákup až ke dveřím.

Navíc zaplatit můžu až při převzetí, a tak jsem nemusela mít obavy ani z platby přes internet,  ke které nemám důvěru. I když se situace rozvolní, potraviny a léky budu pravděpodobně kupovat i nadále,” říká. Nákup oblečení zatím neplánuje, ale věci do domácnosti už si na internetu obstarala.

Na internetu jde dnes pořídit opravdu téměř cokoliv, a byla by škoda toho v této době nevyužít. Oblečení si senioři sice stále ještě raději zkouší přímo v kabinkách kamenných obchodů, ostatní zboží se ale nebojí objednat online, a jejich počet každým rokem roste. „Senioři se za tento rok naučili nakupovat potraviny na internetu a jsou jen kousek od toho, aby si zvykli i na nákup ostatního zboží. České e-shopy fungují všechny na podobném principu a snaží se být co nejpřehlednější a nejjednodušší právě i kvůli starší generaci,” říká Marek Černý ze společnosti Mujkoberec.cz, největšího českého internetového obchodu s koberci, a připojuje několik doporučení.

Patero rad pro nováčky:

Nakupujte na seriózních e-shopech

Ty mají vždy zveřejněné své plné obchodní jméno, kontaktní údaje, bankovní spojení, pracovní dobu a podobně. Jejich pravost si také lze ověřit podle referencí v internetových diskuzích nezávislých na stránkách e-shopu. Neoficiálním webům se také vyhnete, když si před každým nákupem zkontrolujete, že adrese stránky v horní liště prohlížeče předchází zkratka https, která značí bezpečné spojení.

Snadné vrácení zboží

Nebojte se, že byste si museli objednávku ponechat za každou cenu. Pokud se zbožím zakoupeným na internetu nebudete spokojeni, můžete ho podle zákona do 14 dnů vrátit a budete mít nárok na vrácení platby včetně poštovného a balného.

Bezpečná platba předem

Z platby předem na běžných e-shopech už nemusíte mít strach. Pokud je vám ale i přesto nepříjemná, můžete si zboží nechat poslat na dobírku. U bazarového zboží se to dokonce doporučuje vždy, protože není nijak zaručeno, že bude mít odpovídající kvalitu. Pokud se ovšem rozhodnete zaplatit na internetu, nikdy na stránkách neukládejte informace o své kartě a raději kolonky pokaždé vyplňte od znova. Čím míň informací totiž na internet uložíte, tím víc jsou vaše nákupy bezpečné.

Pozor na podezřele levné zboží

Ne všechny informace na internetu jsou pravdivé a nepřiměřeně nízká cena se může projevit na kvalitě nebo může naznačit, že jde o podvod. Pro jistotu si tedy před každým nákupem ověřte reálnou cenu produktu pomocí srovnávacích stránek. Vyzkoušet můžete například Heureka.cz nebo Zboží.cz.

Nekupujte zajíce v pytli

Každou e-shopovou položku by měla doplňovat alespoň jedna ilustrační fotografie. Pokud tomu tak není, zvažte objednávku a raději dejte přednost e-shopu, kde se na zboží můžete alespoň přes obrazovku podívat.

Nákupy na internetu mohou být zábava a to i pro ty, kteří si normální chození po obchodech moc neužívají. Nejen senioři na e-shopech totiž snadno najdou vše, co hledají, ale k tomu ještě objeví spoustu novinek, o kterých do té doby neměli ani zdání. Není se tedy čeho bát, držte se doporučeného patera a vydejte se na online nákupy v bezpečí vašeho domova!

Marta Molínová

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.